Zanim wprowadzisz w życie przepis na nalewkę
Do produkcji nalewki z owoców pigwowca lub z pigwy potrzebny będzie odpowiedni sprzęt:
- gąsior z szeroką szyjką,
- ostry nóż do rozdrabniania owoców,
- lejki i bibułki filtracyjne,
- ciemne butelki, w których nalewka będzie dojrzewać.
Najważniejszym składnikiem nalewki są, oczywiście, owoce.
- W polskich ogrodach często gości pigwa pospolita, Cydonia oblonga, charakteryzująca się jabłkowatymi dużymi owocami o żółtym zabarwieniu. Surowe pigwy mają cierpki smak, ale doskonale sprawdzają się jako surowiec domowych wyrobów.
- Do sporządzenia pigwówki nadają się owoce Chaenomeles japonica - pigwowca japońskiego, wytwarzającego duże owoce, przypominające jabłka. Owoce, mylone z pigwami, wydają przyjemny zapach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Istotną sprawą jest wybór owoców. Powinny być w pełni dojrzałe, bez jakichkolwiek śladów zepsucia. Świeże owoce będziemy zalewać spirytusem o mocy 70%. Gotowa nalewka na spirytusie, oprócz walorów smakowych, posiada właściwości lecznicze. Codzienne popijanie ½ kieliszka dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce i zwiększa odporność na infekcję oraz pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami.
Przepis na nalewkę – krok po kroku
Krok 1. – nalewka z pigwowca - przygotowanie składników:
Do sporządzenia nalewki z owoców pigwy lub pigwowca japońskiego potrzebne będą następujące składniki:
- 2 kg dojrzałych owoców,
- 1 pomarańcza,
- 35 dag cukru,
- 1 litr wody dobrej jakości, np. niegazowanej wody źródlanej lub stołowej. Woda powinna zostać przegotowana i odstawiona, by wytrącił się osad. Najlepiej przefiltrować ją przez bibułę. Woda z kranu może niekorzystnie wpłynąć na smak nalewki,
- 10 ml ciemnego rumu,
- 1litr spirytusu o mocy 70%.

Krok 2. – sposób przygotowania
Owoce umyć, obrać i pokroić, usuwając pestki. Przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut pod przykryciem. Z wystudzonych owoców wyciskamy w sokowirówce sok. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?
Dodajemy cukier i podgrzewamy sok, żeby uległ rozpuszczeniu. Wlewamy rum i spirytus. Całość przelewamy do gąsiora i odstawiamy w chłodne miejsce na około 3 tygodnie. Co pewien czas potrząsamy naczyniem.
Krok 3. – dojrzewanie nalewki
Do gąsiora dorzucamy skórkę z pomarańczy i wlewamy wyciśnięty z pomarańczy sok. Nalewkę pigwową odstawiamy ponownie w chłodne miejsce, by przez miesiąc dojrzewała. Po upływie miesiąca, filtrujemy gotowy trunek i przelewamy go do ciemnych butelek. Nalewka z pigwowca lub z owoców pigwy gotowa jest do spożycia, jednak warto sięgnąć po nią po kilku miesiącach leżakowania, gdy nabędzie najlepszego smaku.
Gotowa nalewka z pigwowca i z pigwy ma złocisty kolor, bardzo przyjemny aromat i łagodny smak. Najlepiej smakuje po schłodzeniu do temperatury około 12 stopni Celsjusza. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z imbiru.
Wino z pigwy – domowe przepisy
Z owoców pigwy pospolitej lub pigwowca japońskiego możemy otrzymać wspaniałe aromatyczne wino, o jasnym kolorze i przyjemnym subtelnym smaku, o mocy około 13%. Do otrzymania 5. litrów wina będą potrzebne następujące składniki:
- 3 kg dojrzałych owoców,
- 2 kg cukru,
- drożdże winiarskie i 2 g pożywki dla drożdży winiarskich.
Owoce pigwowca przebieramy, odrzucając uszkodzone. Kroimy na cząstki, usuwając pestki. Przekładamy owoce do naczynia, zalewamy wrzącą wodą i chwilę gotujemy. Kiedy puszczą sok, po ostudzeniu, przelewamy otrzymany moszcz do butli, a wytłoczyny jeszcze raz zalewamy wrzątkiem. Odcedzony sok po wystudzeniu dolewamy do butli z moszczem, dosypujemy połowę cukru i dolewamy letniej wody, jeśli otrzymaliśmy mniej, niż 5 litrów zawartości. Dodajemy drożdże i pożywkę. Wszystko mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, do fermentacji. Po 10. dniach dosypujemy resztę cukru i dolewamy wody. Proces będzie zachodził od 1 – 3 tygodni, w zależności od temperatury otoczenia i rodzaju użytych drożdży. Co pewien czas należy wstrząsnąć otwartą butlą. Bulgotanie i piana na powierzchni to znaki prawidłowo przebiegającego procesu. Przed dostaniem się do wnętrza zanieczyszczeń, zabezpieczamy butlę gazą i zabezpieczamy gumką lub sznurkiem. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?
Następnym etapem fermentacji jest cicha fermentacja, w wyniku której, po ok. miesiącu przestają wydzielać się gazy, zniknie piana, a owoce opadną na dno butli. Nie wstrząsamy butlą, by osad pozostał na jej dnie. Czyste klarowne wino ściągamy znad osadu za pomocą gumowej rurki, zakończonej szklaną rurką – do gąsiora, ustawionego niżej. Wino nie powinno mieć styczności z powietrzem. Gąsior zatykamy korkiem i zostawiamy w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Po trzech miesiącach możemy zlać wino po raz drugi. Całość przelewamy do wyparzonych butelek, które zabezpieczamy korkami. Po roku leżakowania wino z pigwy będzie wybornie smakowało, wydzielając przyjemny aromat.