Chłodnik z buraków - 3 najlepsze przepisy na letnią zupę z buraczków
Chłodnik z buraków to najlepsza zupa na lato. Jest smaczna, pożywna, lekka, a do tego zimna – to najlepsze połączenie na upalny dzień. Na dodatek młode, letnie buraki i botwinka mają bardzo wiele składników odżywczych. Wprowadź chłodnik z buraków do codziennego menu i wypróbuj przepis na chłodnik z buraków.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.
Standardowy chłodnik litewski
Chłodnik z buraków – składniki
Przepis na chłodnik jest bardzo, bardzo prosty. Standardowy chłodnik litewski jest robiony na bazie wystudzonych buraków, dlatego można je ugotować wcześniej, co znacznie przyspiesza przygotowanie chłodnika. Chłodnik z buraków ćwikłowych generalnie można robić przez cały rok, ale najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa są młode i słodkie.
- 4 duże lub 6 mniejszych buraków,
- pęczek rzodkiewki,
- 4 ogórki,
- 300 ml kefiru,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- pęczek koperku,
- do gotowania buraków: łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, sól i pieprz.
Jeśli chcesz, by chłodnik był bardziej fit, zamiast mieszać śmietanę z kefirem i jogurtem, zrób zupę na samym kefirze lub na maślance.
Chłodnik z buraczków – wykonanie krok po kroku
Chłodnik z buraków ćwikłowych po litewsku powinien zawierać starte na tarce warzywa. Można jednakże pokroić je także w drobniutką kosteczkę. Samo wykonanie jest bardzo proste.
- Buraczki umyć, obrać i pokroić na części, zalać wodą w garnku i gotować. W trakcie gotowania dodać przyprawy, by buraki nie ściemniały.
- Odcedzić buraki, ale nie wylewać wywaru. Wystudzić.
- Obrać ogórki i pokroić albo zetrzeć na tarce. Rzodkiewki przebrać, zetrzeć lub pokroić na małe kawałki. Posiekać koperek. Buraki zetrzeć na tarce.
- Wymieszać wszystkie warzywa.
- Do warzyw dodać kefir, jogurty i ewentualnie śmietanę, dodać sok z cytryny i koperek.
- Dodać kilka łyżek wywaru z buraków.
Chłodnik przed podaniem należy schłodzić. Z buraków można przygotować także wspaniałe przetwory. Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na buraczki na zimę.
Chłodnik z buraczków: dodatki
W chłodniku litewskim bardzo dużą rolę odgrywają dodatki. Bez ogórka i rzodkiewki oczywiście nie można wyobrazić sobie tej zupy, ale są jeszcze inne dodatki, o których warto pomyśleć. Nieco ostrzejszego smaku dodaje szczypiorek, można dodać także trochę więcej przypraw.
Wiele osób je chłodnik litewski w ugotowanym na twardo jajkiem. Jest dzięki temu bardziej treściwy. Ciekawą opcją są także ziemniaki, ugotowane i pokrojone w małe kawałki, ugotowana i wystudzona fasolka szparagowa. Dzięki temu chłodnik jest sycący jak barszcz ukraiński, a nadal jest bardzo wakacyjny i lekki.
Chłodnik z botwiny i młodych buraków
Przepis na chłodnik z botwiny – składniki
Zielone liście burków – botwinka – są wartościowym źródłem minerałów, zwłaszcza żelaza i potasu. Na dodatek pomaga odkwasić organizm, więc naprawdę warto ją jeść. Można przygotować z nich barszcz ukraiński, ale nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie botwiny w upalne dni niż chłodnik.
- 1 pęczek botwinki,
- 2 buraki czerwone,
- ogórek sałatkowy,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek kopru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ l jogurtu naturalnego,
- 300 ml wody,
- jajka na twardo (do każdego talerza),
- pieprz i sól.
Zupę można zrobić na bulionie warzywnym czy nawet zwykłym drobiowym rosole. Wtedy gotuje się buraki z botwiną nie w wodzie, a w bulionie. Dzięki temu chłodnik jest bardziej wyrazisty i aromatyczny.
Zobacz też przepis na chłodnik z botwiny na fajnegotowanie.pl
Chłodnik z młodych buraków czerwonych i botwiny
Przygotowanie tego chłodnika należy zacząć wcześniej, bowiem musi się dobrze przestudzić i chociaż trochę postać w lodówce, by był chłodny zanim dodasz do niego jogurt. Możesz przygotować go także z kefirem – będzie nieco bardziej rzadki.
- Obrać buraki, pokroić w kostkę i gotować w bulionie warzywnym lub wodzie. Po mniej więcej 10 minutach dodać oczyszczoną i pokrojoną botwinkę.
- Ugotować a następnie obrać jajka.
- Dodać do bulionu sok z cytryny. Wystudzić, najlepiej po przestudzeniu do temperatury pokojowej potrzymać jeszcze trochę w lodówce.
- Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę. Posiekać koperek.
- Do dobrze ostudzonego bulionu z buraków czerwonych i botwinki dodaj zimny jogurt i kefir.
- Wymieszać chłodnik z ogórkiem i koprem. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Chłodnik z buraków ze słoika
Składniki na chłodnik z buraków ćwikłowych ze słoika
Zupa chłodnik może być robiona w zasadzie przez cały rok. Buraki są długo dostępne w sklepach, na dodatek możesz sięgnąć po buraki z zalewy. Ten chłodnik możesz przygotować na maślance lub kefirze, dzięki temu będzie smaczniejszy i bardziej delikatny.
- 500 ml
kefiru lub maślanki,
- 300-400 ml jogurtu
greckiego,
- 1 długi ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kilka buraczków z zalewy ze
słoika,
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru (opcjonalnie).
Buraczki w zalewie mają dość wyrazisty i ostry smak, ale to właśnie jego największy urok. Jogurt grecki sprawi, że będzie bardziej gęsty. Zaletą tego przepisu jest to, że jest po prostu błyskawiczny – nic nie trzeba gotować, więc można szybciutko przygotować obiad.
Chłodnik z buraczków ze słoika – przepis
Nie ma prostszej i szybszej zupy niż chłodnik z buraków ze słoika. Warto o tym pomyśleć i zawczasu przygotować jesienią chociaż kilka słoiczków z buraczkami w całości.
- Umyć i obrać warzywa. Z ogórka wydrążyć środek z pestkami, pokroić na drobną kostkę. Pokroić lub zetrzeć rzodkiewki.
- Posiekać szczypiorek i koperek.
- Wymieszać jogurt z kefirem lub maślanką. Dodać do nich pokrojone warzywa, przyprawy, koper i szczypiorek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zetrzeć buraczki na tarce i wymieszać z kefirem.
- Można dodać dwie łyżki zalewy z buraków, by chłodnik miał ładny, różowy kolor i bardziej buraczany smak.
- Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Buraki są niezwykle wartościowym warzywem. W zalewie może nieco tracą wartości odżywczych, ale nie za wiele i nadal są po prostu bardzo zdrowe. Na dodatek surowe mają niższy indeks glikemiczny, więc jedz na zdrowie!