Właściwości ćwikły - dlaczego tak popularne są potrawy z buraków

Właściwości ćwikły - o czym warto wiedzieć

Buraki czerwone, czyli buraki ćwikłowe są ogromnym źródłem witamin dla naszego organizmu. Spożywając buraki regularnie, poczujemy, że nasz organizm jest w zdecydowanie lepszej formie. Odpowiedzialne są za to właśnie właściwości lecznicze buraków, które znajdziemy także w przetworzonych burakach.

W burakach ćwikłowych znajdują się ogromne podkłady składników mineralnych, w tym między innymi żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Dodatkowo powinniśmy wiedzieć, że buraki są również źródłem błonnika i wielu witamin dla naszego organizmu. Właśnie dlatego jedzenie buraków jest tak ważne.

Powinniśmy wiedzieć, że barwnik buraków ma bardzo duże właściwości antyutleniające, co korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny i właśnie dlatego buraki polecane są osobom z nadciśnieniem. Dodatkowo właściwości buraków pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za powstawanie m.in. chorób nowotworowych. Krem z buraków to jedna z propozycji na zupy - sprawdź także ten artykuł z przepisami na chłodnik z buraków.

Jakie są znane potrawy z ćwikłą - poznajmy je

Barszcz to z pewnością najbardziej znana potrawa przygotowana z buraków czerwonych. Jednak poza nią mamy jeszcze wiele możliwości. Jednym z przykładów może być właśnie zupa krem z buraków, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak to nie wszystko, ponieważ z buraków możemy wykonać również inne potrawy.

Popularnością cieszą się między innymi sałatki z buraków. I tutaj znana jest sałatka z buraków, śledzi i jajka, która zazwyczaj przygotowywana jest warstwowo. Dodatkowo możemy spotkać się z różnego rodzaju sałatkami z gotowanych, pieczonych lub kiszonych buraków.

Nie zapominajmy również o tych mniej popularnych dodatkach do potraw i samych potrawach, jakimi są między innymi muffinki i ciasta z buraków, pasta z buraka i fasoli, barszcz ukraiński, kiszone buraki, kotlety z buraczkami, buraczki zasmażane oraz wiele innych.

Zupa krem z buraków - bardzo prosty przepis na to, jak ma wyglądać taka zupa buraczana

Krem z buraków, tak samo, jak i zupa krem z pieczarek, czy też brokuła i marchewki, jest bardzo dobrą zupą, która zawiera w sobie duże ilości witamin. Jest ona doskonała także dla małych dzieci, które w jeszcze większym stopniu niż my potrzebują witamin. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wygląda bardzo prosty przepis na przygotowanie zupy krem. Sami zobaczmy.

Składniki:

  • 6 buraków średniej wielkości,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • świeży tymianek,
  • przyprawy: sól, pieprz.
  • Sól i pieprz dodajemy do smaku według własnych preferencji.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i osuszamy.
  2. Osuszone buraki czerwone zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatur 180oC na około 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie odstawiamy buraki do ostygnięcia.
  4. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  5. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  6. Pokrojone jabłka przesmażamy na patelni z tymiankiem i miodem.
  7. Bulion wymieszać ze śmietanką i podgrzać na małym ogniu.
  8. Buraki i jabłka zmiksować blenderem i dodać do bulionu.
  9. Całość jeszcze raz zmiksować.
  10. Zmiksowane z bulionem buraki przelać do garnka, dodać do nich śmietanę i doprawić do smaku.

Taka zupa krem jest idealnym pomysłem na obiad.

Krem z buraków - jak można wzbogacić nasz prosty przepis

Zupa krem z buraków z jabłkami i marchewką - jak prawidłowo przygotować

Trochę bardziej skomplikowanym sposobem na przygotowanie zupy krem jest właśnie ten oto przepis. Przepis zawiera dużo więcej składników od poprzedniego, co znaczy, że nasza zupa krem z buraków będzie jeszcze bardziej smaczna. Zobaczmy, jak ją przygotować samodzielnie.

Krem z buraków z serem
Krem z buraków i najlepsze przepisy, a także ćwikły i zupa buraczana

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • 3 cebule,
  • 3 duże jabłka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 1,5 kg buraków,
  • 500 ml pomidorów w puszce w formie pulpy,
  • 4 l wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, 5 listków laurowych.

Jeśli nie przepadamy za smakiem cebuli, nie musimy jej dodawać.

Składniki do śmietanki:

  • 400 ml śmietany,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki chrzanu.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki,
  • pestki dyni.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w 4 części.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  3. Buraki, ziemniaki, pietruszkę i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na 4 części.
  5. Paprykę myjemy, usuwamy z niej pestki i kroimy na 4 części.
  6. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy do nich pulpę i resztę składników do zupy i gotujemy przez 40 minut.
  7. Po ugotowaniu zupę blendujemy, by była jednolita.
  8. W miseczce mieszamy składniki śmietanki.

Ugotowaną zupę podajemy na talerzu z kleksem śmietany, posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

Krem z buraków z prażonym słonecznikiem - niecodzienna wizja na to, jak ma wyglądać zupa buraczkowa

Zupa krem z buraczków może być także podawana na inne sposoby, między innymi z prażonym słonecznikiem. Prażony słonecznik w połączeniu z gładką zupą krem dodaje dodatkową i bardzo przyjemną dla kubków smakowych teksturę. Zapoznajmy się więc z tym przepisem.

Składniki:

  • 0,8 kg buraków,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 0,8 l wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ocet winny,
  • 1/4 gęstej śmietany kremówki,
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
  • świeży tymianek,
  • przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Por kroimy w plasterki.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Por dusimy w garnku na oliwie, a pod koniec dodajemy do niego czosnek.
  4. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z porem, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy.
  6. Całość gotujemy około 20 minut.
  7. Z garnka usuwamy ziele angielskie i liść laurowy.
  8. Zupę blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.

Przy podawaniu zupy robimy na niej kleks ze śmietany, posypujemy ją świeżym tymiankiem i pestkami słonecznika.

ikona podziel się Przekaż dalej