Rabarbar - co warto wiedzieć o jego właściwościach

Rabarbar - Rheum, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych - Polygonaceae. Warto wiedzieć, że w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w odróżnieniu od USA, gdzie uznawany jest za owoc. Powinniśmy wiedzieć, że rabarbarem, z którego wychodzi bardzo dobre ciasto, jest właśnie rabarbar ogrodowy.

Placek rabarbarowy i inne przetwory z rabarbaru są bardzo zdrowe, ponieważ roślina ta ma wiele bardzo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Rabarbar jest doskonałym i naturalnym źródłem witaminy A, C i E. Dodatkowo, kiedy spożywamy tę bylinę, nasz organizm będzie zasobny w potas i fosfor.

Co więcej, roślina ma działanie przeciwzapalne, a także przeczyszczające. W doskonały sposób reguluje ona procesy trawienia, które spowodowane są wysoką ilością błonnika. Dodatkowo może on nam pomóc przy problemach ze wzdęciami. Nie zapominajmy także o właściwościach estrogennych, które są bardzo istotne przy cerze trądzikowej, przy przeroście prostaty, a także w okresie menopauzy.

Ciasto z rabarbarem to doskonały sposób na zapobiegnięcie rozmnażaniu się komórek rakowych, ponieważ w trakcie pieczenia rabarbar wytwarza polifenol. Warto wspomnieć także o właściwościach przeciwutleniających i antyalergicznych, dzięki którym funkcjonowanie naszego układu krwionośnego będzie w lepszej kondycji.

Placek z rabarbarem - który przepis wybrać

Łatwy placek z rabarbarem i kruszonką - smaczne i lekkie ciasto

Ciasta z rabarbarem mogą być przygotowywane na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest przygotowanie smacznego placka z dodatkiem rabarbaru i kruszonki. Przepis na ten łatwy placek jest jednym z najpopularniejszych i znanych już od bardzo dawna. Wielokrotnie z tego przepisu korzystały także nasze babcie i prababcie, u których rabarbar rósł na ogródku. Zobaczmy więc, co należy przygotować do upieczenia takiego ciasta z rabarbarem.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,25 szklanki mleka,
  • 0,3 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 kostki masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jeśli natomiast nie przepadamy za wiórkami kokosowymi, możemy z nich zrezygnować.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 0,5 kostki masła.

Składniki na nadzienie:

  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 0,5 szklanki cukru pudru.

Dodatkowo możemy użyć 1 łyżeczkę olejku waniliowego.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Do miski przesiewamy proszek do pieczenia, mąkę, cukier puder i dodajemy wiórki kokosowe. Suche składniki mieszamy.Do miski dolewamy mleko i wystudzone masło.
  3. Całość mieszamy do jednolitej masy.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem. W formie umieszczamy ciasto i wykładamy je na cały spód.
  5. Blaszkę wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20 minut.Od rabarbaru odcinamy liście, a łodygi kroimy na plasterki.
  6. Pocięty rabarbar zasypujemy cukrem pudrem i mieszamy z olejkiem waniliowym. Tak przygotowany rabarbar odstawiamy.
  7. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i siekamy.
  8. Całość rozcieramy w palcach do uzyskania odpowiedniej masy.
  9. Po upieczeniu ciasta, na wierzchu układamy rabarbar, a całość posypujemy kruszonką.
  10. Tak przygotowany placek z rabarbarem wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Kruszonkowy placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem i z kruszonką, czyli najlepsze przepisy na ciasto z rabarbarem

Ten przepis można wykonać także z truskawkami. Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 przepisami na ciasto z rabarbarem.

Biszkopt z rabarbarem - jak robi się to dobre ciasto

Biszkopt z rabarbarem jest lekkim ciastem, które z pewnością zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto zapoznać się z tym, jak wygląda przepis na to ciasto. Zobaczmy więc, czego potrzebujemy, do przygotowania ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 całe jajka,
  • 0,6 kg rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Do mieszanki dodać olej i dalej miksować.
  3. Do całości dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładko.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy, a na wierzch układamy rabarbar pokrojony w kostkę.
  5. Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180oC.
Biszkoptowe ciasto rabarbarowe
Biszkoptowy placek z rabarbarem, czyli najlepsze przepisy na placek rabarbarowy

Ciasto z rabarbarem i bezą - jak wygląda przepis na to smaczne i lekkie ciasto

Ciasto z rabarbarem i bezą - co powinniśmy wiedzieć o jego przygotowaniu

Beza jest bardzo znanym przysmakiem wielu osób. Niestety jej połączenie z rabarbarem w postaci placka nie jest znane wielu osobom. Jednak warto to zmienić. Zobaczmy więc, jak prawidłowo przygotować to ciasto z rabarbarem i bezą, by beza nie była sucha, a całość wyszła smaczna.

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka.

Składniki na bezę:

  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 białka.

Składniki na nadzienie:

  • 600 g rabarbaru,
  • 180 g konfitury malinowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Obie mąki na ciasto przesiewamy.
  2. Masło siekamy na drobno i dodajemy do mąki razem z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Całość rozcieramy.
  4. Do ciasta dodajemy żółtka i zagniatamy.
  5. Ciasto układamy do przygotowanej blaszki i chowamy do lodówki.
  6. Spód ciasta dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170oC na 20 minut.
  7. Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy na kawałki.
  8. Pokrojony rabarbar mieszamy z pozostałymi składnikami.
  9. Białka do bezy ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  10. Całość ubijamy jeszcze 2 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  11. Upieczone ciasto wykładamy rabarbarem, a na wierzch kładziemy bezę.
  12. Placek pieczemy 20 minut w 170oC, po czym zmniejszamy temperaturę do 60oC i pieczemy 15 minut.

Placek rabarbarowy i jego inne odmiany - na jakie przepisy warto jeszcze zwrócić uwagę

Placek z rabarbarem można przygotować na wiele sposobów. 3 popularne przepisy na smaczne ciasta rabarbarowe przedstawione są powyżej. Jednak oprócz nich dostępnych jest jeszcze wiele różnorodnych i dobrych przepisów, które również warto wypróbować w swojej kuchni.

Bardzo popularnym plackiem z rabarbarem i znanym już od wielu lat jest placek drożdżowy z rabarbarem. Jest to bardzo stary przepis, znany już od kilkudziesięciu lat. Mimo tego placki drożdżowe z rabarbarem wciąż wywołują uśmiech na naszych twarzach i przypominają dzieciństwo.

Oprócz tego możemy przygotować także owsiany placek z rabarbarem, sernik z rabarbarem, tartę rabarbarową, kruche ciasto z rabarbarem i z truskawkami, placek rabarbarowy na maślance i wiele innych. Ze względu na różnorodność z pewnością znajdziemy odpowiedni przepis dla siebie.

ikona podziel się Przekaż dalej