Przepis na nalewkę miodową na spirytusie

Prosta nalewka z miodu

Przed wykonaniem trunku pamiętaj, że miód często posiada silny zapach i smak. Żeby nie zdominować smaku nalewki i nie zaburzyć całości kompozycji staraj się wybierać do dosładzania jej miody o niezbyt dominującym smaku (np. lipowy). Nalewka miodowa wyleczy, zagrzeje i wzmocni osłabiony organizm. Przygotujesz ją szybko i bez leżakowania butelek w piwnicy przez kilka miesięcy! Smakuje równie dobrze jak chociażby nalewka z aronii czy słodka nalewka z pigwy, a jej wytworzenie zajmuje niewiele czasu.

Lista składników

  • 100 g miodu
  • 0,25 l wody źródlanej
  • 0,5 l spirytusu

Do przyrządzenia nalewki miodowej koneserzy cenią sobie głównie miód akacjowy lub spadziowy. Woda powinna być wysokojakościowa bądź kranowa – uprzednio przegotowana. Staraj się również wybierać spirytus możliwie najwyższej próby (najmocniejszy). Nalewka na miodzie nabierze wówczas wyraźnego smaku! Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Miodówka – sposób przygotowania

  1. Rozpuść miód w wodzie, wykonując to bardzo ostrożnie. Możesz lekko podgrzać wodę, aby miód się rozpuścił. Zbierz pianę, gdy pojawi się na wierzchu.
  2. Jak rozrobić spirytus z miodem? Cóż, wystarczy, że rozpuszczony miód wlejesz do słoja i dolejesz do niego spirytus. Spirytus momentalnie zareaguje ze słodką substancją.
  3. Szczelnie zamknij słój i odstaw całość na około 3 dni.
  4. Po upływie wskazanego czasu przelej nalewkę do butelek. Możesz od razu skosztować przyrządzonego trunku!

Podsumowanie

Jeżeli chcesz przełamać smak słodyczy, możesz dodać do nalewki odrobinę soku z cytryny – stworzy się wówczas swego rodzaju nalewka cytrynowa z wódką i… miodem! Jak widzisz, przepis na nalewkę miodową na spirytusie jest bardzo łatwy i naprawdę każdy może zrobić ją sam w domu – i to bez większego doświadczenia! Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Waniliowo-imbirowa nalewka z miodu i cytryny

Aromatyczna miodówka

Kiedy wiesz już, jak rozrobić spirytus z miodem, możesz wykorzystać swoją wiedzę na kilka sposobów. Nalewka z miodu będzie doskonałym źródłem rozgrzewającym, kiedy połączysz miód z wanilią, imbirem oraz gałką muszkatołową i cytryną. Wówczas nie będzie to zwykła nalewka z miodu i cytryny, ale aromatyczny trunek dla prawdziwych koneserów!

Lista składników

  • 500 g miodu (może być spadziowy)
  • pół cytryny
  • 1 szt. laski wanilii
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,6 l wody
  • 0,7 l spirytusu

Przygotuj również gąsior bądź dużą butlę o pojemności ok. 3 litrów, gazę, a także butelki do przelania trunku. Pamiętaj również, że potrzebujesz doliczyć około 2 tygodnie do czasu pełnego przygotowania nalewki na miodzie.

Nalewka z miodu, wanilii i cytryny – sposób przygotowania

  1. Wylej miód na patelnię i dodaj do niego sok z cytryny oraz laskę wanilii. Dorzuć plastry imbiru i startą gałkę muszkatołową.
  2. Doprowadź składniki do zagotowania i gotuj je przez około 3 minuty na małym ogniu. Przykryj i odstaw do wystygnięcia.
  3. Wystudzony wywar połącz ze spirytusem, dokładnie wymieszaj i przelej do gąsiora (lub butli). Szczelnie zamknij miksturę i zanieś ją na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie wspomnianego czasu przecedź nalewkę przez gazę i przelej ostrożnie do wyparzonych uprzednio butelek. I już, gotowe!

Nalewka miodowa z dodatkami
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie

Podsumowanie

Nalewka miodowa z tymi aromatycznymi składnikami ma większe działanie wzmacniające, ułatwiające trawienie i działające napotnie. Kiedy wrócisz do domu w zimowy wieczór kieliszek domowego trunku błyskawicznie rozgrzeje od środka! A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?

Miodówka z kawą i rumem

Wzmacniający „napój-lekarstwo”

Nic tak doskonale nie wzmacnia organizmu, jak miód w połączeniu z aromatyczną kawą. Z powodzeniem napój ten ożywi oraz ułatwi zwalczanie przeziębienia, które pojawia się podczas chłodniejszych pór roku.

Lista składników na miodówkę z dodatkami

  • 2 szklanki miodu
  • wysuszona skórka pomarańczy
  • 2 czubate łyżki kawy mielonej
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1l spirytusu
  • 1 szklanka rumu

W przypadku tego specyfiku, czas oczekiwania na degustację to ok. 2 miesiące.

Nalewka z miodu – sposób przygotowania

  1. Rozgrzej miód w rondlu i dodaj do niego szklankę wody oraz skórkę pomarańczową. Zagotuj całość i usuń z wierzchu pianę. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Wymieszaj kawę z gałką muszkatołową i zalej wrzątkiem. Nakryj spodkiem i parz ok. 5 minut.
  3. Wlej do miodu przecedzoną kawę, spirytus oraz rum – wymieszaj i przelej całość do butelek. Zakorkuj je i odstaw na ok. 6 tygodni.
  4. Zlej alkohol znad osadu, przefiltruj i połącz resztę ze zlaną nalewką. Rozlej do butelek, zakorkuj i daj im poleżeć ok. tydzień. Smacznego!

Podsumowanie

Pamiętaj, żeby kupować wyłącznie miód od sprawdzonego pszczelarza! Inaczej możesz paść ofiarą oszustów i narazić się na kupno… syropu cukrowego. Wówczas nalewka z miodu może i będzie miała „jakiś” smak, ale na pewno zero właściwości prozdrowotnych! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

ikona podziel się Przekaż dalej