5 przepisów na chłopski garnek. Zobacz, jak zrobić pyszne danie
Chłopski garnek, znany również jako kociołek lub gar, to świetny pomysł na chłopskie danie. Możemy go zrobić na różne sposoby, tak samo, jak pierogi z kapustą, boczek gotowany, boczek pieczony, czy zupę, jaką jest parzybroda. Jeśli interesuje nas domowy przepis na wiejski gar z kiełbasą, z ziemniakami, z mięsem i innymi dodatkami, sprawdźmy, jak on wygląda i jakie składniki i przyprawy będą nam potrzebne, by zrobić to danie.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Chłopski garnek z mięsem - ciekawy i domowy przepis na wiejski kociołek
Chłopski garnek z karkówką - jak wygląda jego skład
Chłopski garnek to potrawa, która jest podobna do gulaszu. Co więcej, dla niektórych może być traktowana także jako zupa, jeśli oczywiście konsystencja będzie luźniejsza. Warto pamiętać o tym, że chcąc przygotować chłopski garnek w swoim domu, musimy znać jego skład i wiedzieć, jakie przyprawy są potrzebne do jego doprawienia. W skład chłopskiego gara może wchodzić zarówno boczek pieczony, boczek gotowany, ziemniaki, kiełbasa i inne składniki. Zobaczmy więc, jak zrobić chłopski garnek z karkówką.
Składniki:
- 300 g boczku wędzonego,
- 300 g kiełbasy,
- 300 g karkówki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchwie,
- 2 cebule,
- 10 pieczarek,
- puszka fasoli białej,
- puszka passaty pomidorowej,
- 2 szklanki rosołu,
- olej,
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki i marchew kroimy w plastry. Kiełbasę, boczek i karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej. Na olej wrzucamy boczek z karkówką.
- Całość smażymy około 10-15 minut. Do garnka dodajemy kiełbasę.
- Po około 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy.
- Po zeszkleniu się cebuli dodajemy marchew i pieczarki.
- Całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie do garnka dokładamy passatę pomidorową i fasolę.
- Całość gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Pamiętajmy o tym, że na koniec powinniśmy spróbować, czy domowy chłopski garnek z kiełbasą i karkówką jest wystarczająco słony i pieprzny.
Wiejski gar z mięsem od łopatki - jak wygląda przepis
Chłopski garnek, tak jak i parzybroda, czy też pierogi z kapustą, mogą być robione z różnych składników. Do chłopskiego garnka możemy użyć zarówno karkówki, kiełbasy, jak i łopatki. To od nas zależy, na jaki konkretny przepis się zdecydujemy. Zobaczmy więc, jak powinien być przygotowany chłopski garnek z mięsem od łopatki.
Składniki:
- 800 g łopatki,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 marchwie,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziemniaków,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej,
- mąka,
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami i kroimy w kostkę średniej wielkości.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Doprawione mięso panierujemy w mące.
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki i marchew kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Na oleju podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pióra i dokładamy do mięsa.
- Paprykę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do garnka. Do garnka wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy 1 l wody.
- Całość doprowadzamy do zagotowania i dusimy 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy marchew z ziemniakami i pomidorami.
- Po zmięknięciu ziemniaków dodajemy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy.
- Całość gotujemy około 5 minut.
Na koniec gotowania warto sprawdzić, jaki smak ma nasz chłopski garnek i ewentualnie doprawić go solą i pieprzem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Przepis na chłopskie danie - domowy kociołek z kiełbasą i kapustą kiszoną
Wiejski gar z kiełbasą i z ziemniakami - doskonały pomysł na obiad
Dla wielu osób chłopski garnek traktowany jest jak zupa, natomiast dla niektórych jest to pewnego rodzaju sos, tak jak i gulasz, przez co podawany jest on w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub pyz, z którymi komponuje się doskonale. Zobaczmy, jak wygląda przepis na to szybkie, jednogarnkowe danie.
Składniki:
- 150 g boczku parzonego,
- 300 g kiełbasy,
- 500 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- 0,5 papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- przyprawy: sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku.
Warto wiedzieć, że domowy chłopski garnek z kiełbasą możemy zrobić z różnymi przyprawami. Dlatego przepis na wiejski gar możemy wzbogacić o czosnek, zioła prowansalskie i inne przyprawy.
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości.
- Kiełbasę kroimy w pół plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Paprykę czerwoną kroimy w cienkie plastry.
- Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i dodajemy do niego cebulę i boczek.
- Po około 7 minutach dodajemy kiełbasę. Po kilku minutach wrzucamy do garnka ziemniaki i przyprawy.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy do zmięknięcia ziemniaków.
- Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy około 5-7 minut.
- Na koniec do garnka wlewamy przecier i doprawiamy w razie konieczności.
- Całość gotujemy około 5 minut.
Tak przygotowany kociołek z kiełbasą doskonale smakuje podawany ze świeżym pieczywem.
Chłopski garnek z kapustą - jak go przygotować
Do przygotowania wiejskiego gara możemy użyć różnych składników. Jednym z nich jest między innymi biała kapusta. Jest to dość niecodzienny składnik, natomiast dopełnia on doskonale wszystkie inne składniki tej potrawy. Poznajmy inne składniki na domowy wiejski kociołek z kapustą i z kiełbasą.
Składniki:
- 90 g cebuli,
- 300 g papryki czerwonej,
- 360 g białej kapusty,
- 500 g kiełbasy,
- 600 g ziemniaków,
- 500 ml bulionu,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek koperku,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, pieprz cayenne, sól, pieprz czarny mielony.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę kroimy w pół plastry.
- Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego ziemniaki z cebulą. Całość smażymy około 5 minut.
- Po tym czasie do garnka dodajemy kiełbasę i paprykę. Po 5 minutach dorzucamy kapustę i czosnek.
- Wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie do garnka dodajemy koncentrat i całość mieszamy.
- Wszystko dusimy jeszcze 10 minut.
Na sam koniec, kiedy nasz domowy chłopski garnek z kiełbasą, kapustą i z ziemniakami jest już gotowy, dodajemy do niego posiekany na drobno koperek.
Ciekawy pomysł na wiejski kociołek z makaronem - zobacz dobry przepis na chłopskie danie
Wiejski gar to danie, takie jak zupa, które możemy przygotować tak naprawdę z wszystkiego. Możemy dodać do niego różnego rodzaju mięsa, kiełbasy, warzywa, a także i makaron. Zajmijmy się właśnie przepisem na chłopski garnek z makaronem, który jest jeszcze bardziej syty niż standardowy chłopski garnek. Zobaczmy, jak wygląda przepis na wiejski gar i jakie składniki będą do niego potrzebne.
Składniki:
- 250 g suchej kiełbasy,
- 250 g czerwonej papryki,
- 400 g makaronu,
- 400 g pieczarek,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kolendra, suszony czosnek.
Jeśli chcemy przygotować domowy chłopski garnek z kiełbasą i makaronem, możemy skorzystać z makaronu świderki lub jakiegokolwiek innego, grubszego makaronu.
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Paprykę i pieczarki kroimy w paski. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i pieczarki. Smażymy około 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy kiełbasę i paprykę. Całość smażymy 3-5 minut.
- Do garnka dosypujemy makaron, wlewamy bulion i dodajemy passatę pomidorową. Całość przyprawiamy przyprawami.
- Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie nasz chłopski garnek będzie gotowy do spożycia. Jeśli jednak makaron nie będzie wystarczająco miękki, możemy przedłużyć czas duszenia potrawy. Pamiętajmy jednak o tym, by potrawa była duszona pod przykrywką i podajemy ją z posiekaną natką pietruszki.