Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel. Sprawdźmy zatem, jak przyrządzić nalewkę z tych jakże wartościowych owoców.
Jeśli interesuje cię uprawa tego wyjątkowego krzewu, przeczytaj także porady i informacje na temat kaliny.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić nalewkę z kaliny czerwonej?
Nalewkę z kaliny przyrządza się z dojrzałych owoców pozyskanych późną jesienią. Surowe owoce posiadają gorzkawy posmak, dlatego najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy możliwości zebrania przemarzniętych owoców, możemy je przemrozić w zamrażalniku. Uzyskany efekt będzie identyczny.
Do sporządzenia nalewki wybieramy tylko zdrowe owoce. Obieramy je i dokładnie płuczemy. Ważne, aby nie zamrażać niewyczyszczonych owoców, bo po rozmrożeniu ich umycie będzie bardziej kłopotliwe.
Nalewka z kaliny to napój dla cierpliwych. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Ale jeszcze dłuższy jest okres leżakowania trunku. Aby nalewka z kaliny straciła charakterystyczny, intensywny zapach, powinna być spożywana dopiero po 6 miesiącach. A może zainteresuje cię także uprawa kaliny koralowej?
Nalewka z kaliny – przepis, czyli nalewka kalinowa krok po kroku
Jak zrobić nalewkę z owoców kaliny? Przepis na kalinówkę jest bardzo prosty. Potrzebujemy tylko 1 kg owoców, 0,5l spirytusu, 0,5l czystej wódki oraz kilogram cukru. Owoce rozmrażamy, wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na ok. 4 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słojem.
Po tym czasie owoce przecedzamy i zasypujemy cukrem. Zlany alkohol przelewamy do oddzielnego naczynia. Po 2 tygodniach owoce puszczą sok, który łączymy z odlanym wcześniej trunkiem.
Tak powstałą nalewkę pozostawiamy do sklarowania na około tydzień. Następnie uzyskany płyn filtrujemy przez gazę (nawet kilka razy) w celu uzyskania klarowności. Gotową nalewkę odkładamy w chłodne miejsce do leżakowania. Po pół roku można przystępować do degustacji. Sprawdź także nasze inspiracje na krzewy liściaste.
Kalina koralowa – przetwory
Kalina koralowa nadaje się również do przyrządzania innych przetworów. Najbardziej popularny i najłatwiejszy do wykonania jest sok z kaliny. Jak zrobić ten napój? Przygotowujemy go z przemrożonych owoców, które dokładnie miażdżymy, a następnie przecedzamy. Uzyskany w ten sposób sok z kaliny doprowadzamy do wrzenia, po czym przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Sok z kaliny czerwonej możemy dodawać do herbaty i wykorzystywać jako antidotum na uciążliwy kaszel lub środek na wzmocnienie organizmu, zwłaszcza zimą.
Kalina koralowa ma jeszcze inne zastosowania kulinarne. Jest doskonałym surowcem do przyrządzania konfitur, powideł, galaretek, kompotów czy rozgrzewających herbatek. Można z niej wykonać również wino. Jednak wino, podobnie jak kalinówka, potrzebuje sporo czasu do osiągnięcia dojrzałości. Może to trwać nawet rok. A może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z dzikiej róży?
Nalewka z kaliny, podobnie jak inne przetwory, powinna znaleźć się w każdej spiżarce. Rozgrzewająca moc trunku doskonale sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory. Dlatego warto jesienią wybrać się do pobliskiego lasu czy nad rzekę, aby poszukać tych drogocennych owoców.