Nalewka z jagód

Nalewka z jagody czarnej

Nalewki, które są zrobione na spirytusie, mają naprawdę olbrzymie walory zdrowotne – dlatego można je coraz częściej spotkać podczas leczenia rozmaitych infekcji. Właściwości takie wykazuje, m.in. nalewka z borówki amerykańskiej, nalewka z derenia czy właśnie… nalewka z jagód!

Lista składników

  • 1 l jagód
  • 1 kg cukru
  • ok. 600 ml spirytusu

Pamiętaj, żeby zawsze dokładnie myć jagody! Zwłaszcza, kiedy zebrałeś je w lesie. Nikt ich nie uprawia samodzielnie, jak borówki amerykańskiej – dlatego nalewka z borówki amerykańskiej jest pod tym względem nieco łatwiejsza do wykonania. Z lasu korzystają zwierzęta i mogą przenosić na jagody choroby takie, jak bąblowica. Miej to na uwadze! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?

Nalewka z owoców jagody – sposób przygotowania

  1. Przebierz i opłucz, a następnie dobrze odsącz jagody na sitku. Wsyp je do szklanego słoika i zasyp cukrem. Zakręć go i wymieszaj energicznym ruchem. Wlej do środka spirytus w ten sposób, by dobrze przykrył owoce.
  2. Pozostaw słoik w słonecznym miejscu i przemieszaj nim od czasu do czasu – cukier lepiej się rozpuści.
  3. Po miesiącu zlej nalewkę i przefiltruj ją przez bibułkę albo filtr do kawy.
  4. Rozlej mieszankę do butelek i odstaw na miesiąc do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, np. piwnicy.

Jagodowa nalewka najlepsza na gorączkę!

Nalewka z jagody czarnej, czyli tak zwana „jagodzianka” zawiera w swoim składzie kwas bursztynowy, cytrynowy i jabłkowy, a także pektyny i sporo witaminy B oraz C – zatem podobnie jak nalewki z aronii, wykorzystuje się te trunki w celach przeciwgorączkowych, a nawet przeciwbiegunkowych! Smak nalewki jagodowej jest słodkawy, podobnie jak słodkie są nalewki z pigwy. Przepisy na ich utworzenie są różne, więc należy dostosować stopień trudności pod swoje możliwości. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Nalewka z jagody kamczackiej

Przepis na nalewkę z jagód leśnych kamczackich

Plusem jest fakt, iż jagodę kamczacką możesz uprawiać np. we własnym ogródku lub na działce. Krzewy jagody kamczackiej są wytrzymałe na mróz i wyjątkowo wcześnie rozpoczynają swoją wegetację. Jagodzianka na spirytusie z tej odmiany owoców jest po prostu… wyjątkowa.

Jagody kamczackie na talerzu
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem

Lista składników

  • 1 kg jagody kamczackiej
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 750 g cukru

Nalewka z jagód to typowo sezonowa nalewka, której warto poświęcić nieco czasu na przygotowanie. Jeżeli tylko masz możliwość, koniecznie posadź ją w swoim ogródku. Nawet nalewki z pigwy nie wykazują tak fantastycznych właściwości, jak nalewka z jagody kamczackiej. Ale o tym przekonasz się, gdy zrobisz ją sam.

Nalewka z owoców jagody kamczackiej – sposób przygotowania

  1. Owoce wsyp do słoja, zalej wódką i spirytusem.
  2. Zamknij naczynie i odłóż w chłodne miejsce na 6 tygodni, np. do lodówki albo spiżarni. Pamiętaj o codziennym mieszaniu zawartości!
  3. Po upływie wskazanego czasu przyrządź syrop cukrowy i odstaw go do schłodzenia – wykonasz go z cukru oraz wrzącej wody.
  4. Wlej ostudzony syrop do słoja z jagodami. Możesz dorzucić też laskę wanilii dla lepszego aromatu. Całość wymieszaj, zamknij i odstaw na 2 tygodnie w miejsce o pokojowej temperaturze.
  5. Przefiltruj nalewkę po upływie wskazanego czasu i zlej do butelek. Pozostanie odczekanie około 2 miesięcy na to, by jagodzianka nabrała smaku i wspaniałego zapachu.

Szlachetny smak nalewki

Żeby nalewka z jagód była możliwie klarowna, dodatkowo przecedź ją przez gazę. Warto też „przeleżakować” ją nieco dłużej niż 60 dni – to zdecydowanie uszlachetni jej smak! A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?

Jagodzianka bez cukru

Nalewka dla przeciwników słodkości

Jeżeli z przyczyn zdrowotnych lub smakowych nie chcesz pić słodkiej jagodowej nalewki, możesz przyrządzić ten trunek bez cukru! Przepisy na taki trunek są zróżnicowane, jednak poniższy jest najprostszy do przyrządzenia.

Lista składników na nalewkę jagodziankę

  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 0,5l spirytusu
  • 0,5l wody
  • pół laski wanilii
  • cytryna

Pamiętaj, aby przebrać owoce na sicie i osuszyć na papierowym ręczniczku. Jeżeli mrozisz jagody weź pod uwagę, że lepsze są mrożone na płasko – nie zbiją się w grudy i łatwiej jest je później rozdzielić na pojedyncze owoce.

Nalewka z jagód bez cukru – sposób przygotowania

  1. Wsyp jagody do słoja i lekko rozgnieć. Później wlej do niego wodę i spirytus – w takiej kolejności. Dorzuć wanilię.
  2. Pozostaw nastaw na około 2 tygodnie.
  3. Zlej po tym czasie mieszankę, odsączając owoce.
  4. Dodaj do przefiltrowanej cieczy kilka kropel cytryny – to podkreśli jagodowy smak nalewki.
  5. Wlej płyn do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około pół roku. Smacznego!

Jagodzianka trunkiem dla… cukrzyków!

Nalewka z owoców jagody wpłynie korzystnie na krążenie krwi oraz wspomoże osoby cierpiące z powodu żylaków, złego krążenia w nogach czy dolegliwości powodowanych przez hemoroidy. Wersja bez cukru jest również świetna dla cukrzyków, zatem warto jest ją przyrządzić zwłaszcza, gdy zmagasz się z tą popularną chorobą. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

ikona podziel się Przekaż dalej