Tradycyjne ciasta na Wielkanoc

Wypieki wielkanocne: tradycyjny mazurek z bakaliami

Tradycja wypiekania mazurków tak naprawdę nie pochodzi z Polski. Przybyła do nas wraz z Turkami, ale zadomowiła się na tyle dawno, że mazurki najbardziej są kojarzone właśnie z polską Wielkanocą. To zdecydowanie łatwe ciasta, które możesz przygotować bardzo szybko. Sęk w tym, że te placki na święta Wielkanocne istnieją w setkach, jeśli nie tysiącach wersji. Na kruchym cieście, na opłatku, na waflach, z orzechami, z bakaliami, z czekoladą, z pomarańczą… My na razie przedstawiamy ten najbardziej tradycyjny, zdaje się, przepis.

  • 250 g mąki,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół kostki margaryny,
  • 1 jajko,
  • garść rodzynek,
  • 2 suszone figi,
  • 2 garście migdałów,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 białka do ubicia.

Przygotowanie tego mazurka nie jest trudne. Jeśli ciasta świąteczne wydają ci się bardzo skomplikowane, zacznij właśnie od tego przepisu. Szybkie mazurki o krótkiej liście zadań do wykonania są naprawdę smaczne, a nie wymagają doświadczenia.

  1. Posiekaj margarynę z mąką, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Zagnieć szybkimi ruchami, żeby nie ogrzewać ciasta.
  2. Ciasto owiń w folię, włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Zaparzone bakalie osusz i posiekaj.
  4. Białka ubij mikserem, dodaj miód, kardamon i bakalie. Wymieszaj.
  5. Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek, rozłóż na niskiej brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
  6. Wyłóż masę bakaliową na ciasto.
  7. Piecz 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o naturalnym barwieniu jajek?

Ciasta wielkanocne: staropolska babka puchowa

Babki wielkanocne, czyli puchate, smaczne ciasta, bez których nie można wyobrazić sobie świąt. Obecnie można znaleźć tysiące przepisów o banalnych wytycznych, jednak ta najlepsze, pyszne i najbardziej puszyste babki to te tradycyjne – duże, wyrośnięte, oblane białym lukrem. Jeśli samodzielnie przygotowujesz ciasta wielkanocne, babka jest konieczna!

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 ml mleka + 100 ml dodatkowo,
  • 40 g drożdży,
  • 10 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • mały kieliszek rumu (40 ml),
  • opcjonalnie 200 g rodzynków.

Babki drożdżowe co prawda wymagają trochę czasu, jednak to naprawdę smaczne ciasta, więc warto się pokusić o ich przygotowania. Zwłaszcza, że podstawowy przepis wcale nie jest trudny.

Wielkanocna babka z cukrem pudrem
Ciasta na wielkanoc, czyli przepis na mazure, babki wielkanocne i sernik
  1. Zagotuj mleko. Wrzącym zalej 150 g mąki pszennej, utrzyj do gładkiej masy. Odstaw do wystudzenia.
  2. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z połową cukru pudru, dodaj do zaparzonej mąki. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Ubij żółtka z cukrem do otrzymania puszystej masy. Ubite żółtka, resztę mąki masło, szczyptę soli i rum dodaj do wyrośniętego zaczynu drożdżowego.
  4. Masę należy dobrze wyrobić, by była puszysta, inaczej nie wyrośnie. Możesz zrobić to ręcznie, mikserem lub w maszynie do pieczenia chleba. Czas wyrabiania to najczęściej kilkanaście minut.
  5. Formę na babkę (4 litry) oprósz mąką lub posmaruj tłuszczem. Przelej babkę i odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 55 minut do suchego patyczka.
  7. Ciasto polukruj lub oprósz cukrem pudrem.

Ciasta na Wielkanoc w nowszym wydaniu

Łatwe ciasta: babka pomarańczowa z czekoladą

Tradycyjne plaski na Święta Wielkanocne możesz zrobić także w bardziej nowoczesnym wydaniu. Są to często proste, szybkie ciasta, a do tego smaczne. Bardzo ciekawe są połączenia, które przełamują słodycz deseru, na przykład z pomarańczami, żurawiną czy dżemem porzeczkowym. Dobrym przykładem może być babka pomarańczowa.

  • 100 g margaryny,
  • 120 g białej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy.

Krótka lista składników oznacza naprawdę prosty przepis, a babka jest naprawdę pyszna. Ciasta świąteczne nie muszą wcale być skomplikowane. Jeśli do ciasta dodasz trochę soku z pomarańczy lub olejku pomarańczowego, będzie jeszcze lepsze.

  1. Masło roztop w garnuszku. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na kilka minut. Wymieszaj do powstania gładkiego soku.
  2. Ubij jajka z cukrem aż do puszystej piany. Wlewaj do niej letni sos czekoladowy.
  3. Dodaj skórkę z pomarańczy i ewentualnie sok. Ubijaj dalej, później dodając mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały.
  4. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  5. Przelej do keksówki lub niewielkiej formy babkowej.
  6. Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut lub do suchego patyczka.

Fajne przepisy na babki podpowiadają od razu, jak udekorować ciasto. W tym wypadku dobrze sprawdzi się sos z białej czekolady i śmietany kremówki, a do tego płatki migdałowe przyklejone nieregularnie na całej powierzchni babki.

Tradycyjne wielkanocne ciasta i przepisy
Ciasta na wielkanoc w różnym wydaniu, a także przepisy na wypieki wielkanocne

Wypieki wielkanocne: mazurek kajmakowy

Nowatorskie podejście do wypieków wielkanocnych oznacza fajne przepisy na tradycyjne dania. Najwięcej wariacji jest chyba na temat mazurka wielkanocnego. Tak naprawdę spód z ciasta kruchego lub opłatka nadaje się do wypełnienia wszystkim. W ten sposób można zrobić nawet ciasto z rabarbarem, czekoladą lub śmietaną i wiśniami. Ciekawy przepis jest na mazurek kajmakowy, zupełnie inny niż ten tradycyjny.

  • 1 kostka margaryny,
  • 400 g cukierek krówek lub 1 puszka kajmaku,
  • 45 ml mleka,
  • 5 wafli prostokątnych lub opłatek, jeśli został ci ze świat Bożego Narodzenia,
  • starta czekolada do posypania.

Ciasto jest banalnie proste. Dawniej do przygotowywania tego rodzaju mazurków używano właśnie opłatków, obecnie wykorzystuje się wafle lub cieniutkie oblaty (andruty).

  1. Rozpuść krówki na małym ogniu, dodając mleko i ciągle mieszając.
  2. Przestudzoną masę krówkową połącz mikserem z margaryną.
  3. Przełóż wafle masą krówkową. Ostatni z nich posyp startą czekoladą dla ozdoby.

Ciasta na Wielkanoc, czyli sernik w tradycyjnym wydaniu

Tradycyjne dania wielkanocne i ciasta świąteczne to nie wszystko. Jest jeszcze jeden placek, którego nie może zabraknąć w żadnym domu – sernik. Każdy lubi go inaczej – wiedeński, z rodzynkami, królewski, puszysty albo zbity, z czekoladą lub orzechami, z owocami, kruszonką lub galaretką. My proponujemy, by na te święta przygotować sernik marcepanowy. Słodki, wykwintny i oryginalny. A żeby miał więcej świątecznego charakteru, możesz udekorować go małymi czekoladowymi jajkami z nadzieniem.

Spód:

  • 100 g ciastek pełnoziarnistych, na przykład herbatników,
  • 60 g ciastek migdałowych,
  • 40 g roztopionego masła.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ½ budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki ekstraktu z migdałów.

Wierzch:

  • masa marcepanowa,
  • dżem pomarańczowy.

Zacznij od przygotowania spodu, ponieważ wbrew pozorom trzeba będzie go upiec.

  1. Ciastka pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze. Wymieszaj z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, następnie rozłóż masę ciasteczkową, wyrównaj.
  3. Podpiecz w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (około 10 minut).
  4. Wszystkie składniki umieść w misie miksera, mieszaj tylko do połączenia, by nie napowietrzyć masy serowej – szybko opada.
  5. Masę serową przełóż na spód.
  6. Piecz sernik w 150 stopniach przez 75 minut. W tym czasie ser powinien być ścięty i sprężysty, gładki i równy.
  7. Wystudź sernik w piekarniku, a następnie umieść w lodówce na 12 godzin, by nabrał odpowiedniej konsystencji.
  8. Sernik z wierzchu posmaruj cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego.
  9. Rozwałkuj masę marcepanową, a następnie wytnij kółko wielkości ciasta.
  10. Przyklej masę do sernika za pomocą dżemu. Udekoruj ciasto jajeczkami czekoladowymi, mogą być także takie z marcepanowym nadzieniem.
  11. Ciasto przechowuj w lodówce.
ikona podziel się Przekaż dalej