Staropolska nalewka z malin - przepisy, przygotowanie, ciekawostki
Masz dostęp do dobrej jakości malin? W takim razie oprócz soków możesz zrobić pyszną nalewkę malinową i cieszyć się jej smakiem w środku zimy i późną jesienią. Maliny to owoce sezonowe, które pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Warto wtedy pomyśleć o przetworach z tych owoców i drobnej przyjemności, jaką może być przepyszna i słodka nalewka z malin.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Staropolska nalewka z malin na spirytusie
Kto z nas nie słyszał o nalewce z malin na spirytusie? Z pewnością jako dzieci nie raz słyszeliśmy zachwyty naszych rodziców i dziadków nad wspaniałym smakiem nalewki. Jeśli masz ochotę cofnąć się wstecz i przekonać się, czym cieszyła się rodzina w okresie Twojej młodości, to ten przepis będzie idealnym ku temu sposobem. Dowiedz się jak zrobić ten przepyszny alkohol.
Składniki:
- 1 l spirytusu
- 2 szklanki wody
- 1 kg malin
- 500 g cukru
- 150 g cukru (druga tura)
Przygotowanie:
- Do większego słoja wsypujemy maliny i zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 4 dni, jednak co jakiś czas powinniśmy przemieszać maliny.
- Po upływie 4 dni oddzielamy sok od owoców i wlewamy go do osobnej butelki. Dodajemy wystudzoną przegotowaną wodę i spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i zakręcamy.
- Do pozostałych owoców dosypujemy drugą turę cukru i zakręcamy słoik, pozostawiając go na 2-3 dni. Po tym czasie zlewamy powstały sok do butelki z alkoholem i odstawiamy nalewkę na 4 miesiące. Po tym czasie malinówka będzie gotowa do spożycia.
- Pozostałe owoce możemy dokładnie zmielić blenderem i przeprowadzić pasteryzację w słoikach. Powstały dżem możemy dodawać do wypieków lub do kanapek.
Wypróbuj ten staropolski smak i ciesz się niepowtarzalnymi doznaniami smakowymi. Spraw swojej rodzinie niespodziankę na święta i zaskocz ją powrotem do dawnych smaków. Nie wiesz jak jeszcze wykorzystać nalewkę? W chłodne zimowe dni dodaj odrobinę do herbaty, a uzyskasz fantastyczny rozgrzewający napój.
Pyszna i prosta staropolska nalewka z malin na wódce
Nie lubisz mocnych nalewek, a twoje smaki to zdecydowanie delikatniejsze trunki? W takim razie wypróbuj fantastyczną nalewkę na wódce. Malinówka wykonana w ten sposób będzie smaczna i bardzo aromatyczna. Poniżej dowiesz się jak zrobić nalewkę z malin.
Składniki:
- 1,5 kg malin
- 1 szklanka spirytusu
- 1 l wódki
- 2 szklanki wody
- 800 g cukru
Przygotowanie;
- Maliny umieszczamy w dużym słoju i zalewamy wódką i spirytusem. Odkładamy słoik na 14 dni, co jakiś czas wstrząsając zawartość.
- Po tym czasie przygotowujemy syrop, wsypując cukier do wody i mieszając do rozpuszczenia się. Oczywiście całość zagotowujemy, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
- Alkohol przefiltrujemy i wlewamy do butelki, a następnie dodajemy syrop cukrowy. Całość dokładnie mieszamy, a następnie zakręcamy i zostawiamy na 6 miesięcy.
- Po upływie pół roku nalewka będzie gotowa do spożycia.
Nie lubisz tak słodkich nalewek? W takim razie zredukuj ilość cukru dodanego do malinówki. W ten sposób dostosujesz ją do własnych upodobań. Wraz ze zmniejszeniem ilości cukru, można również zmniejszyć ilość wody. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na temat polecanych owoców na nalewki.
Bardzo smaczna malinowa nalewka z miodem
Zastanawiasz się, jak smakują maliny z miodem? Dowiesz się tego, przygotowując nalewkę z naszego przepisu. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać zwykłego cukru, a masz ochotę, na zrobienie domowej nalewki to wykorzystaj miód naturalny. Sprawdź jak zrobić malinową nalewkę na spirytusie.
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 l spirytusu
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki miodu
Przygotowanie:
- Maliny umieszczamy w dużym słoju i zalewamy je spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Każdego dnia potrząsamy słoikiem, ale go nie otwieramy.
- Po upływie tygodnia alkohol dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelki.
- Wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Przed wymieszaniem jej z miodem sprawdzamy, czy nie jest zbyt gorąca. Woda nie powinna być wrząca ani zbyt zimna, bo miód nie będzie się dobrze rozpuszczał. A jeśli zatopimy miód we wrzątku to straci właściwości odżywcze. Dokładnie mieszamy miód z wodą, aż do rozpuszczenia i dodajemy do alkoholu. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 4-6 miesięcy. Po tym czasie zlewamy malinówkę do butelek i jest już gotowa do spożycia.
Sprawdź jaka pyszna może być malinówka z naturalnym miodem i przenieś się do historycznych czasów, w których wszelkiego rodzaju trunki wykonywane były w podobny sposób. Jeśli jesteś ciekaw innych smaków to, zamiast malin możesz dodać inne owoce. W ten sposób może powstać staropolska nalewka z żurawiny. Jeśli jednak wolisz inne alkohole, to gorąco polecamy wino pomarańczowe, które mam bardzo oryginalny smak. Stwórz swoją własną kolekcję domowych win i nalewek. Zaskocz swoich gości, częstując ich swoimi wyrobami.
Ciekawostki i porady
Czy wiesz, że zasypując maliny cukrem i pozostawiając je na 3-4 dni możesz otrzymać pełnowartościowy sok z malin, który po zagotowaniu możesz zlać do butelek? Uzyskasz w ten sposób pełnowartościowe i aromatyczne soki, które możesz wykorzystać jako dodatek do herbat i nie tylko.