5 najlepszych przepisów na pyszny bigos - zobacz proste, pyszne receptury
Smaczny i rozgrzewający bigos domowy jest tradycyjnym daniem, charakterystycznym dla naszego kraju. Chętnie sięgamy po staropolski bigos w czasie świąt, delektujemy się jego smakiem zimą i podejmujemy nim gości. Jednak nie zawsze przygotowanie bigosu przebiegało według znanych współcześnie receptur. Szlachecka kuchnia nie przewidywała dodatku kapusty, zalecając przygotowanie potrawy jedynie z różnych rodzajów mięs, zakwaszonych sokiem z cytryny lub octu winnego. Dzisiejsze proste przepisy na bigos zawdzięczamy uboższym warstwom polskiego społeczeństwa. Zastąpienie drogich cytryn i winnego octu kiszoną kapustą, pozwalało ograniczyć koszty i zmniejszyć ilość dodawanego mięsiwa. Podajemy najlepsze przepisy, jak zrobić bigos domowy krok po kroku.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Domowy bigos – właściwości zdrowotne kapusty
Na terenie dawnej Polski kapusta głowiasta i włoska weszły w skład domowych jadłospisów dopiero w czasie renesansu. Staropolska kuchnia wykorzystywała warzywa kapustne do przygotowania kapuśniaku z grzybami, dań z kapusty na słodko i na kwaśno, bigosu, a w czasie Wigilii – kapusty z grochem. Natomiast do dziczyzny serwowano kapustę czerwoną, obficie skropioną czerwonym winem. Kapusta biała Brassica oleracea z czasem stała się warzywem niezwykle popularnym. Kojarzona dawniej z dietą ludzi ubogich, dzisiaj króluje na stołach smakoszy oraz osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. Kapusta ceniona jest za właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące atmosferę. Obecnie naukowcy prowadzą badania nad działaniem przeciwnowotworowym kapusty świeżej i przetworzonej.
Brassica oleracea jest warzywem odżywczo-leczniczym. W kapuście odnajdziemy bogactwo soli mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo oraz siarka, mikroelementów i witamin:
- witaminę C – przyspieszającą gojenie się ran i hamująca zmiany sklerotyczne,
- witaminy z grupy B – B1i B2 – wpływające na pracę układu nerwowego oraz witaminę B6, stosowaną w chorobie popromiennej,
- witaminę A – poprawiającą wzrok, niezbędną przy leczeniu ran, oparzeń i odmrożeń,
- witaminę E – opóźniającą procesy starzenia się organizmu,
- witaminę U – zawierającą czynniki przeciwwrzodowe oraz dobroczynnie działający na śluzówkę układu pokarmowego.
Kapustę można ugotować lub spożywać na surowo. Kiszona kapusta dostarcza cennych witamin w okresie jesienno-zimowym. Surowy sok kiszonej kapusty, rozcieńczony wodą, wzmacnia organizm i poprawia apetyt. Pomoże także pozbyć się pasożytów u dzieci. Spożywanie kiszonej kapusty, z dodatkiem czosnku i cebuli, przynosi ulgę osobom cierpiącym na astmę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kiszeniu kapusty?
Jak zrobić bigos? Proste przepisy na polski bigos domowy
Jak ugotować staropolski bigos? Łatwy przepis krok po kroku
Zanim przystąpimy do przyrządzenia bigosu, należy odpowiednio przygotować kapustę. Świeżą kapustę czyścimy i dokładnie płuczemy. Listki szatkujemy. Kapustę kiszoną dość drobno kroimy. Grzyby należy namoczyć.
Składniki:
- kapusta kiszona - 40 dag
- kapusta biała świeża – 40 dag
- wędzony boczek - 10 dag
- wieprzowina bez kości – 20 dag
- cielęcina bez kości – 20 dag
- kiełbasa - 25 dag
- słonina - 5 dag
- tłuszcz – 3 dag
- kilka suszonych grzybów
- cebula – 5 dag
- przyprawy – sól, pieprz, cukier – do smaku
- mąka – 1 łyżka stołowa
- czerwone wino – 1 szklanka - dla podniesienia smaku bigosu
Przygotowanie bigosu:
- Do rondla wkładamy świeżą poszatkowaną kapustę i zalewamy ją niewielką ilością wrzącej wody. Dodajemy boczek i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
- Do dużego garnka wkładamy kiszoną kapustę oraz grzyby. Gotujemy całość przez pół godziny.
- Mięso wieprzowe oraz cielęce należy dobrze opłukać, przyprawić solą i umieścić na patelni. Dodać tłuszcz i równomiernie mięso zrumienić. Po chwili wkładamy je do kiszonej kapusty i dusimy do miękkości.
- Miękkie mięso i miękki boczek wyjmujemy z kapusty i układamy na desce – kroimy je w kostkę. Kiełbasę, obraną ze skóry, kroimy na plasterki. Słoninę kroimy w kostkę i topimy na skwarki.
- Teraz przygotowujemy z mąki zasmażkę, z dodatkiem cebuli.
- Ugotowaną świeżą kapustę przekładamy do garnka z kapustą kiszoną.
- Dokładamy mięso, kiełbasę, boczek, skwarki i zasmażkę. Zawartość garnka dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Bigos zagotowujemy. Jego smak podniesie dodatek czerwonego wina.
Równie prosty i smaczny jest przepis na bigos z kiszonej kapusty, z pominięciem kapusty słodkiej. Im więcej różnych mięs i wędlin dodamy, tym bigos będzie smaczniejszy. Najlepiej smakuje odgrzewany, kiedy wszystkie smaki dokładnie się przegryzą. Sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu soku z kiszonej kapusty.
Przygotowanie bigosu na święta i uroczystości rodzinne – tradycyjny przepis
Spotkania rodzinne i święta są wspaniałą okazją, by przygotować bigos „na bogato”, z wieloma dodatkami, dopełniającymi staropolskie smaki. Zanim przystąpimy do gotowania, należy pokroić kapustę kiszoną i poszatkować opłukane liście świeżej kapusty. Grzyby kroimy i moczymy przez 1-2 godziny. Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Składniki:
- kapusta kiszona i kapusta biała świeża – po 1 kg
- mięso bez kości - po ½ kg – wieprzowina i wołowina
- wędliny – ½ kg – np. kiełbasa myśliwska lub z dziczyzny
- boczek wędzony – 25 dag
- przyprawy - po ½ łyżeczki kminku, gorczycy i kolendry, 4 liście laurowe, ziarenka pieprzu, 10 ziaren jałowca i ziela angielskiego, 4 goździki. Wszystkie przyprawy warto zawiązać w woreczku z gazy, by bezproblemowo usunąć je z gotowego bigosu.
- czosnek – 6 ząbków (lub więcej, wg uznania)
- po 1 łyżce – majeranku i tymianku,
- sól do smaku
- śliwki – około 10 dag
- cebula – 3 - 4 sztuki
- suszone grzyby – 5 dag (lub nieco więcej, do smaku)
- jabłka o kwaskowym smaku – ½ kg
- olej – 100 ml
- czerwone wino – 1 szklanka
Przygotowanie bigosu:
- Kapustę kiszoną z dodatkiem przypraw, umieszczonych w woreczku i zalewamy 1 l wody. Gotujemy na wolnym ogniu, około 2 godziny.
- W innym garnku gotujemy świeżą poszatkowaną kapustę, w ½ l wody. Dodajemy namoczone grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły. Całość dusimy do miękkości.
- Przygotowanie mięsa:
- wieprzowinę i wołowinę przekładamy do osobnych rondli. Wołowinę kroimy w grubszą kostkę,
- rozgrzewamy olej. Układamy mięso wieprzowe i posypujemy je tymiankiem i solą oraz nacieramy czosnkiem,
- obsmażoną wieprzowinę umieszczamy w garnku ze świeżą gotującą się kapustą. Dusimy do miękkości,
- wołowinę podlewamy ½ szklanki wina i dusimy przez kwadrans, po czym dodajemy do mięsa wieprzowego, duszącego się w kapuście.
- Na oleju rumienimy plasterki wędlin, boczek oraz cebulę.
- Wyjmujemy uduszone mięso wieprzowe i kroimy je w kostkę.
- Z kapusty kiszonej usuwamy woreczek z przyprawami.
- Kapustę białą łączymy z kapustą kiszoną, mieszamy, a następnie musimy dodać mięso i wszystkie pozostałe składniki, jabłka oraz czerwone wino.
- Bigos z białej kapusty gotujemy przez kilka godzin, mieszając zawartość garnka drewnianą łyżką.
Studzenie i odgrzewanie bigosu wpływa na wzajemne przenikanie się wszystkich smaków, co podnosi walory smakowe potrawy. Wspaniale smakuje z domowym świeżym pieczywem.
Szybki i oszczędny przepis na bigos z kiszonej kapusty
Przygotowanie domowego bigosu nie musi zabierać nam dużo czasu. Wykorzystajmy kiszoną kapustę, w której udusimy przyprawione odpowiednio różne mięsa i resztki wędlin, jakie pozostały w lodówce, by przygotować smaczny bigos, wzbogacający codzienny jadłospis.
Składniki:
- Kiszona kapusta – ¾ kg
- Różne rodzaje mięsa i wędlin oraz boczek – ½ kg
- Grzyby suszone – kilka sztuk
- 2 cebule
- Koncentrat pomidorowy – 3-4 łyżki
- Do smaku – sól, pieprz, 3 liście laurowe, ząbek czosnku do natarcia mięsa lub czosnek granulowany, papryka mielona
Przygotowanie bigosu
- Kiszoną kapustę należy lekko odcisnąć z soku i pokroić.
- Przełożyć kapustę do garnka, dodać namoczone wcześniej grzyby i zalać niewielką ilością wody. Kapustę gotujemy bez przykrycia - do miękkości, na małym ogniu.
- W rondlu dusimy mięso, wędliny i boczek, wcześniej pokrojone w kostkę. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa, następnie całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną, wrzucamy listki laurowe. Dusimy zawartość rondla do miękkości.
- Uduszone mięso łączymy z kiszoną kapustą. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec przyrządzania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Bigos najlepiej smakuje po kilku odgrzaniach, kiedy połączą się smaki. Podany przepis na bigos z kiszonej kapusty możemy wzbogacać, dodając różne mięsa i wędliny, suszone śliwki i jabłka. Bardzo smaczny jest również bigos z białej kapusty. Smak potrawy, sporządzonej ze słodkiej kapusty jest delikatniejszy i wymaga mocniejszego doprawienia. Bigos dobrze smakuje z pieczywem, z ziemniakami oraz kopytkami.
Przepis na wyśmienity bigos z dorsza
Ryby cenione są za wysoką wartość smakową i odżywczą. Mięso ryb jest lekkostrawne, zawiera białko, tłuszcz, witaminy – A oraz D – i bogactwo soli mineralnych – fosfor, wapń, jod, żelazo i inne. Poza tym białko ryb jest dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. W dobie staropolskiej potrawy z ryb często trafiały na stoły szlacheckie i arystokratyczne.
Składniki:
- filety z dorsza – 60 dag
- słodka kapusta – 30 dag
- kiszona kapusta – 30 dag
- cebula – 1 sztuka
- słonina – 5 dag
- tłuszcz – 5 dag
- kilka suszonych grzybów
- mąka – 3 łyżki stołowe
- koncentrat pomidorowy – 3-5 łyżek
- sól, pieprz, cukier, papryka
Przygotowanie bigosu:
- Filety z dorsza pokroić na małe porcje i posypać solą, pieprzem i mąką. Usmażyć z dwóch stron na tłuszczu.
- Ugotować umytą i poszatkowaną świeżą kapustę. Oddzielnie ugotować kapustę kiszoną. Gdy obie kapusty będą miękkie – połączyć je ze sobą.
- Grzyby opłukać i ugotować. Następnie pokroić w cienkie paseczki i razem z wywarem, w którym się gotowały, dodać do kapusty.
- Słoninę drobno pokroić, dodać pokrojoną cebulę. Usmażyć.
- Zrobić zasmażkę z mąką i zaprawić nią kapustę. Całość dobrze wymieszać.
- Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i usmażoną rybę. Po wymieszaniu, całość dusić przez 10 minut.
Gorący bigos podajemy z ziemniakami, przybranymi zieloną pietruszką lub z pieczywem. Przepis można modyfikować, zamiast dorsza dodając inną rybę, np. mięso suma lub lina.
Bigos wegetariański – przepis na bigos z kiszonej kapusty z grzybami
Dbałość o zdrowy tryb życia wiąże się z decyzją o zmniejszeniu ilości spożywanego mięsa. Przepis na bigos wegetariański umożliwia przygotowanie bezmięsnego bigosu, który jest równie smaczny i pożywny, jak bigos sporządzony w sposób tradycyjny. Taki bigos będzie także doskonałym postnym daniem wigilijnym.
Przepis na bigos z grzybami
Składniki:
- kapusta kiszona – 1 kg
- pieczarki – 15 dag
- suszone grzyby – kilka sztuk
- suszone śliwki – 20 dag
- cebula – 2 sztuki
- przyprawy – 2-3 łyżki listków laurowych, pieprz, sól, papryka mielona
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- oliwa
Przygotowanie bigosu:
- Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i kroimy. Przekładamy do garnka.
- Na oliwie rumienimy posiekaną drobno cebulę i pieczarki. Dodajemy je do kiszonej kapusty.
- Dodajemy namoczone wcześniej suszone grzyby oraz suszone śliwki. Doprawiamy przyprawami.
- Zawartość garnka zalewamy niewielką ilością wody, tak, by przykryła kapustę. Gotujemy bigos na niewielkim ogniu do miękkości, mieszając drewniana łyżką.
- Po około 2 godzinach potrawa jest gotowa. Możemy dodać koncentratu pomidorowego, ale nie jest to konieczne.
Przepis na bigos wegetariański możemy uzupełniać, dodając ½ szklanki czerwonego wina. Najlepiej danie smakuje na następny dzień, po podgrzaniu, z dodatkiem pieczywa. Taki bigosik z pewnością zadowoli również osoby na diecie odchudzającej.