Ratafia krok po kroku - najlepsze przepisy na pyszną nalewkę krok po kroku
Nalewka z moreli, nalewka z brzoskwiń i inne nalewki wieloowocowe na spirytusie lub na wódce są bardzo lubiane przez wiele osób. Dodatkowo przygotowanie nalewek nie jest wcale trudne i może poradzić sobie z tym każdy. Bardzo znana nalewka wieloowocowa to właśnie ratafia, która nazywana jest również królową nalewek. Zobaczmy więc, jak zrobić ratafię, jakie są proporcje do przygotowania tej nalewki i jakie składniki wchodzą w jej skład.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Ratafia - dlaczego znana jest jako królowa nalewek
Ratafia staropolska to jedna z nalewek, które są bardzo chętnie przygotowywane w naszych domach. Jednak zanim przejdziemy do tego, jak robimy ratafię, w pierwszej kolejności powinniśmy wspomnieć o tym, czym charakteryzuje się ratafia i co wyróżnia ją na tle innych nalewek.
Ratafie staropolskie to nalewki tutti frutti, czyli nalewki wieloowocowe. Charakteryzują się tym, że w ich składzie znajdują się różnorodne gatunki owoców. Ponadto nalewka ta należy do słodkich, a nawet i bardzo słodkich nalewek, dlatego nie jest ona raczej polecana osobom, które nie lubią tej słodyczy w alkoholach.
W różnych źródłach możemy znaleźć zupełnie inne przepisy na to, jak powinna być wykonana ta królowa nalewek, ponieważ rodzajów ratafii jest wiele. Cały proces przygotowania tej nalewki może przebiegać już od wiosny aż do jesieni, ponieważ tylko w tak długim czasie możemy zebrać owoce, dojrzewające w różnych terminach w ciągu roku. Z ciekawostek, warto również wiedzieć o tym, że nazwa ratafia pochodzi od toastu, który był ogłaszany przez Kreolów o francuskim pochodzeniu.
Jednak dlaczego jest ona nazywana królową nalewek? Odpowiedź jest bardzo prosta. W tej nalewce znajduje się zazwyczaj bardzo duża ilość różnych gatunków owoców, które nadają jej wyjątkowego smaku. Zauważmy jednak, że w innych nalewkach przeważa zazwyczaj jeden lub maksymalnie dwa owoce. I to wyróżnia ją spośród innych nalewek.
Nalewka tutti frutti - jak odpowiednio dobrać proporcje
Jak zrobić ratafię - dobór odpowiednich proporcji i rodzajów owoców
Przepisów na to, jak zrobić ratafię jest wiele. W niektórych główną rolę poza owocami odgrywa wódka, a w innych spirytus. Jedne są bardziej złożone i skomplikowane, inne mniej. Bardzo ważne jest również to, że przy niektórych przepisach będziemy potrzebowali nawet suszonych owoców. I tak jest również w tym przypadku. Zobaczmy więc, jak przygotować nalewkę wieloowocową z suszonymi owocami.
Składniki:
- 2 l wody
- 1,25 kg cukru
- 3 l spirytusu
Owoce świeże:
- 2 cytryny
- 3 pomarańcze
- śliwki węgierki
- maliny
- truskawki
- poziomki
- jagody
- jeżyny
- wiśnie
- gruszki
- jabłka
W przypadku owoców, przy których nie ma podanej ilości, musimy pamiętać, że ich całkowita ilość powinna wynosić około 2,5 kg.
Suszone owoce:
- orzechy
- rodzynki
- figi
- głóg
- daktyle
- płatki róży
- dzika róża
Ilość tych składników pomieszanych ze sobą powinna wynosić około 350 g.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, pestki oraz usuwamy szypułki.
- Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki.
- Do dużego słoika włożyć truskawki i zasypać j cukrem.
- Słoik zakręcić i odstawić na 24 godziny.
- Po tym czasie zalać truskawki alkoholem i zamknąć słoik.
- Stopniowo dodajemy warstwowo inne rodzaje owoców.
- W listopadzie lub grudniu przefiltrujemy nalewkę tutti frutti.
- Gotową ratafię przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie nalewka będzie już gotowa do spożycia.
Interesują cię także przepisy na inne domowe nalewki? Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na pyszną nalewkę z gruszek.
Ratafia staropolska na spirytusie - sprawdzony przepis na tę nalewkę z owocami suszonymi
Przepisów na to, jak zrobić ratafię jest wiele. W niektórych główną rolę poza owocami odgrywa wódka, a w innych spirytus. Jedne są bardziej złożone i skomplikowane, inne mniej. Bardzo ważne jest również to, że przy niektórych przepisach będziemy potrzebowali nawet suszonych owoców. I tak jest również w tym przypadku. Zobaczmy więc, jak przygotować nalewkę wieloowocową z suszonymi owocami.
Składniki:
- 2 l wody
- 1,25 kg cukru
- 3 l spirytusu
Owoce świeże:
- 2 cytryny
- 3 pomarańcze
- śliwki węgierki
- maliny
- truskawki
- poziomki
- jagody
- jeżyny
- wiśnie
- gruszki
- jabłka
W przypadku owoców, przy których nie ma podanej ilości, musimy pamiętać, że ich całkowita ilość powinna wynosić około 2,5 kg.
Suszone owoce:
- orzechy
- rodzynki
- figi
- głóg
- daktyle
- płatki róży
- dzika róża
Ilość tych składników pomieszanych ze sobą powinna wynosić około 350 g.
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce myjemy, oczyszczamy i usuwamy z nich ewentualne pestki, gniazda nasienne i szypułki.
- Gruszki, jabłka i śliwki węgierki kroimy na mniejsze kawałki.
- Cytryny i pomarańcza dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i usuwamy z nich pestki.
- Litr wody mieszamy ze spirytusem.
- Do gąsiora wsypujemy po 250 g owoców i zalać spirytusem.
- Na sam koniec dodajemy mieszankę owoców suszonych oraz plasterki cytryny i pomarańczy.
- Zakorkowany gąsior odstawić na około 2 tygodnie.
- Po tym czasie gotujemy litr wody z cukrem.
- Syrop przelewamy do nalewki.
- Całość mieszamy i odstawiamy na około pół roku w ciemne i zimne miejsce.
Ważne jest, by podczas dodawania owoców, trzymać się zasady, że na sam dół słoja dodajemy owoce, które dojrzewają najszybciej, a na samą górę te, które dojrzewają najpóźniej.
Jak zrobić ratafię na inne sposoby
Nalewka wieloowocowa - najlepszy dobór owoców
Dobieranie owoców do naszych nalewek wieloowocowych jest tak naprawdę dowolne. Wszystko zależy jedynie od tego, jakie owoce są przez nas lubiane. Dobrze jest dobierać właśnie takie, by nalewka nie kojarzyła nam się z owocem, którego nie lubimy lub za nim nie przepadamy.
Składniki:
- 300 ml wódki na każde 200 g owoców
- 200 ml spirytusu na 1 l wódki
- 3 łyżki cukru na każdą porcję owoców
- 300 g truskawek
- 300 g czerwonych porzeczek
- 300 g jeżyny
- 300 g borówki amerykańskiej
- 300 g białych winogron
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek i pestek.
- Warstwami wkładamy do słoika owoce według ich dojrzewania, zaczynając od truskawek.
- Truskawki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką ze spirytusem.
- Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce.
- Kiedy przyjdzie czas na kolejne owoce, czynność tę powtarzamy.
- Po dodaniu białych winogron, odczekujemy jeszcze 3 tygodnie.
- Po tym czasie przecedzamy ratafię do butelek i zamykamy je.
Tak przygotowana ratafia powinna leżakować jeszcze minimalnie 4 tygodnie, lecz najlepiej odczekać pół roku.
Nalewka tutti frutti - sposób jej przygotowania
Kolejny przepis na królową nalewek jest bardzo podobny, ponieważ całe przygotowanie przebiega tak samo, jak w przypadku innych przepisów. Istotne jest jednak to, by trzymać się tego, kiedy dane owoce dojrzewają i tak dokładać je do naszego słoika. Sami zobaczmy przepis.
Składniki:
- 700 g cukru na 1 kg owoców
- 750 ml spirytusu na 1 kg owoców
- truskawki
- maliny
- poziomki
- czereśnie
- śliwki
- jabłka
- gruszki
Według uznania możemy również dodawać inne owoce. Pamiętajmy tylko o zachowaniu poprawnej kolejności pod względem dojrzewania.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, usuwamy z nich nasiona, pestki i szypułki.
- Większe owoce, takie jak jabłka i gruszki, kroimy na mniejsze kawałki.
- W kolejności od najszybciej dojrzewających owoców zaczynamy układać owoce.
- Truskawki przysypujemy cukrem i zalewamy spirytusem.
- Słoik zakręcamy i czekamy na dojrzewanie kolejnych owoców.
- Z każdym rodzajem owoców postępujemy tak samo.
- Gotową nalewkę przelewamy do butelek przez filtr i odstawiamy na 5 miesięcy w ciemne i zimne miejsce.
Jak możemy zauważyć, sposobów na przygotowanie takiej nalewki wieloowocowej jest wiele, zatem sami musimy dowiedzieć się, która ratafia będzie nam najbardziej smakowała. Warto więc wypróbować kilka przepisów, by wiedzieć, który z nich sprawdzi się najlepiej, a nalewka z niego będzie smaczna. Pamiętajmy również o tym, że według podanego schematu możemy dowolnie dobierać różne kombinacje owoców i stworzyć tym samym swój własny i niepowtarzalny przepis na ratafię, który zadowoli domowników, rodzinę, ale również przyjaciół i znajomych.