Biszkopt z rabarbarem krok po kroku. Oto 3 najlepsze przepisy
Biszkopt z rabarbarem, tak jak i ciasto drożdżowe z rabarbarem, czy też kruche ciasto z rabarbarem, to proste i szybkie placki, które często goszczą w naszej kuchni. Jeśli jednak chcemy zrobić pyszne ciasto biszkoptowe z dżemem z rabarbaru lub ze świeżym rabarbarem, powinniśmy poznać przepisy na to, jak możemy upiec łatwy biszkopt z rabarbarem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Biszkopt z rabarbarem - przepis
Ciasta drożdżowe z rabarbarem, tak jak i kruche ciasta z rabarbarem i ciasta biszkoptowe są bardzo smaczne. Możemy do nich wykorzystać dżem z rabarbaru, jak i świeży rabarbar. Zobaczmy więc, jak wygląda prosty i szybki przepis na pyszny placek na biszkopcie i jakie składniki są do niego potrzebne.
Składniki:
- 50 g masła,
- 180 g cukru,
- 200 g mąki tortowej,
- 600 g rabarbaru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki budyniu waniliowego,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 4 jajka,
- cukier puder.
Cukier puder służy jedynie do posypania ciasta.
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić na drobno.
- Pokrojony rabarbar zasypać cukrem brązowym i zostawić na 20 minut.
- Po 20 minutach odlać sok.
- Rabarbar pomieszać z budyniem.
- Jajka i cukier ubić do uzyskania puszystej masy.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
- Całość wymieszać.
- Ciasto wylać na blachę.
- Rabarbar rozłożyć na cieście.
- Masło zetrzeć na tarce i posypać nim rabarbar.
- Piec 40 minut w 170oC.
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe na oleju - szybkie i łatwe ciasto
Biszkopt na oleju cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ jest to bardzo proste i smaczne ciasto. Jeśli jednak decydujemy się na to, by upiec ciasto na biszkopcie z olejem, powinniśmy dowiedzieć się, jak zrobić to we właściwy sposób. Zobaczmy więc przepis na ciasto biszkoptowe.
Składniki:
- 16 g cukru wanilinowego,
- 500 g rabarbaru,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka.
Zamiast rabarbaru możemy użyć dżemu z rabarbaru.
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić w małe kawałki.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym.
- Do jajek dodać olej i miksować.
- Do masy dodać suche składniki.
- Całość zmiksować.
- Ciasto wylać do formy, wyłożyć rabarbar i piec 45 minut w 180oC.
Jeśli chcemy skorzystać z przepisu z dżemem, musimy wiedzieć, że w pierwszej kolejności pieczemy sam biszkopt. Gorący biszkopt zostawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu ostrożnie przekrawamy biszkopt na pół i smarujemy spodnią część ciasta biszkoptowego dżemem z rabarbaru. Górną częścią ciasta przykrywamy biszkopt. Dla efektów wizualnych możemy dodatkowo posypać nasze ciasto biszkoptowe cukrem pudrem. Jeśli mamy ochotę na odrobinę chrupkości, do warstwy z dżemem możemy dodać niewielkie kawałki rabarbaru, które wcześniej obtoczone były cukrem i odsączony został od nich sok. Jeśli masz dużo rabarbaru, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z rabarbaru na zimę.
Biszkopt z rabarbarem i truskawkami - przepis na placek
Połączenie truskawek i rabarbaru to mieszanka odrobiny słodyczy z nutką kwasowości. Dlatego też nasz biszkopt z rabarbarem, tak jak i ciasto drożdżowe z rabarbarem oraz kruche ciasto z rabarbarem, może być wzbogacone truskawkami. Zobaczmy, jak piec to łatwe i pyszne ciasto biszkoptowe z rabarbarem i truskawkami.
Składniki na ciasto:
- 120 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do upieczenia ciasta wybierajmy duże rozmiary jajek.
Pozostałe składniki:
- 200 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- cukier puder.
Jeśli nie mamy cukru brązowego, możemy skorzystać z tradycyjnego białego cukru.
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w około 0,5-1 cm kawałki.
- Pokrojony rabarbar zasypać cukrem brązowym i wymieszać.
- Truskawki umyć, wyciąć szypułki i odstawić do wysuszenia.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka z cukrem zmiksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki i mieszać.
- Ciasto przelać do formy do pieczenia.
- Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Rabarbar i truskawki rozłożyć na cieście.
- Piec 45 minut w 160oC.
- Po upieczeniu odstawić biszkopt z rabarbarem i truskawkami do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto biszkoptowe posypać cukrem pudrem.
Warto wspomnieć o tym, że jeśli mamy duże truskawki, powinniśmy je pokroić na pół lub nawet na 4 części.
Tego typu ciasta biszkoptowe z rabarbarem, bez różnicy, czy użyty został do nich dżem z rabarbaru, czy też świeży rabarbar, są doskonałą słodką przekąską do kawy lub herbaty. Warto wspomnieć również o tym, że wyżej wymienione przepisy możemy wykorzystać nawet do innych owoców. Dlatego korzystając z któregoś z tych przepisów, możemy z powodzeniem upiec ciasto biszkoptowe z jagodami, malinami lub jakimikolwiek innymi owocami.