5 najlepszych przepisów na świąteczny makowiec
Wypieki świąteczne takie jak makowiec, kulebiak czy też makiełki, to sprawdzone i popularne dodatki, które znajdują się na stole w święta. Jeśli chcemy upiec pyszny, domowy i tradycyjny makowiec zawijany lub w formie placka, powinniśmy zapoznać się z tym, jakie przepisy na to ciasto są najbardziej popularne. Zobaczmy więc, jakie są sprawdzone przepisy na makowce.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Przepisy na tradycyjny makowiec zawijany - jaki farsz jest najlepszy do makowca
Dobry przepis na to, jak powinna być zrobiona rolada makowa - dobre wypieki świąteczne
Makowiec to ciasto, które zdecydowanie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia tak jak makiełki, czy też kulebiak. Pamiętajmy jednak o tym, że zanim zajmiemy się wyrobem świątecznych wypieków, powinniśmy poznać przepis na piernik, kulebiak, a także makowce. Przeglądając zdjęcia, na których jest makowiec, możemy zaobserwować, że bardzo popularna jest rolada makowa, która prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Zobaczmy, jak ją zrobić.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 170 g mąki pszennej,
- 50 g roztopionego masła,
- 14 g świeżych drożdży,
- 60 ml mleka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 0,5 łyżki wódki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Jeśli nie mamy dostępu do świeżych drożdży, możemy użyć 7 g suchych drożdży.
Składniki na masę makową:
- 170 g maku,
- 65 g cukru,
- 35 g rodzynek,
- 16 g orzechów włoskich,
- 2 białka,
- płaska łyżka miękkiego masła,
- płaska łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- aromat migdałowy.
Składniki na lukier:
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1,5 łyżki gorącej wody.
Warto wspomnieć o tym, że ten przepis na ciasto, nie wymaga aromatu migdałowego do makowca, natomiast wtedy makowiec ma charakterystyczny zapach. Dodatkowo te przepisy możemy modyfikować i dodać gotową masę makową zamiast wyrabiać ją samodzielnie w domowy sposób.
Przygotowanie:
- Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie odkrywamy mak i zostawiamy go do wystudzenia.
- Mak przeciskamy przez ściereczkę, by pozbyć się wody.
- Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, połową łyżeczki cukru i 1,5 łyżkami mąki.
- Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie zaczyn łączymy z resztą składników na ciasto drożdżowe, tylko nie z masłem.
- Ciasto dokładnie zagniatamy, dolewając do niego stopniowo masło.
- Gotowe ciasto znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Do wystudzonego maku dodajemy cukier, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, miód, masło, cynamon i aromat migdałowy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Ubite białka dodajemy delikatnie do maku i całość mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3 mm.
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę, zostawiając puste około 2 cm od brzegu. Ciasto zwijamy w roladę.
- Końce rolady sklejamy ze sobą i zawijamy pod spód.
- Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Papierem owijamy całe ciasto.
- Makowiec pieczemy w 190oC przez 40 minut.
- Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
- Z gorącej wody i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy ciepłe jeszcze ciasto. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Najprostszy przepis na makowiec - co powinniśmy wiedzieć o cieście do makowca
Przepisy na makowce są różne. Możemy wykorzystywać w nich gotowe i sprawdzone masy makowe, ale możemy także zrobić samodzielnie masę makową. Ten pyszny i tradycyjny makowiec możemy upiec na święta i cieszyć się jego smakiem i aromatem. Jest to kolejna potrawa, której zdjęcia będą doskonale oddawały klimat świąteczny. Zobaczmy, jak upiec dobry i najprostszy makowiec.
Składniki na ciasto:
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 350 g mąki,
- 20 g suszonych drożdży,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki dodatkowe:
- 250 g cukru pudru,
- 50 g skórki pomarańczowej,
- 40 ml gorącej wody,
- 1 puszka masy makowej.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy drożdże i mieszamy.
- Do sypkich produktów dodajemy ciepłe mleko i rozpuszczone masło.
- Całość zagniatamy i formujemy kulkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę.
- Ciasto wałkujemy i dzielimy na dwa równe prostokąty o grubości 4 mm.
- Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy masę makową i rozkładamy ją równomiernie na cieście, pamiętając o zostawieniu około 2 cm wolnego miejsca z każdej strony.
- Ciasto zwijamy w roladę.
- Rolady owijamy dwukrotnie w papiery do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
- W nagrzanym do 180oC piekarniku pieczemy makowce przez 35-40 minut.
- Po tym czasie wyciągamy makowce i odstawiamy je do wystudzenia.
- Cukier puder mieszamy na gładką masę z gorącą wodą.
- Ciepły makowiec polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Makowiec na kruchym cieście - przepisy
Kruche ciasto do makowca - przepis
Świetną alternatywną dla tradycyjnego drożdżowego ciasta będzie wykorzystanie ciasta kruchego. Nie jest one ciężkie w przygotowaniu, a dodatkowo sprawia, że nasz makowiec wydaje się lżejszy. Zobaczmy, jak wygląda przepis na przygotowanie makowca na kruchym cieście.
Składniki na ciasto:
- 125 g zimnego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko.
Składniki na masę makową:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 70 g kaszy manny,
- 200 g masła,
- 250 g drobnego cukru,
- 500 g jabłek,
- 600 g maku,
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 5 białek,
- 5 żółtek.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i dobrze ugnieść.
- Ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód dokładnie wyrównać, nakłuć widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Gotowe ciasto pieczemy w 190oC przez 15 minut.
- Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do wystudzenia. Gotowy mak odsączamy z wody.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Ucieramy.
- Dodajemy mak, rodzynki, kaszę, jabłka, skórkę kandyzowaną, ekstrakt migdałowy i orzechy. Całość dokładnie mieszamy.
- Białko ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
- Całą masę przekładamy na kruchy spód.
- Makowiec pieczemy godzinę w temperaturze 180oC.
Przepis na makowiec na kruchym cieście - jak upiec łatwy, dobry i tradycyjny makowiec
Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy na to, jakie składniki najbardziej pasują do makowca. Jednak niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że nasz pyszny makowiec może mieć w sobie też suszoną żurawinę. Zobaczmy, jak zrobić ciasto makowe z żurawiną na kruchym cieście.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 50 g smalcu,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę makową:
- 850 g masy makowej z bakaliami,
- 180 g orzechów włoskich,
- 180 g suszonej żurawiny,
- 3 białka,
- 2 łyżki bułki tartej.
Dodatkowe składniki:
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- lukier.
Przygotowanie:
- Masło pokroić w kostkę.
- Masło, mąkę, smalec, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier puder połączyć ze sobą dokładnie. Na koniec dodać żółtka i całość zagnieść.
- Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
- Masę makową wymieszać z bułką tartą, posiekanymi orzechami i posiekaną żurawiną.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Całość wymieszać.
- Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią obłożyć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć masę makową. Drugie ciasto wałkujemy, kroimy w paski i rozkładamy na masie makowej na zakładkę.
- Makowiec piec przez 35 minut w temperaturze 180oC.
- Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
- Ciepłe ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Przepis na łatwy makowiec z jabłkami - jak zrobić ciasto
Kolejny przepis na makowiec nieco różni się od przepisu na roladę makową, a dodatkowo zdjęcia tego makowca nie wyglądają tak atrakcyjnie, lecz nadrabia on smakiem. Co więcej, ten przepis jest zdecydowanie prostszy niż inne przepisy na makowce. Zobaczmy więc, dlaczego jabłka dodawane do makowca odgrywają tak ważną rolę.
Składniki:
- 250 g masła,
- 500 g cukru pudru,
- 500 g suchego mielonego maku,
- 700 g jabłek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 łyżek kaszy manny,
- 12 jajek,
- cukier puder,
- mleko,
- olejek migdałowy.
Przygotowanie:
- Mak zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie mak odstawiamy do wystudzenia.
- Ostudzony mak przeciskamy przez gazę, by pozbyć się cieczy.
- Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wyciskamy z nich sok.
- Do dwóch misek wbijamy osobno jajka i białka.
- Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do masy dodajemy kaszę mannę, jabłka, mak, olejek migdałowy i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy i całość mieszamy delikatnie.
- Ciasto wkładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Pieczemy w 180oC przez 60 minut.
Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia, a później możemy je podawać posypane cukrem pudrem.