Staropolska nalewka miodowa na spirytusie

Lubisz wszelkiego rodzaju nalewki, a lato kojarzy Ci się z możliwością ich zrobienia? W takim razie mamy dla Ciebie wspaniały przepis na przepyszną nalewkę miodową, którą możesz zrobić na własne potrzeby. Nalewka może być również doskonałym prezentem dla bliskich z twojej rodziny.

Składniki:

  • 1 l spirytusu 95%
  • 1 l miodu
  • 1 l wody
  • 4 cytryny
  • 3 goździki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • ¼ łyżeczki anyżu

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i miód umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Podczas gotowania pojawiać się będzie piana, którą trzeba zebrać sitem.
  2. Gdy mikstura zacznie się gotować, wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Gdy woda z miodem wystygnie, dodajemy wszystkie wymienione w składnikach przyprawy.
  4. Cytrynę myjemy i ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a później z każdej cytryny wyciskamy sok. Opcjonalnie możemy również zetrzeć trochę skórki pomarańczy. Sok i startą skórkę z cytryny dodajemy do wody z miodem.
  5. Na samym końcu dodajemy spirytus i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa i możemy przystąpić do przelania jej do butelek.

Do wykonania tego przepisu najlepszy będzie miód wielokwiatowy. Bardzo ważne jest, aby używać wyłącznie prawdziwego miodu, który ma wiele substancji odżywczych.

Krupnik, czyli staropolska nalewka miodowa

Zależy Ci na prostym przepisie bez jakichkolwiek udziwnień i zbędnych przypraw? Przeczytaj jak zrobić fantastyczną i prostą nalewkę miodową z zaledwie trzech składników, które masz we własnym domu.

Składniki:

  • 1 l miodu
  • 1 l wódki
  • 1 l spirytusu 95%
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i cały miód. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż miód się roztopi. Jeśli mamy szczęście i posiadamy całkiem płynny miód, wówczas mieszamy go do połączenia się z wodą.
  2. Gdy miód ma już bardzo płynną postać, wyłączamy kuchenkę i dodajemy spirytus i wódkę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.

Lubisz mocne i słodkie alkohole? Ta nalewka z pewnością  będzie dla Ciebie idealna. Doskonale sprawdzi się na chłodne jesienne wieczory. Miód ma wiele wartości odżywczych, dlatego nalewka miodowa może mieć działanie uodparniające.

Staropolska nalewka miodowa na spirytusie

Chcesz poznać oryginalny przepis na staropolską nalewkę? Choć baza za każdym razem jest podobna, to sekretem oryginalnego smaku jest odpowiedni dobór przypraw, które nadadzą nalewce ciekawy smak. Dowiedz się, jak szybko zrobić nalewkę z dostępnych w domu składników. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością będziesz do niego wracać każdego roku.

Składniki:

  • 1 l miodu
  • 1 l wody
  • 1 l spirytusu 95%
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • ½ laski cynamonu
  • ½ laski wanilii
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Miód zagotowujemy z wodą i ściągamy pianę. Gdy będzie już podgrzany, ściągamy go z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do wystygniętego miodu wlewamy spirytus i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Pomarańczę myjemy i ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok z całej pomarańczy i dodajemy razem ze startą skórką do nalewki.
  4. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na około 2-3 dni. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy ją do butelek.

Choć oryginalna nalewka staropolska nie powinna zawierać pomarańczy, to jednak warto przymknąć oko na ten składni. Dodatek soku i skórki pomarańczowej nadaje nalewce zupełnie inny, bardziej cytrusowy posmak. Subtelne aromaty wanilii i cynamonu również mają wspaniały wpływ na cały smak nalewki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na temat polecanych owoców na nalewki.

Wskazówki i porady

Zrobienie nalewki jest bardzo proste, ale przez przypadek możesz popełnić błąd. Poniżej znajduje się kilka wskazówek dotyczących produkcji nalewki miodowej.

Jeśli często robisz nalewki, to z pewnością wiesz, że nigdy nie podgrzewa się alkoholu. Jeśli jednak to będzie Twoje pierwsze starcie z nalewkami i nie do końca wiesz, co może być błędem a co nie, to z pewnością ta wskazówka jest dla Ciebie. Podczas przygotowywania nalewki miodowej i jakiejkolwiek innej nigdy nie dodawaj alkoholu do gorącego miodu ani nie podgrzewaj go, ponieważ straci swoje właściwości.

Kolejnym sekretem będzie dobór miodu. Do nalewek najlepszy będzie miód wielokwiatowy lub spadziowy. Miód rzepakowy, choć niewątpliwie jest bardzo smaczny, zdecydowanie gorzej sprawdzi się w tym przypadku.

Nie chcesz zbyt mocnej nalewki? W takim razie spirytus zastąp wódką, która ma o wiele mniejszą zawartość alkoholu.

ikona podziel się Przekaż dalej