Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Mniszek pospolity powszechnie znany jako mniszek lekarski bogaty jest w wiele składników mineralnych oraz witamin. Właśnie dlatego przyrządza się z niego wina, syropy bądź… nalewki. Nalewka z mniszka lekarskiego to doskonały trunek na chłodne wieczory jesienią i zimą, a także świetny napój regenerujący osłabiony organizm. Jakie są najlepsze przepisy na tę popularną nalewkę?
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Mnieszek lakarski i nalewka mniszkowa
Nalewka z mleczu
Nie od dziś wiadomo, że mniszek lekarski posiada wiele właściwości leczniczych, m.in. antybakteryjne lub przeciwwirusowe. Lekarstwo z mniszka lekarskiego w postaci nalewki wykorzystywane jest do dziś - w szczególności przez starsze pokolenie. Podobnie jak wino z mniszka lekarskiego, nalewka z mniszka lekarskiego działa łagodząco na stany zapalne oraz hamuje produkcję prozapalnych związków. Oto najprostszy przepis na nalewkę, jaką możesz wykonać zupełnie samodzielnie we własnym domu.
Lista składników
- 300 g korzeni mleczu (mniszka lekarskiego)
- 2 l wody źródlanej
- 3 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
Nalewka z mniszka lekarskiego jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do jej wytworzenia nie potrzeba specjalistycznego sprzętu (jaki jest niezbędny, gdy produkujesz, np. wino z majówek czy innego rodzaju owoców). Przepis na nalewkę jest smaczny, zdrowy i banalny. Zatem do dzieła! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?
Nalewka z mniszka lekarskiego – sposób przygotowania
- Zbierz mlecz i zagotuj korzenie w dwóch litrach wody.
- Dodaj do całości trzy pokrojone w plastry cytryny i dosyp do środka kilogram cukru.
- Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
- Odcedź i ostudź całość.
- Dodaj do mieszanki litr spirytusu i odstaw nalewkę na około 2 tygodnie.
- Rozlej nalewkę do butelek. Pamiętaj, że swoje właściwości lecznicze nabierze dopiero po około… pół roku!
Działanie nalewki z mniszka lekarskiego
Jeżeli zamierzasz przejść na dietę, to mamy dobrą wiadomość! Nalewka z mleczu wspomaga redukcję masy ciała! Koneserzy nalewki mniszkowej potwierdzają, że wspomaga ona utratę tkanki tłuszczowej – oczywiście, nie można przesadzać z ilością wypijanego trunku! Mniszek pospolity wykazuje swoje lecznicze i prozdrowotne właściwości również w innych alkoholach, jak np. wino z mniszka lekarskiego. Wino z kwiatów mlecza przyrządzisz z pomocą drożdży winnych, z kolei wino z korzeni mniszka wyprodukujesz z dodatkiem gotowanego białego wina. Przepisy na wino są również bardzo proste, jednak do ich produkcji trzeba posiadać balon fermentacyjny. Sprawdź także ten artykuł o mniszku lekarskim.
Nalewka z kwiatów mlecza i miodu
Lekarstwo z mniszka lekarskiego, czyli z kwiatów mniszka
Kwiaty mniszka poprawiają pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Dodatkowo przygotowana nalewka z kwiatów mniszka działa uspokajająco oraz leczy choroby dróg moczowych. Nalewka z mniszka lekarskiego może być przyrządzona z korzeni (przepis powyżej) bądź z kwiatów mlecza. My teraz skupimy się na tej drugiej opcji.
Lista składników
- 50 g kwiatów mlecza
- 150 g miodu akacjowego
- 1 l wódki (najlepiej 40%)
Ważne jest, żeby pozbyć się z kwiatów wszystkich insektów oraz przepłukać je i porządnie wysuszyć. Wówczas wtedy składniki będą doskonale przygotowane do dalszego procesu wytwarzania z nich alkoholu oraz zyska się pewność, że żaden robal nie zepsuje trunku swoją przypadkową obecnością!
Można się jednak spotkać z opiniami, że kwiaty zaraz po zebraniu dobrze jest wyłącznie położyć na jakiejś białej powierzchni, np. blacie wyłożonym papierowym ręcznikiem. Ponoć dzięki temu insekty wyjdą na zewnątrz, a my nie będziemy pić nalewki z „mięsną wkładką”. Koneserze twierdzą, że kwiatów lepiej nie płukać – bo wtedy stracą swój naturalny połysk. Cóż, ile ludzi tyle opinii. Przemyśl zatem, czy wolisz piękne lśnienie kwiatów czy więcej owadów w butelce. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?
Nalewka z mleczu i miodu – sposób przygotowania
- Po wypłukaniu kwiatów ułóż je w dużym słoju i zalej litrem wódki.
- Odstaw tak przygotowany wywar na około trzy tygodnie w możliwie słoneczne miejsce.
- Po upływie wskazanego czasu przefiltruj powstały w słoju syrop, poprzez przecedzenie go.
- Dodaj do uzyskanej mikstury miód i wymieszaj całość, następnie przelej do butelek.
- Nalewkę najlepiej otworzyć dopiero po ok. pół roku, kiedy nabierze swoich właściwości prozdrowotnych.
Podsumowanie i właściwości nalewki z mniszka i miodu
Nalewka z kwiatów mniszka pospolitego oraz miodu jest równie słodka jak np. wino z majówek, jednak posiada zdecydowanie więcej składników odżywczych i leczniczych. Dzięki niej wspomożesz trawienie, oczyścisz organizm z toksyn, wesprzesz pracę wątroby oraz wyleczysz choroby gardła lub jamy ustnej. Przyjemne z pożytecznym, prawda?
Nalewka z mniszka lekarskiego bogata jest również w potas, krzem, magnez oraz witaminę C i B. Największe ich stężenie znajduje się w korzeniu, liściach, a na końcu w kwiatach. Warto pamiętać jednak o tym, iż kwiaty zawierają za to największą ilość… olejku eterycznego!
Nalewka mniszkowa podnosi ilość wydzielanych soków trawiennych oraz zwiększa ilość produkowanego… moczu. Nie oznacza to jednak, że jest moczopędna.
Nalewka z mleczu wpływa korzystnie na cały układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.
Kolejną sprawą jest płukanie - to nie kwestia "połysku". Płukanie prowadzi do usunięcia pyłku, co jest niekorzystne ze względu na skład nalewki.
Pozdrawiam