Deserowa nalewka z rabarbaru
Nalewka rabarbarowa to idealne połączenie kwaśnych i słodkich smaków. Jest o wiele bardziej delikatna niż nalewka cytrynowa, czy nalewka z pigwy, ale ma więcej charakteru niż nalewka z czarnego bzu. Na tyle kwaskowata, by orzeźwiała, na tyle słodka, by pasowała do deserów. Bardzo kobieca, bardzo delikatna, bardzo smaczna – nalewka z rabarbaru powinna od teraz znaleźć się na liście twoich corocznych przetworów obok takich hitów jak nalewka z aronii czy zwykła wiśniówka.
Opinie na temat nalewki z rabarbaru są zawsze pozytywne. Miło zaskoczysz nią swoich gości. Ma ładny, bardzo delikatnie różowy kolor, trochę jak kompot z łodyżek tego warzywa, co także jest dodatkowym plusem. Można potraktować ją jako podstawę do drinków. W zasadzie rabarbarówka czy likier rabarbarowy robi się bardzo prosto, ale możesz znaleźć inne składniki czy przyprawy, by była trochę bardziej ciekawa. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?
Nalewka z rabarbaru – przepis krok po kroku
Podstawowy przepis na nalewkę z rabarbaru jest bardzo prosty. Do jej przygotowania należy wybierać jak najbardziej czerwone łodygi rabarbaru. Aby przygotować 1 l nalewki potrzebujesz:
- ½ kg rabarbaru,
- ½ l wódki,
- ¼ szklanki wódki,
- ¼ szklanki spirytusu.
To podstawowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować. Niektórzy dodają do nalewki soku z połowy cytryny, inni laskę wanilii. W tym drugim przypadku ma delikatniejszy, o wiele bardziej subtelny posmak, który sprawia, że jest naprawdę wyjątkowa.

- Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na małe kawałki. Nie obieraj!
- Przełóż łodygi do dużego słoika i zasyp je cukrem.
- Postaw słoik w słonecznym miejscu na 24 godziny. Potrząsaj co jakiś czas.
- Wlej do słoika alkohol, szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce.
- Odcedź dokładnie rabarbar na gęstym sitku. Jeśli nie chcesz mieć elementów owoców, możesz je przefiltrować na przykład przez filtr do kawy.
- Dodaj sok z cytryny, wanilię lub cynamon. Jeśli rabarbar był zbyt kwaśny, możesz dodać trochę syropu cukrowego.
- Rozlej nalewkę do butelek i przechowuj w chłodnym miejscu przez około 3 miesiące.
Jeśli dodasz więcej cukru, nalewka będzie przypominać bardziej likier rabarbarowy. Świetnie smakuje także rabarbar z miodem. Przepis jest identyczny, tylko zamiast cukru, łodygi należy zalać miodem akacjowym. Rabarbar z miodem powinien nieco dłużej leżakować na początku. Warto jednak pamiętać, że taka nalewka będzie nieco bardziej mętna niż jej wcześniejsza wersja z samym cukrem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.
Nalewka z truskawek i rabarbaru – przepis
Nalewka z truskawek i rabarbaru to najlepsze wspomnienie lata, jakie możesz sobie wymarzyć. To bardzo smaczny, słodki trunek, w którym smak truskawek miesza się z kwaskowatością rabarbaru. Idealnie wyważone połączenie, świetne dla tych, którym zwykła nalewka rabarbarowa nie smakuje. Nalewka z rabarbaru i truskawek powinna być robiona późnym latem, kiedy rabarbar jest najbardziej czerwony, a późne odmiany truskawek mają największe i najbardziej aromatyczne owoce.
- 1 kg truskawek,
- 1 kg łodyg rabarbaru,
- 1 kg cukru trzcinowego,
- 2 pomarańcze,
- laska wanilii,
- 1,5 l czystej wódki,
- 0,5 l spirytusu.
Do przygotowania tego trunku potrzebujesz dużego, szklanego słoika. Musi być na tyle pojemny, by pomieścić wszystkie owoce. Z takiej proporcji wychodzi dużo ponad 2 litry płynu. I świetnie – nawet największy zapas tej nalewki błyskawicznie zniknie. Przygotowanie trwa krótko, ale należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ nalewka rabarbarowa musi swoje odleżeć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.
- Rabarbar umyj, przytnij końce. Nie obieraj łodyg, pokrój je na kawałki wielkości 2 cm.
- Wyszoruj i sparz pomarańcze.
- Umyj truskawki, większe przekrój na pół.
- Wrzuć do słoika kawałki pomarańczy i rabarbaru. Układaj warstwami, każdą z nich przesypując cukrem.
- Włóż do słoika na wierzch pokrojoną pomarańczę i pociętą na kawałki laskę wanilii.
- Zakręć słój i odstaw w jasne miejsce na 24 godziny, by owoce puściły sok.
- Zalej owoce alkoholem.
- Odstaw na 3-4 tygodnie w zacienione miejsce w pokojowej temperaturze. Przez kilka pierwszych dni potrząsaj słojem, żeby cukier się rozpuścił.
- Przecedź nalewkę i wyciśnij sok z owoców, na przykład przez ściereczkę albo na sitku.
- Przefiltruj nalewkę przez filtr do kawy.
- Rozlej do butelek i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu przez 2-3 miesiące przed spożyciem.
Nalewka powinna być transparentna i niezbyt gęsta. Ma delikatnie różowo-czerwony kolor, więc bardzo ładnie wygląda. Wspaniale smakuje, można ją podawać do deserów lub na jej bazie zrobić owocowe drinki. Przepisy kulinarne z rabarbarem są godne wypróbowania. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z orzecha włoskiego.