Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z ostrężyn jest polecanym wyrobem domowym nie tylko ze względu na wyborne walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze. Jeżyny możemy z powodzeniem uprawiać zarówno w swoim ogrodzie, jak i również zebrać na dziko rosnących krzewach. Za chwilę dowiemy się, jak wygląda przepis na leczniczą nalewkę z jeżyn i nie tylko.
Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Nalewka z jeżyn – sposób przygotowania
Przepisów na nalewkę z jeżyn jest co najmniej kilka. Niektóre nalewki domowe przygotowuje się na spirytusie, inne na wódce. Poniższy przepis jest jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia. Mianowicie należy przygotować litr soku z jeżyn, do którego dodajemy pół kilograma cukru, a także pół litra wódki. Zatem zauważamy, że proporcje wynoszą 2:1:1. Po wymieszaniu nalewka z jeżyn musi na miesiąc być odstawiona, by wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły. Po tym okresie należy przecedzić nalewkę. Do spożycia jeżynowa nalewka nadaje się dopiero po pół roku. Dlatego, by była przydatna na wszelkie jesienne przypadłości, warto przygotować ten przepis z rocznym wyprzedzeniem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?
Inny przepis również pozwala na spożycie nalewki dopiero po pół roku, jednak jest on bogatszy o kilka składników. Przez to jeżynowa nalewka tej receptury może wydawać się bardziej skomplikowana. Wystarczy, że przygotujemy 2 kilogramy owoców, które następnie przesypiemy cukrem w proporcji 2:1 (owoce do cukru) do dużych słoików. W tym przypadku nie musimy już przygotowywać soku. Tak przygotowany słoik, który powinien być przykryty gazą, odstawiamy na kilka dni do ciepłego miejsca. Jest to nalewka na spirytusie, dlatego do zlanego soku dodajemy pół litra czystego alkoholu. Oprócz tego, wśród dodatkowych składników znajdują się 3 goździki, a także pół laski wanilii. Po wymieszaniu nalewka z jeżyn powinna być odstawiona na 2 tygodnie. Po tym okresie należy dokładnie przefiltrować nalewkę, by później ponownie odstawić na pół roku w przygotowanych butelkach. Nalewka z ostrężyn powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie jeżyny bezkolcowej?
Jeżynowa nalewka – właściwości
Decydując się na przygotowanie nalewki z jeżyn, na pewno odkryjemy w niej wiele cennych właściwości. Nalewka z ostrężyn idealnie sprawdzi się jako lek na dolegliwości związane z jesiennym przeziębieniem. Kiedy czujemy, że zaczyna nas „rozkładać”, pojawiają się takie objawy jak dreszcze, ból głowy, katar, a także podwyższona temperatura, warto sięgnąć po ten ludowy specyfik. Jeżynówka oczywiście nie może być dawkowana w zbyt dużej ilości, ponieważ jest to najczęściej nalewka na spirytusie lub na wódce. W połączeniu z innymi lekami może wywołać niebezpieczne skutki uboczne. Jednak przy przeziębieniu warto dolewać ok. 2 łyżeczki do ciepłej herbaty. Po spożyciu napoju należy jak najszybciej wygrzać się w łóżku, ponieważ nalewka z jeżyn działa napotnie.
Przypadłości kobiece związane z menstruacją lub rozregulowanymi hormonami potrafią przysporzyć wiele kłopotu. Nawet w okresie przekwitania, kobiety muszą niejednokrotnie borykać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Zażywanie jeżynówki pomoże złagodzić większość z tych objawów. Oczywiście zaleca się stosowanie niedużych ilości. Łagodzenie napięcia przedmiesiączkowego, czy też niemiłych skutków menopauzy odbywa się przy pomocy fitostrogenów. Są one naturalnym odpowiednikiem dla hormonów działających w ciele kobiety. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jabłek?
Nalewka z ostrężyn jest również polecana osobom, które chcą dbać o swoje zdrowie profilaktycznie. Jeżyny mają działanie przeciwnowotworowe. Dlatego warto zadbać o to, by jeżynowa nalewka znalazła się w naszym domu. Tak cenne właściwości są odnotowane dzięki antyocyjanom, kwasom fenolowym oraz elagowym. W ten sposób powyższe składniki zwalczają wolne rodniki, które jak wiadomo są źródłem pojawiających się nowotworów. Oczywiście jeżynówka nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach, ale za to regularnie. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że nawet najlepsze domowe receptury nie zastąpią zrównoważonej diety, a także aktywności fizycznej, do której nieustannie zachęcają lekarze.
Nie tylko nalewka z ostrężyn, czyli inspiracje na nalewki domowe
Przepis na nalewkę z jeżyn to oczywiście nie jedyny wybór. Jeżynówka jest jedną z cenionych nalewek, którą można z powodzeniem wykonać w domowych warunkach. Jednak okres letnio-jesienny to czas zbiorów innych owoców, również dziko rosnących, które mogą stanowić doskonały surowiec w przygotowaniu leczniczej mikstury. Do takich domowych nalewek zalicza się również nalewka z dzikiej róży. Należy wspomnieć o tym, że dzika róża jako jeden z nielicznych owoców stanowi najbogatsze źródło witaminy C. Jak wiadomo, jest to witamina odpowiedzialna za nasz układ odpornościowy. Jej zażywanie przyspiesza powrót do zdrowia, szczególnie w stanach przeziębienia i grypy. Przetwory z dzikiej róży są bardzo smaczne, ale bardzo często ubogie w witaminę C. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ mamy do czynienia z jej utlenianiem pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego właśnie nalewka z dzikiej róży zachowuje najwięcej właściwości tego niedocenianego owocu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z głogu.
Przepis na nalewkę z dzikiej róży nie jest skomplikowany i na pewno nie wymaga od nas, często zalecanego pozbywania się nasion. Akurat ta czynność jest wyjątkowo pracochłonna i często zniechęca do wykonywania jakichkolwiek przetworów. W tym przypadku nalewka będzie przygotowywana na spirytusie oraz na wódce. Do tego celu potrzebujemy ¾ litra spirytusu oraz pół litra wódki, kilogram dzikiej róży, pół litra miodu (najlepiej jasnego), 5 goździków, łyżeczkę suszonego rumianku, a także łyżeczkę suszonej mięty. Dzięki temu nalewka będzie miała jeszcze więcej cennych właściwości oraz zyska bogatszy aromat.
Owoce powinny być umyte oraz przemrożone. Następnie nakłuwamy je i razem z ziołami wsypujemy do słoja. Całość zalewamy spirytusem. Taka mikstura powinna odstać w ciepłym miejscu nawet przez 1,5 miesiąca. Następnie odcedzamy miksturę, by ją połączyć z miodem wymieszanym z ciepłą wodę. Po wystygnięciu dodajemy wódkę. Tak przygotowane nalewki z dzikiej róży są dobre do spożycia po 2 miesiącach.
Mniej popularnym wyrobem są nalewki domowe z czernicy. Czernica może wydawać się nieznanym owocem, a jest to nic innego jak czarna jagoda. Dlatego nalewki domowe z czernicy na wódce lub na spirytusie są tak cenione ze względu na trud zbioru tego leśnego owocu. Przepis na nalewkę z czernicy obejmuje w składzie 1 kilogram owoców zmieszany z 1 litrem spirytusu. Do tego wszystkiego dodajemy pół kilograma cukru. Taka nalewka z czernicy musi odstać kilka miesięcy, zanim będzie gotowa do spożycia. Przepis na nalewkę z jeżyn czy z innych owoców jest wart wypróbowania.