Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Słodki, jednocześnie lekko kwaskowy, mało popularny w porównaniu do innych trunków owocowych przysmak, czyli nalewka z mandarynek. Podobnie jak inne napoje tego typu charakteryzuje ją sezonowość, gdyż najlepsze mandarynki można kupić późną jesienią i zimą. Ma niemal taki, jak nalewka z pomarańczy, ale charakteryzuje ją większa delikatność. Sprawdź przepis na nalewkę mandarynkową i jego ciekawe warianty.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, może zainteresuje cię także nalewka z aronii i przepisy w tym artykule?
Nalewka z mandarynek w dwóch odsłonach – przepisy
Nalewka mandarynkowa na wódce
Wódka z mandarynką to doskonałe połączenie i niemal gotowy przepis na pyszną, domową nalewkę. Czego dokładnie potrzeba do jej przygotowania? Oto lista składników:
- 2 kg mandarynek,
- 1 litr wódki,
- pół kilograma cukru,
- pół litra wody,
- opcjonalnie goździki (kilka sztuk).
Przygotowanie: mandarynki należy dokładnie umyć, obrać ze skórek i podzielić na kawałki. Można je także pozbawić białych błonek, by wydobyć smak bez goryczki. Jeśli jednak komuś on nie przeszkadza, w przepisie można użyć części mandarynek ze skórkami. Owoce i ewentualnie goździki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na kilka tygodni. Po tym czasie dodajemy zagotowaną i ostudzoną wodę z cukrem i ponownie odstawiamy na łącznie nawet 2 miesiące (po kilka tygodni). Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę zlewamy oraz odciskamy owoce i filtrujemy za pomocą drobnego sitka lub gazy. Nalewka mandarynkowa na wódce wymaga już tylko rozlania do butelek.
Warto nadmienić, że woda podana w przepisie może ulec zmianie proporcji względem alkoholu, by uzyskać odpowiednio mocniejszy lub słabszy trunek. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepisy w tym artykule?
Nalewka mandarynkowa na spirytusie
Im krótsza lista składników, tym lepiej i zdrowej, dlatego podstawowy przepis na nalewkę mandarynkową z dodatkiem spirytusu to tylko:
- 2 kg mandarynek,
- 1 l spirytusu,
- pół litra wody,
- pół kilograma cukru.
Przygotowanie: jak większość trunków tego typu, także nalewka mandarynkowa na spirytusie wymaga na początek przygotowania owoców. Cytrusy należy dokładnie umyć, nawet przy użyciu szczoteczki i sparzyć. Po takim przygotowaniu mandarynki kroimy w średniej grubości plastry i umieszczamy w dużym słoiku. Owoce zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 3 tygodnie, co kilka dni mieszając.
Po upływie wyznaczonego czasu cukier zagotowujemy z wodą aż do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu gotowy syrop przelewamy do mieszanki owoców i alkoholu (dlatego tak ważny jest spory rozmiar słoika). Pozostawiamy na kilka dni, znów od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę przecedzamy przez drobne sitko lub gazę i rozlewamy do butelek. Trunek należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
W podobny sposób przygotowania wymaga nalewka z pomarańczy. Gdyby ktoś był zainteresowany, wystarczy tylko zmienić owoce i ewentualnie dodać nieco więcej cukru, jeśli cytrusy są dość kwaśne. Z kolei użycie większej ilość wody w stosunku do spirytusu pozwoli zmniejszyć moc nalewki. Można także użyć alkoholu o mniejszym woltażu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.
Nalewka mandarynkowa ze skórek owoców i inne inspiracje
Przepis na nalewkę mandarynkową może wykorzystywać nie tylko owoce w całości (ze skórką lub bez), ale także samą, suszoną skórkę. Do jej przygotowania potrzeba tylko 5 dag skórek z mandarynek (z około 1,5 kg owoców), 20 dag cukru, pół litra spirytusu i szklankę wody. Jest to zatem dość mocna nalewka, którą należy pić w niewielkich ilościach. Przygotowanie jest podobne, jak w przypadku pozostałych przepisów, czyli skórki należy zalać alkoholem i odstawić tym razem na kilka dni w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszkając. Następnie dolewamy ostudzony syrop z gotowanej wody i cukru. Po przefiltrowaniu (w tym wypadku najlepiej przez gazę) likier mandarynkowy rozlewamy do butelek i odstawiamy na przynajmniej dwa tygodnie. Gotowy alkohol można jeszcze ponownie odfiltrować od powstałego osadu przed podaniem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Jak to w przypadku wielu przepisów bywa, eksperymentowanie i urozmaicanie pozwala na odkrycie wyjątkowych smaków. Likier mandarynkowy niejedno ma imię, a spirytus i wódka z mandarynką to nie jedyne możliwe połączenia. Wiemy już, jak zrobić likier mandarynkowy z dodatkiem goździków, ale ciekawą opcją jest także użycie miodu. Wówczas przepis wymaga tylko proporcjonalnej redukcji ilości cukru. Ciekawy dodatek będzie stanowił także tarty imbir czy laska cynamonu. Kwestia tych składników to tak właściwie sprawa indywidualnych preferencji. Każda opcja jest warta rozważenia, byle tylko produkty dobrze się ze sobą komponowały smakowo. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?
Do czego wykorzystać likier mandarynkowy?
Nalewka z mandarynek czy likier mandarynkowy nie tylko nadaje się do picia samodzielnie, ale stanowi także dodatek do pysznych drinków czy deserów. Na jego bazie można na przykład przygotować wariację na temat tiramisu, w którym likier kawowy zostanie zastąpiony mandarynkowym. Co ciekawe, do samego przygotowania nalewki z mandarynek można także wykorzystać kilka do kilkunastu ziaren kawy jako pyszny, lekko gorzkawy, ale orzeźwiający w smaku dodatek.
Likier mandarynkowy można dodać to wielu egzotycznych drinków, na przykład wariacji na temat Blue Curacao, w którym oprócz soku ananasowego i innych klasycznych dodatków można pokusić się o niewielką ilość alkoholu z mandarynek. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.
Wreszcie nalewka z mandarynek to także świetny dodatek do crepes suzette, czyli płonących naleśników w oryginale przygotowywanych z dodatkiem likieru pomarańczowego. W tym przypadku z powodzeniem może on zostać zastąpiony przez domową nalewkę mandarynkową. Jak widać, dobrze znane napoje i desery z jej dodatkiem zyskają nowy wymiar smaku.
mniej więcej ile litrów nalewki wychodzi z jednej porcji opisanej w przepisie?