Carpaccio z buraka - 5 najpopularniejszych przepisów dla każdego
Buraki ćwikłowe (Beta vulgaris) to podstawowe warzywa, najczęściej spożywane jesienią i zimą. Dostarczają nam witamin C oraz A, bogactwo minerałów i pektyn. Od stuleci cenione są za właściwości lecznicze. Smak warzyw doceniają zarówno domowe gospodynie, jak i szefowie najlepszych restauracji. Prezentujemy proste przepisy na carpaccio z buraka – smaczne i dietetyczne dania, wywodzące się z tradycyjnej kuchni włoskiej.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dietetyczne dania z pieczonych buraków – najłatwiejsze przepisy na carpaccio z buraka
Przepis na carpaccio z buraka z fetą
Włoskie dania coraz częściej goszczą na polskich stołach. Carpaccio, potrawa przygotowana z cienko pokrojonych plastrów mięsa, ryby lub warzyw, jest elegancką i oryginalną przystawką, podawaną w czasie towarzyskich i rodzinnych spotkań. Warto samemu upiec buraki, by przygotować z nich ciekawe i pyszne dania. Osoby, które nie dysponują czasem na pieczenie warzyw, mogą skorzystać z buraków gotowanych, dostępnych na rynku.
Składniki na carpaccio z pieczonych buraków z fetą:
- buraki – 2-3 sztuki jędrnych buraków
- ser feta – 100 g
- pestki słonecznika
- orzechy, np. pistacje lub orzechy włoskie – około 40 g
- rukola – świeże liście, około 2 garście
- oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa
- ocet balsamiczny – 1 łyżka stołowa
- sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
- Buraki średniej wielkości należy dokładnie umyć, osączyć i ułożyć na blasze. Możemy je również zawinąć w folię aluminiową. Warzywa pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 60 minut.
- Gotowe miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki.
- Obrane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, co jest warunkiem otrzymania prawdziwie włoskiego carpaccio.
- Buraki w plastrach układamy na półmisku, w taki sposób, by plasterki do siebie przylegały i zajęły całą powierzchnię naczynia.
- Orzechy, po utłuczeniu na mniejsze kawałki, wysypujemy na buraki.
- Polewamy plastry buraków i orzechy oliwą i octem balsamicznym.
- Teraz zdobimy nasze carpaccio umytą i sączoną rukolą i pestkami słonecznika.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec posypujemy potrawę pokruszonym serem feta.
Dietetyczna i pyszna przystawka na zimno jest odmianą tradycyjnego włoskiego dania, przyrządzanego z plastrów surowego mięsa. Doceniana jest przez wegetarian oraz osoby, dbające o szczupłą sylwetkę. Do carpaccio z buraków pieczonych lub z buraków gotowanych, możemy dodać rozmaite dodatki, otrzymując danie o smaku łagodnym, pikantnym, słodkim lub kwaskowatym. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na pieczone buraki.
Carpaccio z buraka – przepis na gorące danie z sosem
Warzywa korzeniowe w polskiej kuchni znajdują szerokie zastosowanie. Odpowiednio przechowywane, zachowują jędrność i bogactwo składników odżywczych, potrzebnych nam w okresie zimowym. Przyrządzone z nich carpaccio jest zdrowym wariantem włoskiego dania.
Składniki na carpaccio:
- buraki – 4 sztuki
- marchew – 2 sztuki
- ser ricotta lub feta – 150 g
- orzechy włoskie – 40 g
- sól do smaku
- świeża mięta – do dekoracji
Składniki na sos:
- miód – 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
- ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe
Przygotowanie:
- Marchew i buraki dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na blasze. Przykrywamy warzywa folią aluminiową.
- Pieczemy buraki i marchew w piekarniku, nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza - do miękkości, przez około 30 minut.
W czasie oczekiwania na upieczone warzywa korzeniowe, przygotowujemy resztę składników:
- Orzechy włoskie kroimy na mniejsze cząstki i przyrumieniamy lekko na patelni.
- Przygotowujemy sos: Miód bardzo starannie mieszamy z octem balsamicznym, tak, by uzyskać jedwabistą konsystencję. Dolewamy oliwy z oliwek i mieszamy całość.
- Upieczone warzywa rozkładamy na półmisku:
- Podstawę carpaccio stanowią buraki w plastrach, na których układamy plasterki marchewki.
- Teraz jest pora na sos, którym polewamy warzywa.
- Całość posypujemy prażonymi orzechami.
- Smak carpaccio zaostrzamy serem ricotta. Danie będzie równie pyszne z fetą.
- Potrawę przyprawiamy solą i dekorujemy listkami świeżej mięty.
Carpaccio podajemy na ciepło jako wspaniały dodatek do innych potraw. Może także stanowić samodzielne danie - dietetyczne, ale zarazem sycące.
Carpaccio z pieczonych buraków – na bogato
Buraki możemy łączyć z innymi warzywami, owocami oraz z ziołami, według własnych pomysłów i smaku. Barwne danie, o wyjątkowym smaku, będzie oryginalną dekoracją naszego stołu.
Składniki na carpaccio:
- buraki – 3 sztuki
- sałata – kilka liści
- zielone oliwki – 1 filiżanka
- truskawki – 10 sztuk
- papryka czerwona – 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
- cytryna – sok z ½ cytryny
- ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pieczemy buraki, studzimy je, obieramy je ze skórki i kroimy na cieniutkie pasterki.
- Plastry buraków rozkładamy na półmisku, na liściach sałaty i dodajemy pozostałe składniki – połówki pomidorków koktajlowych, zielone oliwki, paseczki czerwonej papryki i ćwiartki truskawek.
- Skrapiamy Carpaccio sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec polewamy całość oliwą z oliwek i balsamicznym octem.
Potrawę przed podaniem schładzamy w lodówce.
Carpaccio z buraków gotowanych i z jabłka
Buraki i jabłka to dary jesieni, którymi delektujemy się przez całą zimę. Carpaccio z buraków i jabłek dostarczy nam wyjątkowych doznań smakowych i wizualnych. Wykwintna potrawa może stanowić smakowity akcent codziennego i świątecznego stołu.
Składniki na carpaccio:
- buraki – 4 sztuki
- jabłka – 2 duże jabłka
- cytryna – sok z ½ cytryny
- ser mozzarella – 1 opakowanie
- świeży lub sproszkowany tymianek
- świeża bazylia
Składniki na sos:
- ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
- sól i pieprz – do smaku
- tymianek – 1 łyżeczka ziół w proszku
Przygotowanie:
- Jak ugotować buraki na carpaccio? Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je do miękkości, około 1 ½ godziny, po czym miękkie warzywa zalewamy zimną wodą, osączamy i obieramy ze skórki.
- Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Buraki i jabłka kroimy na cieniutkie plasterki. Delikatnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, co zabezpieczy je przed ciemnieniem.
- W miseczce mieszamy składniki na sos tymiankowy.
- Na półmisku układamy plasterki buraków, na każdym plasterku kładziemy plasterek sera mozzarella i plasterek jabłka.
- Carpaccio doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec polewamy danie sosem i ozdabiamy świeżą bazylią.
Carpaccio z buraków i jabłek komponuje się z daniami obiadowymi, wspaniale smakuje również ze świeżym pieczywem. Przed podaniem warto pozostawić przystawkę w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Caprese z buraków – krok po kroku
Sałatka Caprese jest potrawą wywodzącą się z włoskiej Kampanii. Podstawą sałatki są pomidory, ser mozzarella oraz bazylia - skropione aromatycznym sosem. W polskich warunkach klimatycznych zdrowe i smaczne świeże pomidory dostępne są do końca września. Jesienią i zimą możemy zastąpić je burakami.
Składniki na sałatkę Caprese z buraków:
- buraki – 3 nieduże sztuki
- ser mozzarella – 1 opakowanie
- orzechy pistacjowe – około 40 g
- jogurt grecki – 4 łyżki stołowe
- świeża bazylia
Składniki na sos do Caprese:
- cytryna – 2 łyżki stołowe soku
- ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
- miód – 1 łyżeczka do herbaty
- czosnek – 1 zmiażdżony ząbek
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez 60 minut – do miękkości. Możemy owinąć je w folię aluminiową.
- Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
- Kulkę sera mozzarela również kroimy na plastry.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu miodowo-czosnkowego.
- Na półmisku układamy naprzemiennie plastry buraków i sera mozzarella.
- Na plastrach buraków kładziemy łyżeczką odrobinę jogurtu greckiego.
- Sałatkę posypujemy pistacjami, dekorujemy świeżą bazylią i skrapiamy sosem.
Sałatka Capresi najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, na 15-20 minut przed podaniem.