3 najpopularniejsze przepisy na krem z buraków - wypróbuj je!
Buraki ćwikłowe kojarzą się nam głównie z barszczem. Natomiast warto wiedzieć, że barszcz to nie jedyne danie, które możemy przyrządzić z czerwonych buraków. Przepisów na dania z buraków ćwikłowych jest wiele i warto się z nimi zapoznać, by chociaż część z nich wprowadzić do swojej kuchni. Zobaczmy więc, co daje nam burak oraz jak wyglądają przepisy na zupę krem z buraków.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.
Właściwości ćwikły - dlaczego tak popularne są potrawy z buraków
Właściwości ćwikły - o czym warto wiedzieć
Buraki czerwone, czyli buraki ćwikłowe są ogromnym źródłem witamin dla naszego organizmu. Spożywając buraki regularnie, poczujemy, że nasz organizm jest w zdecydowanie lepszej formie. Odpowiedzialne są za to właśnie właściwości lecznicze buraków, które znajdziemy także w przetworzonych burakach.
W burakach ćwikłowych znajdują się ogromne podkłady składników mineralnych, w tym między innymi żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Dodatkowo powinniśmy wiedzieć, że buraki są również źródłem błonnika i wielu witamin dla naszego organizmu. Właśnie dlatego jedzenie buraków jest tak ważne.
Powinniśmy wiedzieć, że barwnik buraków ma bardzo duże właściwości antyutleniające, co korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny i właśnie dlatego buraki polecane są osobom z nadciśnieniem. Dodatkowo właściwości buraków pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za powstawanie m.in. chorób nowotworowych. Krem z buraków to jedna z propozycji na zupy - sprawdź także ten artykuł z przepisami na chłodnik z buraków.
Jakie są znane potrawy z ćwikłą - poznajmy je
Barszcz to z pewnością najbardziej znana potrawa przygotowana z buraków czerwonych. Jednak poza nią mamy jeszcze wiele możliwości. Jednym z przykładów może być właśnie zupa krem z buraków, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak to nie wszystko, ponieważ z buraków możemy wykonać również inne potrawy.
Popularnością cieszą się między innymi sałatki z buraków. I tutaj znana jest sałatka z buraków, śledzi i jajka, która zazwyczaj przygotowywana jest warstwowo. Dodatkowo możemy spotkać się z różnego rodzaju sałatkami z gotowanych, pieczonych lub kiszonych buraków.
Nie zapominajmy również o tych mniej popularnych dodatkach do potraw i samych potrawach, jakimi są między innymi muffinki i ciasta z buraków, pasta z buraka i fasoli, barszcz ukraiński, kiszone buraki, kotlety z buraczkami, buraczki zasmażane oraz wiele innych.
Zupa krem z buraków - bardzo prosty przepis na to, jak ma wyglądać taka zupa buraczana
Krem z buraków, tak samo, jak i zupa krem z pieczarek, czy też brokuła i marchewki, jest bardzo dobrą zupą, która zawiera w sobie duże ilości witamin. Jest ona doskonała także dla małych dzieci, które w jeszcze większym stopniu niż my potrzebują witamin. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wygląda bardzo prosty przepis na przygotowanie zupy krem. Sami zobaczmy.
Składniki:
- 6 buraków średniej wielkości,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki miodu,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietany 30%,
- świeży tymianek,
- przyprawy: sól, pieprz.
- Sól i pieprz dodajemy do smaku według własnych preferencji.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i osuszamy.
- Osuszone buraki czerwone zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatur 180oC na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie odstawiamy buraki do ostygnięcia.
- Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Pokrojone jabłka przesmażamy na patelni z tymiankiem i miodem.
- Bulion wymieszać ze śmietanką i podgrzać na małym ogniu.
- Buraki i jabłka zmiksować blenderem i dodać do bulionu.
- Całość jeszcze raz zmiksować.
- Zmiksowane z bulionem buraki przelać do garnka, dodać do nich śmietanę i doprawić do smaku.
Taka zupa krem jest idealnym pomysłem na obiad.
Krem z buraków - jak można wzbogacić nasz prosty przepis
Zupa krem z buraków z jabłkami i marchewką - jak prawidłowo przygotować
Trochę bardziej skomplikowanym sposobem na przygotowanie zupy krem jest właśnie ten oto przepis. Przepis zawiera dużo więcej składników od poprzedniego, co znaczy, że nasza zupa krem z buraków będzie jeszcze bardziej smaczna. Zobaczmy, jak ją przygotować samodzielnie.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 4 pietruszki,
- 3 cebule,
- 3 duże jabłka,
- 2 czerwone papryki,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 1,5 kg buraków,
- 500 ml pomidorów w puszce w formie pulpy,
- 4 l wody,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, 5 listków laurowych.
Jeśli nie przepadamy za smakiem cebuli, nie musimy jej dodawać.
Składniki do śmietanki:
- 400 ml śmietany,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki chrzanu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki,
- pestki dyni.
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w 4 części.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Buraki, ziemniaki, pietruszkę i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na 4 części.
- Paprykę myjemy, usuwamy z niej pestki i kroimy na 4 części.
- Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy do nich pulpę i resztę składników do zupy i gotujemy przez 40 minut.
- Po ugotowaniu zupę blendujemy, by była jednolita.
- W miseczce mieszamy składniki śmietanki.
Ugotowaną zupę podajemy na talerzu z kleksem śmietany, posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.
Krem z buraków z prażonym słonecznikiem - niecodzienna wizja na to, jak ma wyglądać zupa buraczkowa
Zupa krem z buraczków może być także podawana na inne sposoby, między innymi z prażonym słonecznikiem. Prażony słonecznik w połączeniu z gładką zupą krem dodaje dodatkową i bardzo przyjemną dla kubków smakowych teksturę. Zapoznajmy się więc z tym przepisem.
Składniki:
- 0,8 kg buraków,
- pietruszka,
- marchew,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 1 łyżka oliwy,
- 0,8 l wody,
- 2 ząbki czosnku,
- ocet winny,
- 1/4 gęstej śmietany kremówki,
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
- świeży tymianek,
- przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Por kroimy w plasterki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Por dusimy w garnku na oliwie, a pod koniec dodajemy do niego czosnek.
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z porem, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy.
- Całość gotujemy około 20 minut.
- Z garnka usuwamy ziele angielskie i liść laurowy.
- Zupę blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.
Przy podawaniu zupy robimy na niej kleks ze śmietany, posypujemy ją świeżym tymiankiem i pestkami słonecznika.