6 sprawdzonych dań wielkanocnych krok po kroku
Przepisy na Święta Wielkanocne są bardzo zróżnicowane. Pamiętajmy też o tym, że w każdym domu możemy znaleźć inne dania wielkanocne. Warto jednak zapoznać się z kilkoma przepisami, które są zarówno proste, jak i ciekawe. Zobaczmy więc, jak przygotować ciasta na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc czy też mięsa na Wielkanoc.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wielkanocy.
Przepisy na Wielkanoc - jaja faszerowane i sałatka warzywna
Jaja faszerowane - prosty przepis na potrawę na Wielkanoc
Potrawy na Wielkanoc mogą być różnorodne. Poza mięsami i standardowymi daniami popularne są również inne dodatki, a może i nawet przekąski. Jedną z ciekawych, ale jednocześnie prostych potraw są jajka faszerowane, które mogą być przygotowywane na różne sposoby. Zobaczmy więc jeden z przepisów na to danie.
Składniki:
- 8 jajek,
- 200 g szynki z kurczaka,
- 2 łyżeczki natki pietruszki,
- 2 łyżeczki szczypiorku,
- 1,5 łyżeczki majonezu,
- 0,5 łyżeczki musztardy,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy na drobno.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ugotowane jajka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka.
- Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z szynką, pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i musztardą.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Farszem wypełniamy nasze jajka.
Jajka możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Sałatka warzywna - idealny dodatek do każdego menu
Dania wielkanocne w większości związane są z jajkami, czy też warzywami. Nie możemy zapominać również o kiełbasie, do której doskonałym dodatkiem będzie sałatka warzywna. Przepisy na Wielkanoc możemy znaleźć nie tylko w książkach kucharskich, ale także w internecie. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przygotować sałatkę warzywną.
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 450 g marchwi,
- seler,
- korzeń pietruszki,
- kawałek pora,
- 4 ogórki kiszone,
- groszek konserwowy,
- 4 duże jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- przyprawy: sól, pieprz.
Do smaku można dodać także drobno pokrojone jabłko.
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z majonezem i musztardą.
Sałatka to doskonały dodatek, ale także i danie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na Wielkanoc.
Dania Wielkanocne - ciekawe potrawy na Wielkanoc
Pasztet wielkanocny - doskonały przepis na Wielkanoc
Przepisy na Święta Wielkanocne mogą składać się zarówno z dań mięsnych, jak i z dań warzywnych. Z pewnością w te święta każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z takich dań jest pasztet wielkanocny, który zwłaszcza w tym okresie cieszy się dużym zainteresowaniem. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować pasztet wielkanocny.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny,
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 1 kg cielęciny,
- 1 kg wieprzowiny,
- 200 g słoniny,
- 2 bułki,
- 8 jajek,
- główka czosnku,
- 4 cebule,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: sól, pieprz, 9 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 1 gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i kroimy w kawałki.
- Słoninę kroimy w cienkie paski i wkładamy na dno garnka.
- Do garnka dodajemy wołowinę, cielęcinę i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Całość doprawiamy solą i dusimy godzinę pod przykryciem.
- Do drugiego garnka wrzucamy wieprzowinę, liście laurowe, cebulę i 3 ziarna ziela angielskiego.
- Wieprzowinę dusimy godzinę.
- Wątróbkę smażymy na maśle.
- Bułki namaczamy w sosie z wątróbki. Mięso i bułki mielimy przez maszynkę.
- W moździerzu ucieramy gałkę muszkatołową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do masy mięsnej dodajemy przyprawy, żółtka i łyżkę masła. Całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki.
- Pieczemy około godziny w 180oC.
Pasztet wielkanocny to tradycyjna i pyszna potrawa.
Tradycyjny żurek - zupa, którą możemy znaleźć w każdym menu
Najbardziej kojarzącą się nam ze Świętami Wielkanocnymi zupą jest żurek, znany również jako barszcz biały. Żurek jest smaczną zupą, która znana jest niemalże w każdym domu i przygotowana zostaje ona specjalnie na Święta Wielkanocne. Zobaczmy, jak wygląda przepis na to danie.
Składniki:
- 0,5 l zakwasu żytniego,
- 2 l buliony,
- 200 g boczku,
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- jajka,
- cebula,
- 2 łyżeczki chrzany,
- przyprawy: ząbek czosnku, suszony majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Bulion podgrzewamy.
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni podsmażamy boczek z cebulą.
- Boczek z cebulą i białą kiełbasą dodajemy do bulionu.
- Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
- Do garnka dodajemy zakwas, ząbek czosnku, chrzan i majeranek.
- Po około 10 minutach dodajemy śmietanę.
- Jajka gotujemy na twardo.
Jajka przekrawamy na pół i dodajemy dopiero przy podaniu na talerze.
Ciasta na Wielkanoc - jakie ciasta powinny znaleźć się w naszym menu
Mazurek - doskonały przepis na Święta Wielkanocne
Mazurki to tradycyjne ciasta, towarzyszące nam w okresie Świąt Wielkanocnych. Niezaprzeczalnie są one odwieczną częścią naszej tradycji w kwestii potraw na te święta. Pamiętajmy o tym, że mazurki, tak jak i inne ciasta, możemy przygotować na różne sposoby. Zajmijmy się jednak najbardziej tradycyjnym przepisem na mazurek kajmakowy.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g pszennej mąki,
- 150 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko.
Zamiast masła możemy również użyć margaryny.
Pozostałe składniki:
- 180 g dżemu malinowego,
- puszka skondensowanego mleka,
- 30 g czekolady,
- migdały w płatkach,
- suszone owoce do dekoracji.
Zamiast mleka skondensowanego możemy użyć masy krówkowej.
Przygotowanie:
- Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 3 godziny.
- Mleko skondensowane wyciągamy z wody i zostawiamy do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
- Rozwałkowane ciasto przycinamy odpowiednio do formy do pieczenia i wkładamy na blachę.
- Ciastem, które zostało, formujemy brzegi.
- Na cieście rozsmarowujemy dżem.
- Całość pieczemy około 25 minut w temperaturze 180oC.
- Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
- Na ostudzone ciasto wykładamy mleko skondensowane i dekorujemy mazurka.
Muffinki - przepis dla każdego
Muffinki to sprawdzony sposób na to, jak zadowolić zarówno dzieci, jak i dorosłych podczas Świąt Wielkanocnych. Przepisów na muffinki jest wiele, a dodatkowo są one bardzo proste. Dlatego nie jesteśmy skazani na to, by przygotowywać muffinki jedynie z gotowej mieszanki kupionej w sklepie.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 300 ml gazowanej wody mineralnej,
- 200 ml oleju,
- 150 g posiekanej czekolady.
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy wodę z jajkami i olejem.
- Składniki z obu misek mieszamy ze sobą, a na koniec dodajemy czekoladę.
- Masę przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut w 180oC.