Nalewka z forsycji - przepisy, wykonanie, zastosowanie, ciekawostki
Żółte, gęste kwiaty forsycji najczęściej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą. To jeden z pierwszych krzewów, który daje nam trochę kolorów po zimie. Nie wszyscy wiedzą, że forsycję warto hodować nie tylko ze względów dekoracyjnych! Nalewka z forsycji to prawdziwie prozdrowotna mikstura. Warto spróbować przygotować ją w kolejnym sezonie. Poznaj przepis na nalewkę z forsycji!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Kwiaty forsycji – zbiór
Najczęściej do przygotowania nalewki wykorzystuje się owoce. Jest jednak kilka ludowych przepisów prozdrowotnych, które wykorzystują kwiaty. Przykładem może być nalewka z lawendy czy kwiatów czarnego bzu lub dzikiej róży. Teraz warto wziąć na tapet nalewkę z forsycji. To wyjątkowy trunek o wyjątkowych właściwościach.
Forsycja kwitnie wczesną wiosną. To moment, kiedy nasz organizm jest wycieńczony po zimie i potrzebuje trochę wsparcia, a nalewka z forsycji może nam świetnie pomóc. Kwiaty zbiera się świeże, w pełni rozkwitu, najczęściej w ciągu dnia, by nie było na nich rosy. Po zebraniu należy je rozłożyć suche na płaskiej powierzchni, by wyszły z nich ewentualne owady. W zależności od gatunku, forsycja kwitnie od końca marca do połowy maja. Kwiaty można także suszyć, by zrobić z nich napary i wzmacniające herbatki.
Nalewka z forsycji – przepis
Do przygotowania nalewki z forsycji wcale nie trzeba dużo składników. W zasadzie wystarcza tylko 3:
- 80 g kwiatów,
- 0.5 l wódki,
- miód (do smaku, mniej więcej 3 łyżki)
Wiosną trudno będzie o świeży miód, więc wystarczy dowolny, najlepiej rzepakowy lub wielokwiatowy. Kwiaty forsycji trzeba zebrać i odłożyć na co najmniej pół godziny, najlepiej dłużej.
- Kwiaty włóż do szklanego, wyparzonego słoja lub innego naczynia. Zalej wódką.
- Dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia.
- Zakręć naczynie i odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
- Co kilka dni wstrząsaj butelką, żeby składniki się mieszały.
- Przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek. Odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Trzy miesiące to optymalny czas do „przegryzienia” się nalewki, po tym czasie świetnie nadaje się do spożycia. A może zainteresuje cię zupa krem z selera naciowego? To także prozdrowotne danie, które warto wprowadzić do swojego codziennego menu.
Nalewka z forsycji – zastosowanie lecznicze i właściwości
Nalewka z forsycji nie jest robiona dla smaku. Chociaż jest słodkawa, daleko jej do wspaniałego, pełnego smaku wiśniówki, malinówki czy nalewki z jeżyn. Ma tylko zastosowanie lecznicze i nie zaleca się przekraczania dwóch porcji po 20 ml dziennie.
Kwiaty forsycji są niezwykle bogate w rutynę i zawierają flawonoidy, antocyjany i luteinę. Zwłaszcza rutyna jest ważna w przypadku tych roślin. Ma działanie uszczelniające naczynia krwionośne, wzmacniające ściany żył. Regularne spożywanie nalewki z forsycji może zapobiegać powstawaniu pajączków i żylaków oraz usprawniać przepływ krwi przez naczynia. Nalewkę stosuje się także zewnętrznie do wcierania, ale wtedy nie dodaje się do niej miodu. W ten sposób leczy się nią także siniaki i stłuczenia. Sprawdź także ten artykuł: Forsycja pośrednia - rodzaje, informacje, uprawa, zdjęcia.
Nalewkę z forsycji zwłaszcza poleca się po zimie, jako sposób na wzmocnienie organizmu. Ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i pomaga na stany zapalne. Butelkę nalewki z forsycji warto zostawić sobie w razie przeziębienia czy grypy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, więc pomoże uporać się z takimi chorobami. Wspomaga leczenie przeziębienia, może także pomóc przy anginie, ponieważ świetnie radzi sobie z paciorkowcami.
Ma właściwości antyoksydacyjne, więc opóźnia proces starzenia się komórek, a dodatkowo wspomaga produkcję kolagenu. Dzięki takiemu działaniu nalewka z forsycji pomaga w zachowaniu pięknej, gładkiej cery. Gwarantuje jędrną i elastyczną skórę, brak zmarszczek i młody wygląd.