Pieczone buraki - jak zrobić je w piekarniku, w plastrach, w całości, a także w folii aluminiowej

Wiele osób, decydując się na kupno buraków czerwonych, już wie, że bardzo szybkim, smacznym i prostym sposobem na ich przyrządzenie, będzie pieczeni ich w piekarniku. Sposobów na pieczenie buraków ćwikłowych jest wiele. Niektórzy zapiekają je w plastrach, inni w całości, a jeszcze inni korzystają z folii aluminiowych. Równie wiele przepisów znajdziemy na to, jak przygotować zasmażane buraki.

Przejdźmy jednak do tego, jak wygląda proces pieczenia buraków w piekarnikach. Otóż bardzo ważne jest to, że jeśli zdecydujemy się na pieczenie buraków w całości, należy je dokładnie umyć, ale nie obieramy ich ze skórki i nie kroimy. Powinny być one dodatkowo bardzo dobrze osuszone.

Właśnie wtedy przystępujemy do zawinięcia ich w folię aluminiową. Najlepiej do tego sprawdzą się nam buraki nieduże o podobnych rozmiarach, ponieważ wtedy mamy pewność, że upieką się one w tym samym czasie. Tak zawinięte buraki wkładamy na blaszkę do pieczenia.

Piekarnik powinien być nagrzany do około 200oC i powinien być w nim włączony termoobieg. Do takiego piekarnika wkładamy nasze buraki i pieczemy je do momentu, aż nie zmiękną. Czas pieczenia buraków w piekarniku jest bardzo indywidualną kwestią. Z reguły jednak mniejsze buraczki piecze się około 45 minut, a te większe około 1,5 godziny. Aby sprawdzić, czy buraki są gotowe, musimy wbić w nie nóż. Jeśli nóż wchodzi w nie bez problemu, jest to znak, że możemy zakończyć nasze pieczenie. Upieczone buraki wyjmujemy z foli, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy je ze skórki. Takie buraki mogą być już dodatkiem do mięs. Jeśli szukasz pomysłów na przetwory z buraków, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone buraki.

Przepis na pieczone buraki czerwone z dodatkiem serów - doskonałe przepisy dla każdego

Zapiekane w piekarniku buraki czerwone z kozim serem - jak je przyrządzić

Pieczone buraki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są właśnie buraki pokrojone w plastry z dodatkiem sera koziego i orzechów. Proces ich przygotowania jest bardzo prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Sami zobaczmy, jak wygląda przepis na nie.

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 200 g sera koziego,
  • rukola,
  • 4 łyżki orzechów,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy.

Jeśli mamy alergię na orzechy, wtedy rezygnujemy z ich dodawania.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC na około 40-60 minut.
  2. Orzechy oczyszczamy i prażymy na patelni przez 2 minuty.
  3. Rukolę myjemy i osuszamy.
  4. Ser kozi kroimy w plastry.
  5. Upieczone i ostudzone buraki obieramy i kroimy w plasterki.
  6. Rukolę kładziemy na talerz, na nią układamy buraki, ser i orzechy.
  7. Całość polewamy miodem i oliwą.

Tak przygotowane danie wygląda, jakby było wprost z najbardziej ekskluzywnej restauracji.

Pieczone w folii aluminiowej buraki z fetą - przepis na prostą sałatkę z buraków czerwonych

Kolejnym i bardzo popularnym sposobem na połączenie ze sobą sera i buraków czerwonych są pieczone buraki z fetą. Feta doskonale komponuje się ze słodyczą buraków, a w połączeniu z przyprawami i niecodziennymi sosami, możemy uzyskać nieprawdopodobne smaki naszych dań.

Składniki:

  • 8 upieczonych buraków czerwonych średniej wielkości,
  • mieszanka sałat,
  • 30 g sera feta,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka pestek dyni.

Składniki na sos do buraków:

  • 8 łyżek oleju,
  • sok z cytryny,
  • 8 łyżek wody,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Sałatę przekładamy do miski.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Fetę kroimy w niewielką kostkę.
  4. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy ze sobą.
  6. Na patelnię wsypujemy pestki dyni i słonecznika i lekko je prażymy.
  7. Do sałaty wlewamy przygotowany sos.
  8. Do miski z sałatą wkładamy buraki, fetę i pokrojoną cebulę.
  9. Całość posypujemy ziarenkami.

Takie danie można jeść samemu bądź podawać jako dodatek do mięs.

Pieczone buraki w sałatce w półmiskach oraz przepis na buraki czerwone w piekarniku
Pieczone buraki w sałatce oraz przepis na buraki czerwone w piekarniku

Pieczone buraki zapiekane z miodem - jakie mamy możliwości na przygotowanie takich dań

Pieczone buraki z czosnkiem i miodem - przepis doskonały dla rodziny

Buraki z czosnkiem i miodem to kolejna propozycja, która sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, ale nie tylko, ponieważ tak przygotowane buraki nie potrzebują już żadnych dodatków. Jeśli jednak nie przepadamy za smakiem czosnku, wtedy zrezygnujmy z dodawania czosnku do naszego dania.

Składniki:

  • 6 średnich buraków,
  • 1,5 cebuli,
  • 6 ząbków czosnku.

Składniki do marynaty:

  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki ostu balsamicznego,
  • 7 łyżek oliwy,
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, 2/3 łyżeczki pieprzu, 2/3 łyżeczki suszonej bazylii, 2/3 łyżeczki suszonego oregano, 2/4 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy ze skórki i kroimy na 8 części.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na 8 części.
  3. Czosnek obieramy i kroimy na połówki.
  4. Składniki marynaty wkładamy do większej miski i wkładamy do niej pokrojone buraki, cebulę i czosnek.
  5. Całość mieszamy.
  6. Warzywa w marynacie wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 190oC piekarnika na około 1,5 godziny.
  7. Po godzinie przykrywamy nasze buraki folią i zostawiamy je w piekarniku jeszcze 0,5 godziny.

Upieczone już buraczki możemy podawać w towarzystwie ziemniaków i mięs, ale możemy także połączyć je z fetą i sałatą i stworzyć z nich sałatkę.

Pieczone buraki zapieczone w miodzie - bardzo interesujący sposób na przyrządzenie buraków ćwikłowych

Pieczone buraki są doskonałym dodatkiem obiadowym. Jednak w pierwszej kolejności musimy wiedzieć, w jaki sposób je przygotować. Jeśli chcemy, by smak naszych buraków był wyjątkowy, wtedy warto zapoznać się z przepisem na zapiekane w miodzie buraki. Jest to dość niecodzienny, ale wyjątkowy sposób na to, w jaki sposób można przygotować tę potrawę.

Składniki na pieczone buraki:

  • 2 kg buraków,
  • 30 ml octu balsamicznego,
  • 60 ml oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kminku zmielonego.

Składniki na sos:

  • 2 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • natka pietruszki,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na 8 części.
  2. W misce mieszamy resztę składników do pieczonych buraków i wylewamy je na warzywa.
  3. Całość mieszamy.
  4. Zamarynowane buraki wkładamy do piekarnika na około 30-50 minut do momentu, aż buraki zmiękną.
  5. W drugiej misce mieszamy składniki sosu.
  6. Gotowe buraki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Jeszcze gorące buraki polewamy naszym sosem i zostawiamy.

Takie buraczki można podawać jako surówkę lub dodatek do mięs.

ikona podziel się Przekaż dalej