Z czego zrobić nalewkę? Oto 10 najlepszych owoców na nalewkę
Nalewkę można zrobić prawie z każdego owocu. Nawet nalewka z rabarbaru świetnie się udaje. Można wybierać zarówno te gatunki, które uprawiamy w ogrodzie, jak i te rosnące dziko, zbierane na polach i łąkach. To właśnie te drugie, jak nalewka z głogu czy nalewka z jarzębiny, mają największe działanie lecznicze. Wybór jest ogromny, a my przedstawiamy 10 najlepszych owoców, które świetnie sprawdzą się jako podstawa do nalewki.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Nalewka z malin i inne typowe przepisy
Smaczna nalewka z malin
Nalewaka z malin, czyli malinówka – to największy rarytas. Od wieków znana jest jako środek rozgrzewający. Sok z malin ma działanie przeciwgrypowe i przeciwprzeziębieniowe, jednak w połączeniu z alkoholem będzie idealny. Nalewka z malin świetnie się do tego sprawdza, ponieważ pobudza gruczoły potowe, co zmniejsza gorączkę.
Działanie nalewki z malin można porównać do działania aspiryny. Jest jednak o wiele smaczniejsza. W okresie przeziębieniowym można dawać ją do herbaty, a w razie przemarznięcia warto wypić kieliszek, ponieważ wspaniale rozgrzewa. To jeden z najbardziej skutecznych sposobów na powstrzymanie rozwoju przeziębienia.
Ciekawa nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy ma właściwości zdrowotne trochę podobne do trunku z malin. Świetnie sprawdza się w czasie przeziębień i grypy, ale przede wszystkim dlatego, że wspomaga odporność. Idealnie wspiera organizm w czasie jesiennego lub wiosennego przesilenia. Pod tym względem działa podobnie jak nalewka z głogu.
Nalewka z pigwy jest także bardzo smaczna. Nieco kwaskowata, ale ten posmak jest idealnie zrównoważony przez dodatek miodu, świetnie nadaje się do wykorzystania jako trunek deserowy. Idealnie komponuje się z ciastem czy czekoladkami. Jej wspaniały smak sprawia, że najlepiej od razu przygotować większą porcję.
Nalewka z winogron z własnego ogrodu
Winogrona najbardziej kojarzą nam się z winem, ale z tych wyjątkowych owoców można przygotować także nalewkę. Jest smaczna i słodkawa, nieco winna i aromatyczna. Świetnie sprawdza się w połączeniu z deserami. Na dodatek ma działanie lecznicze.
Nalewka z winogron ma działanie podobne do czerwonego wina – wspiera działanie serca i ścianki żył, ma także wpływ na minimalizowanie ryzyka zapadnięcia na chorobę wieńcową. Oczywiście trunek robi się wyłącznie z czerwonych winogron, najlepiej zebranych we własnym ogrodzie. Muszą być dobrze dojrzałe i słodkie, wtedy nalewka będzie znacznie smaczniejsza. Podobne działanie ma nalewka z kaliny.
Nietypowe nalewki dla smakoszy
Nalewka z aronii
Lista wyjątkowych właściwości nalewki z aronii jest bardzo długa. Dość powiedzieć, że ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, ale dodatkowo także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ze względu na działanie wspierające żyły, zapobiega powstawaniu żylaków. Niewielka ilość może wpłynąć pozytywnie także na kondycję oczu i skóry. Pod tym względem działa podobnie jak nalewka z żyworódki.
Nie można jednak zapomnieć, że nalewka z aronii przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest wyrazista i wyrafinowana, a do tego ma wspaniały kolor – ciemny, głęboki, o rubinowych blaskach. Przepięknie wygląda na stole, a na niewielki kieliszek może skusić się każdy – w końcu jej dobroczynne właściwości są naprawdę niezwykłe. Podobne właściwości ochronne żył wskazuje nalewka z derenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z wiśni.
Nalewka z dzikiej róży o pięknym kolorze
Nalewka z dzikiej róży to kolejny nietypowy trunek, który wspaniale smakuje. Jego przygotowywanie należało do polskiej tradycji, robiono go w wielu różnych rejonach kraju, ale podobnie jak na przykład nalewka z jarzębiny, najbardziej znana była na Litwie. Jej zaletą jest wyjątkowy kolor i niezwykły smak. Dość charakterystyczny, trochę cierpki, z pewnością posmakuje smakoszom, którzy nie przepadają za typowymi połączeniami.
Nalewka z dzikiej róży, czyli tak zwana żenicha, zawiera bardzo wiele witaminy C. Dzięki temu świetnie sprawdza się podczas przeziębienia i grypy, można podawać ją także osobom, które zmagają się z anemią lub cerą naczynkową. Podobnie działa nalewka z kaliny.
Nalewka z czereśni zupełnie inna niż wiśniówka
Wiśniówka jest zdecydowanie najbardziej popularnym rodzajem nalewki. Słodko-kwaśne wiśnie, bardzo intensywne i smaczne, są idealnym owocem. Jeśli jednak chcesz znaleźć inne możliwości, możesz wykorzystać w tym celu czereśnie. Dzięki nim nalewka będzie nieco delikatniejsza i słodsza. Straci na kolorze, ale będzie naprawdę ciekawa w smaku.
Nalewka z czereśni ma także korzyści zdrowotne. Przede wszystkim w owocach znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy, które świetnie działają na cały organizm. Zapobiegają starzeniu się i wiele wskazuje, że przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych. Nalewka z czereśni może także gwarantować spokojny sen.
Intensywna nalewka z czarnej porzeczki
Miłośnicy czarnej porzeczki z pewnością ucieszą się, że z tych owoców można przygotować wspaniała nalewkę. Jest intensywna w smaku i bardzo charakterystyczna. Świetnie nadaje się do nasączania ciast, można także uświetnić nią popołudniowe spotkanie przy kawie i cieście. Jest naprawdę bardzo smaczna, ale podobnie jak nalewka z derenia czy nalewka z rabarbaru, może potrzebować zastosowania dużej ilości cukru.
Nalewka z czarnej porzeczki także przejmuje właściwości owoców. Zawiera wiele witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego warto ją pić także ze względów zdrowotnych. Świetnie sprawdza się na przeziębienia, a wlanie odrobiny do herbaty po przemarznięciu będzie jak najlepszym pomysłem – to idealny sposób na rozgrzanie się i odgonienie ryzyka zachorowania. Pod tym względem przypomina cytrynówkę lub nalewkę z malin.
Nalewki o niezwykłych właściwościach leczniczych
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z mniszka lekarskiego może nie jest najsmaczniejsza, ale w końcu to gorzki lek najlepiej leczy. Dlatego warto zrobić jej chociaż trochę, by zawsze mieć ją pod ręką. Jest skuteczna i nasze babcie i prababcie świetnie to wiedziały. Przede wszystkim to środek żółciopędny, którego zadaniem jest likwidowanie zaparć. Można podawać ją także w niewielkiej ilości przy chorobach nerek i przeziębienia układu moczowego.
Ostatnie badania wskazują, że nalewka mniszkowa wzmacnia apetyty i aktywuje proces przemiany materii. To preparat wzmacniający żyły, dlatego powinny po nią sięgać osoby zmagające się z żylakami i pajączkami na powierzchni nóg. Kieliszeczek może mieć również działanie uspokajające.
Zaskakująca nalewka z sosny na przeziębienie
Syrop z pędów sosny od dawna uważany był za skuteczny środek na kaszel i przeziębienie. Nalewka przygotowana na jego bazie jest jeszcze bardziej skuteczna, a jej działanie znacznie bardziej intensywne. Dlatego warto ją przygotować – chociaż małą butelkę, która może nas poratować w czasie poważnego przeziębienia czy grypy.
Nalewkę przygotowuje się wiosną, ze świeżych, tegorocznych przyrostów. Jest smaczna – słodka, aromatyczna, pachnie lasem. Ma ciekawy kolor i świetnie sprawdza się jako sposób osłodzenia herbaty. Nalewka z sosny nie jest trudna w przygotowaniu i może zrobić ją nawet początkujący miłośnik własnoręcznego przygotowywania przetworów i trunków.
Nalewka z aloesem do zastosowań leczniczych
Aloes z pewnością nie kojarzy się z nalewkami. Ale na jego bazie soku z niego można przygotować niezwykłą nalewkę, która świetnie sprawdzi się do bardzo wielu zastosowań. Wiele roślin leczniczych nadaje się do przygotowania trunku na spirytusie, a aloes i nalewka z żyworódki to tylko najprostsze przykłady. Nalewkę z aloesu robi się z soku pozyskiwanego z gęstych liści.
Napój ma wiele właściwości, ale najważniejsze jest to, że działa kojąco na układ pokarmowy. Można go pić w razie zapaleń żołądka i tym podobnych problemów trawiennych. Może sprawdzić się w przypadku niestrawności i tym podobnych problemów. Nalewka z aloesem jest używana wyłącznie ze względów leczniczych.