Nalewka z pigwy na bimbrze lub na wódce - najlepsze przepisy
Nalewka z pigwy to trunek, którego nie może zabraknąć w naszych domach jesienią. Jest to bardzo silny środek antyprzeziębieniowy, na dodatek smak nalewki jest naprawdę wyjątkowy. Słodkawa, ale nieco też kwaśna, delikatna, świetnie pasuje do deserów. Dowiedz się, jak przygotować nalewkę z pigwy na kilka sposobów. Oto najlepsze przepisy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Nalewka z pigwy – najprostszy przepis
Nalewka z pigwy czy pigwowca?
Pod nazwą nalewka z pigwy mogą kryć się trunki przygotowane z różnych owoców. Istnieją bowiem dwa różne owoce, które nazywa się właśnie „pigwą”, ale nie mają ze sobą biologicznie nic wspólnego. Właściwe owoce mają kształt niewielkich gruszek lub jabłek, żółtą skórkę i są dość duże. Mogą mieć kilkaset gramów, a rekordziści aż około 1 kg! Owoce mają charakterystyczny aromat i cytrynowo-gruszkowy smak. Są niezwykle smaczne, mają także wyjątkowe właściwości.
Drugie, owalne lub kuliste żółte pestkowce to owoce pigwowca. Są one niewielkie, mają cienką skórkę. Są bardzo kwaśne i twarde, mają wyraźny zapach i są bardzo aromatyczne. Rozpoznanie owoców nie powinno sprawić żadnego problemu, ponieważ naprawdę się od siebie różnią. Różne są także rośliny – pigwa to ładne, smukłe drzewko o jasnych kwiatach, pigwowiec to gęsty, splątany krzew, który wiosną przepięknie kwitnie – ma czerwone lub różowe kwiaty.
Oba owoce świetnie nadają się do przetworzenia. Pigwa na zimę utrwalana w syropie to naprawdę świetny przysmak. Na dodatek oba gatunki mają zbliżone właściwości – zawierają mnóstwo witaminy C i działają antyprzeziębieniowo. Zarówno jeden, jak i drugi gatunek nadaje się do przygotowania nalewki. Przedstawiane przepisy raczej przewidują zastosowanie pigwy właściwej. To roślina typowa dla naszego klimatu, a niektóre receptury sięgają kilkaset lat wstecz. Jednakże wszystkie proporcje można zastosować także do nalewek z owoców pigwowca.
Nalewka z pigwy na bimbrze bez dodatków
Podstawowy, sprawdzony przepis przez całe pokolenia jest bardzo prosty. W zasadzie jest to pigwa na zimę w syropie z dodatkiem alkoholu. Takie połączenie jest bardzo smaczne i świetnie się sprawdza zarówno jako antygrypowa ambrozja, jak i jako pyszny trunek deserowy. Ma lekko kwaskowaty smak, który sprawia, że pigwówka na bimbrze jest lekka i przyjemna.
- 1,5 kg pigwy,
- 3 szklanki cukru,
- 1 szklanka wody,
- 2 l bimbru lub spirytusu
To naprawdę szybka nalewka z pigwy, którą można błyskawicznie przygotować. Ma właściwości podobne do soku z owoców, działa także rozgrzewająco.
- Umyj pigwę, pokrój ją na kawałki, oczyść z gniazda nasiennego.
- Przełóż owoce do dużego słoika, zasypując cukrem warstwowo.
- Odstaw słoik w słoneczne miejsce na 4 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, żeby cukier się rozpuścił.
- Dolej do słoika wodę z bimbrem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw nalewkę na 3 tygodnie do leżakowania.
- Przefiltruj i przelej do butelek.
Nalewka jest gotowa w zasadzie po 3 tygodniach, jednak pełni smaku nabiera dopiero po upływie dwóch miesięcy. W okresie przeziębień i grypy możesz pić profilaktycznie małą łyżeczkę do herbaty, na przykład z dodatkiem miodu. Jeśli masz dużo owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwy.
Nalewka z pigwy na bimbrze z sokiem z pomarańczy
To świetny, sprawdzony przepis na nalewkę z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki niemu jest bardziej delikatna i słodsza. Nie bez znaczenia oczywiście pozostaje fakt, że dodaje się do niej nieco miodu. Nalewkę można przygotować na bimbrze albo z dodatkiem innego alkoholu.
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki bimbru lub wódki,
- ½ szklanki rumu,
- 4 łyżki miodu,
- 1 pomarańcza – skórka oraz sok
Jeśli zdecydujesz się na pominięcie bimbru, nalewka będzie o wiele delikatniejsza w smaku i mniej mocna. Nalewka z pigwy na wódce jest bardziej deserowa, dobrze pasuje jako dodatek do ciasta czy innego deseru, na przykład lodów. Będzie jednak miała na tyle dużo procentów, by nie popsuła się – spokojnie możesz przechowywać ją dwa lata, a nawet po tym czasie nie powinna sfermentować.
- Umyj owoce, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i w razie potrzeb podziel na mniejsze kawałki.
- Włóż owoce do słoika i zalej bimbrem lub wódką.
- Po 3 tygodniach zlej ekstrakt alkoholowy do słoika. Pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier się rozpuścił.
- Zlej syrop cukrowy z owoców. Dodaj zlany wcześniej alkohol, miód, sok z pomarańczy i skórkę. Następnie dodaj rum.
- Wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie do wymieszania smaków.
Nalewka z pigwy na spirytusie – najlepsze przepisy
Nalewka z pigwy na spirytusie z miodem
Pigwówka na bimbrze to dobry pomysł, ale do przygotowania trunku możesz użyć także spirytus. Będzie on oczywiście o wiele intensywniejszy i mocniejszy niż nalewka z pigwy na wódce, ale jeśli dodasz więcej wody i dodatków, nalewka dalej będzie delikatna w smaku i będzie nadawała się do deserów lub popołudniowego kosztowania. A jeśli przygotujesz ją z miodem, będzie po prostu idealna.
- 1 kg pigwy,
- 1 l spirytusu,
- 0,5 l wody,
- 250 g cukru,
- 4 łyżki miodu,
- sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie nalewki także nie jest szczególnie dużym problemem. Dzięki dodatkowi miodu trunek będzie miał jeszcze silniejsze właściwości antyprzeziębieniowe – w końcu na katar i kaszel nie ma nic lepszego niż połączenie miodu i witaminy C. A w tym wypadku nalewka działa jeszcze cudownie rozgrzewająco. Jak ją zrobić?
- Przygotuj owoce pigwy. Pokrój je na cząstki i przełóż do słoja o objętości około 3 l.
- Zasyp owoce cukrem i odstaw na 7 dni w jasne miejsce. Od czasu do czasu potrząsaj, by cukier się rozpuścił.
- Dodaj alkohol, wodę, sok z pomarańczy i miód.
- Ostaw na 6-7 tygodni, by wszystko się przegryzło.
- Przefiltruj i przelej do butelek.
Nalewka z pigwy z imbirem – sprawdzony przepis
Szybka nalewka z pigwy o niezwykłym smaku? To oczywiście ta z niewielkim dodatku imbiru! Przyprawa będzie świetnie wyczuwalna, ale nie zmienia to faktu, że nalewkę polubią nawet osoby, które nieszczególnie zachwycają się azjatyckimi smakami.
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 l spirytusu,
- 1/2 kg cukru,
- 5-6 cm korzenia imbiru
Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego nalewka jest najlepszym remedium na wszelkie przeziębienia. W tym przepisie wspaniale sprawdzają się zarówno owoce pigwy właściwej, jak i pigwowca. Przy tym drugim jednak warto dodać trochę więcej cukru, ponieważ jest dość kwaśny.
- Przygotuj owoce pigwy do przetworzenia. Przełóż do dużego słoja.
- Zasyp kawałki owoców cukrem i odstaw do puszczenia soku, mniej więcej na 7 dni.
- Potrząsaj słoikiem, by cukier się rozpuścił.
- Dodaj alkohol i kawałki imbiru pokrojone w cienkie plasterki.
- Odstaw do połączenia się smaków na 6-7 tygodni.
- Przefiltruj i przelej do butelek.