5 najlepszych ciast na Wielkanoc - zobacz najlepsze przepisy
Sałatki na Wielkanoc już przygotowane, szynki upieczone, jajka pokolorowane? Teraz czas na ciasta! Nawet jeśli wydaje ci się, że nie masz talentu do pieczenia, szybkie i proste ciasta na Wielkanoc na pewno ci się udadzą. Wypróbuj nasze przepisy, w końcu co to za święta bez babki wielkanocnej, mazurków lub serniczka.
Jeśli szukasz więcej informacji i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o Wielkanocy.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc
Wypieki wielkanocne: tradycyjny mazurek z bakaliami
Tradycja wypiekania mazurków tak naprawdę nie pochodzi z Polski. Przybyła do nas wraz z Turkami, ale zadomowiła się na tyle dawno, że mazurki najbardziej są kojarzone właśnie z polską Wielkanocą. To zdecydowanie łatwe ciasta, które możesz przygotować bardzo szybko. Sęk w tym, że te placki na święta Wielkanocne istnieją w setkach, jeśli nie tysiącach wersji. Na kruchym cieście, na opłatku, na waflach, z orzechami, z bakaliami, z czekoladą, z pomarańczą… My na razie przedstawiamy ten najbardziej tradycyjny, zdaje się, przepis.
- 250 g mąki,
- 125 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- pół kostki margaryny,
- 1 jajko,
- garść rodzynek,
- 2 suszone figi,
- 2 garście migdałów,
- 1 łyżka miodu,
- 3 białka do ubicia.
Przygotowanie tego mazurka nie jest trudne. Jeśli ciasta świąteczne wydają ci się bardzo skomplikowane, zacznij właśnie od tego przepisu. Szybkie mazurki o krótkiej liście zadań do wykonania są naprawdę smaczne, a nie wymagają doświadczenia.
- Posiekaj margarynę z mąką, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Zagnieć szybkimi ruchami, żeby nie ogrzewać ciasta.
- Ciasto owiń w folię, włóż do lodówki na 2 godziny.
- Zaparzone bakalie osusz i posiekaj.
- Białka ubij mikserem, dodaj miód, kardamon i bakalie. Wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek, rozłóż na niskiej brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
- Wyłóż masę bakaliową na ciasto.
- Piecz 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.
A może zainteresuje cię także ten artykuł o naturalnym barwieniu jajek?
Ciasta wielkanocne: staropolska babka puchowa
Babki wielkanocne, czyli puchate, smaczne ciasta, bez których nie można wyobrazić sobie świąt. Obecnie można znaleźć tysiące przepisów o banalnych wytycznych, jednak ta najlepsze, pyszne i najbardziej puszyste babki to te tradycyjne – duże, wyrośnięte, oblane białym lukrem. Jeśli samodzielnie przygotowujesz ciasta wielkanocne, babka jest konieczna!
- 500 g mąki pszennej,
- 400 ml mleka + 100 ml dodatkowo,
- 40 g drożdży,
- 10 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego,
- mały kieliszek rumu (40 ml),
- opcjonalnie 200 g rodzynków.
Babki drożdżowe co prawda wymagają trochę czasu, jednak to naprawdę smaczne ciasta, więc warto się pokusić o ich przygotowania. Zwłaszcza, że podstawowy przepis wcale nie jest trudny.
- Zagotuj mleko. Wrzącym zalej 150 g mąki pszennej, utrzyj do gładkiej masy. Odstaw do wystudzenia.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z połową cukru pudru, dodaj do zaparzonej mąki. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ubij żółtka z cukrem do otrzymania puszystej masy. Ubite żółtka, resztę mąki masło, szczyptę soli i rum dodaj do wyrośniętego zaczynu drożdżowego.
- Masę należy dobrze wyrobić, by była puszysta, inaczej nie wyrośnie. Możesz zrobić to ręcznie, mikserem lub w maszynie do pieczenia chleba. Czas wyrabiania to najczęściej kilkanaście minut.
- Formę na babkę (4 litry) oprósz mąką lub posmaruj tłuszczem. Przelej babkę i odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 55 minut do suchego patyczka.
- Ciasto polukruj lub oprósz cukrem pudrem.
Ciasta na Wielkanoc w nowszym wydaniu
Łatwe ciasta: babka pomarańczowa z czekoladą
Tradycyjne plaski na Święta Wielkanocne możesz zrobić także w bardziej nowoczesnym wydaniu. Są to często proste, szybkie ciasta, a do tego smaczne. Bardzo ciekawe są połączenia, które przełamują słodycz deseru, na przykład z pomarańczami, żurawiną czy dżemem porzeczkowym. Dobrym przykładem może być babka pomarańczowa.
- 100 g margaryny,
- 120 g białej czekolady,
- 4 jajka,
- 130 g drobnego cukru,
- 70 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów,
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy.
Krótka lista składników oznacza naprawdę prosty przepis, a babka jest naprawdę pyszna. Ciasta świąteczne nie muszą wcale być skomplikowane. Jeśli do ciasta dodasz trochę soku z pomarańczy lub olejku pomarańczowego, będzie jeszcze lepsze.
- Masło roztop w garnuszku. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na kilka minut. Wymieszaj do powstania gładkiego soku.
- Ubij jajka z cukrem aż do puszystej piany. Wlewaj do niej letni sos czekoladowy.
- Dodaj skórkę z pomarańczy i ewentualnie sok. Ubijaj dalej, później dodając mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały.
- Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
- Przelej do keksówki lub niewielkiej formy babkowej.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Fajne przepisy na babki podpowiadają od razu, jak udekorować ciasto. W tym wypadku dobrze sprawdzi się sos z białej czekolady i śmietany kremówki, a do tego płatki migdałowe przyklejone nieregularnie na całej powierzchni babki.
Wypieki wielkanocne: mazurek kajmakowy
Nowatorskie podejście do wypieków wielkanocnych oznacza fajne przepisy na tradycyjne dania. Najwięcej wariacji jest chyba na temat mazurka wielkanocnego. Tak naprawdę spód z ciasta kruchego lub opłatka nadaje się do wypełnienia wszystkim. W ten sposób można zrobić nawet ciasto z rabarbarem, czekoladą lub śmietaną i wiśniami. Ciekawy przepis jest na mazurek kajmakowy, zupełnie inny niż ten tradycyjny.
- 1 kostka margaryny,
- 400 g cukierek krówek lub 1 puszka kajmaku,
- 45 ml mleka,
- 5 wafli prostokątnych lub opłatek, jeśli został ci ze świat Bożego Narodzenia,
- starta czekolada do posypania.
Ciasto jest banalnie proste. Dawniej do przygotowywania tego rodzaju mazurków używano właśnie opłatków, obecnie wykorzystuje się wafle lub cieniutkie oblaty (andruty).
- Rozpuść krówki na małym ogniu, dodając mleko i ciągle mieszając.
- Przestudzoną masę krówkową połącz mikserem z margaryną.
- Przełóż wafle masą krówkową. Ostatni z nich posyp startą czekoladą dla ozdoby.
Ciasta na Wielkanoc, czyli sernik w tradycyjnym wydaniu
Tradycyjne dania wielkanocne i ciasta świąteczne to nie wszystko. Jest jeszcze jeden placek, którego nie może zabraknąć w żadnym domu – sernik. Każdy lubi go inaczej – wiedeński, z rodzynkami, królewski, puszysty albo zbity, z czekoladą lub orzechami, z owocami, kruszonką lub galaretką. My proponujemy, by na te święta przygotować sernik marcepanowy. Słodki, wykwintny i oryginalny. A żeby miał więcej świątecznego charakteru, możesz udekorować go małymi czekoladowymi jajkami z nadzieniem.
Spód:
- 100 g ciastek pełnoziarnistych, na przykład herbatników,
- 60 g ciastek migdałowych,
- 40 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ½ budyniu waniliowego,
- 3 łyżki ekstraktu z migdałów.
Wierzch:
- masa marcepanowa,
- dżem pomarańczowy.
Zacznij od przygotowania spodu, ponieważ wbrew pozorom trzeba będzie go upiec.
- Ciastka pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze. Wymieszaj z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, następnie rozłóż masę ciasteczkową, wyrównaj.
- Podpiecz w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (około 10 minut).
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera, mieszaj tylko do połączenia, by nie napowietrzyć masy serowej – szybko opada.
- Masę serową przełóż na spód.
- Piecz sernik w 150 stopniach przez 75 minut. W tym czasie ser powinien być ścięty i sprężysty, gładki i równy.
- Wystudź sernik w piekarniku, a następnie umieść w lodówce na 12 godzin, by nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Sernik z wierzchu posmaruj cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego.
- Rozwałkuj masę marcepanową, a następnie wytnij kółko wielkości ciasta.
- Przyklej masę do sernika za pomocą dżemu. Udekoruj ciasto jajeczkami czekoladowymi, mogą być także takie z marcepanowym nadzieniem.
- Ciasto przechowuj w lodówce.