Biszkopt z rabarbarem - przepis

Ciasta drożdżowe z rabarbarem, tak jak i kruche ciasta z rabarbarem i ciasta biszkoptowe są bardzo smaczne. Możemy do nich wykorzystać dżem z rabarbaru, jak i świeży rabarbar. Zobaczmy więc, jak wygląda prosty i szybki przepis na pyszny placek na biszkopcie i jakie składniki są do niego potrzebne.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 600 g rabarbaru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 4 jajka,
  • cukier puder.

Cukier puder służy jedynie do posypania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar pokroić na drobno.
  2. Pokrojony rabarbar zasypać cukrem brązowym i zostawić na 20 minut.
  3. Po 20 minutach odlać sok.
  4. Rabarbar pomieszać z budyniem.
  5. Jajka i cukier ubić do uzyskania puszystej masy.
  6. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
  7. Całość wymieszać.
  8. Ciasto wylać na blachę.
  9. Rabarbar rozłożyć na cieście.
  10. Masło zetrzeć na tarce i posypać nim rabarbar.
  11. Piec 40 minut w 170oC.
  12. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto biszkoptowe na oleju - szybkie i łatwe ciasto

Biszkopt na oleju cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ jest to bardzo proste i smaczne ciasto. Jeśli jednak decydujemy się na to, by upiec ciasto na biszkopcie z olejem, powinniśmy dowiedzieć się, jak zrobić to we właściwy sposób. Zobaczmy więc przepis na ciasto biszkoptowe.

Składniki:

  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 500 g rabarbaru,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka.

Zamiast rabarbaru możemy użyć dżemu z rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar pokroić w małe kawałki.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Jajka zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym.
  4. Do jajek dodać olej i miksować.
  5. Do masy dodać suche składniki.
  6. Całość zmiksować.
  7. Ciasto wylać do formy, wyłożyć rabarbar i piec 45 minut w 180oC.
Biszkopt z rabarbarem na tacce
Biszkopt z rabarbarem krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na biszkopt z rabarbarem, składniki i procedura

Jeśli chcemy skorzystać z przepisu z dżemem, musimy wiedzieć, że w pierwszej kolejności pieczemy sam biszkopt. Gorący biszkopt zostawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu ostrożnie przekrawamy biszkopt na pół i smarujemy spodnią część ciasta biszkoptowego dżemem z rabarbaru. Górną częścią ciasta przykrywamy biszkopt. Dla efektów wizualnych możemy dodatkowo posypać nasze ciasto biszkoptowe cukrem pudrem. Jeśli mamy ochotę na odrobinę chrupkości, do warstwy z dżemem możemy dodać niewielkie kawałki rabarbaru, które wcześniej obtoczone były cukrem i odsączony został od nich sok. Jeśli masz dużo rabarbaru, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z rabarbaru na zimę.

Biszkopt z rabarbarem i truskawkami - przepis na placek

Połączenie truskawek i rabarbaru to mieszanka odrobiny słodyczy z nutką kwasowości. Dlatego też nasz biszkopt z rabarbarem, tak jak i ciasto drożdżowe z rabarbarem oraz kruche ciasto z rabarbarem, może być wzbogacone truskawkami. Zobaczmy, jak piec to łatwe i pyszne ciasto biszkoptowe z rabarbarem i truskawkami.

Składniki na ciasto:

  • 120 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do upieczenia ciasta wybierajmy duże rozmiary jajek.

Pozostałe składniki:

  • 200 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • cukier puder.

Jeśli nie mamy cukru brązowego, możemy skorzystać z tradycyjnego białego cukru.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w około 0,5-1 cm kawałki.
  2. Pokrojony rabarbar zasypać cukrem brązowym i wymieszać.
  3. Truskawki umyć, wyciąć szypułki i odstawić do wysuszenia.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Jajka z cukrem zmiksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
  6. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  7. Do masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki i mieszać.
  8. Ciasto przelać do formy do pieczenia.
  9. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  10. Rabarbar i truskawki rozłożyć na cieście.
  11. Piec 45 minut w 160oC.
  12. Po upieczeniu odstawić biszkopt z rabarbarem i truskawkami do wystudzenia.
  13. Wystudzone ciasto biszkoptowe posypać cukrem pudrem.

Warto wspomnieć o tym, że jeśli mamy duże truskawki, powinniśmy je pokroić na pół lub nawet na 4 części.

Tego typu ciasta biszkoptowe z rabarbarem, bez różnicy, czy użyty został do nich dżem z rabarbaru, czy też świeży rabarbar, są doskonałą słodką przekąską do kawy lub herbaty. Warto wspomnieć również o tym, że wyżej wymienione przepisy możemy wykorzystać nawet do innych owoców. Dlatego korzystając z któregoś z tych przepisów, możemy z powodzeniem upiec ciasto biszkoptowe z jagodami, malinami lub jakimikolwiek innymi owocami.

ikona podziel się Przekaż dalej