Standardowy chłodnik litewski

Chłodnik z buraków – składniki

Przepis na chłodnik jest bardzo, bardzo prosty. Standardowy chłodnik litewski jest robiony na bazie wystudzonych buraków, dlatego można je ugotować wcześniej, co znacznie przyspiesza przygotowanie chłodnika. Chłodnik z buraków ćwikłowych generalnie można robić przez cały rok, ale najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa są młode i słodkie.

  • 4 duże lub 6 mniejszych buraków,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 4 ogórki,
  • 300 ml kefiru,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • pęczek koperku,
  • do gotowania buraków: łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, sól i pieprz.

Jeśli chcesz, by chłodnik był bardziej fit, zamiast mieszać śmietanę z kefirem i jogurtem, zrób zupę na samym kefirze lub na maślance.

Chłodnik z buraczków – wykonanie krok po kroku

Chłodnik z buraków ćwikłowych po litewsku powinien zawierać starte na tarce warzywa. Można jednakże pokroić je także w drobniutką kosteczkę. Samo wykonanie jest bardzo proste.

  1. Buraczki umyć, obrać i pokroić na części, zalać wodą w garnku i gotować. W trakcie gotowania dodać przyprawy, by buraki nie ściemniały.
  2. Odcedzić buraki, ale nie wylewać wywaru. Wystudzić.
  3. Obrać ogórki i pokroić albo zetrzeć na tarce. Rzodkiewki przebrać, zetrzeć lub pokroić na małe kawałki. Posiekać koperek. Buraki zetrzeć na tarce.
  4. Wymieszać wszystkie warzywa.
  5. Do warzyw dodać kefir, jogurty i ewentualnie śmietanę, dodać sok z cytryny i koperek.
  6. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków.

Chłodnik przed podaniem należy schłodzić. Z buraków można przygotować także wspaniałe przetwory. Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na buraczki na zimę.

Chłodnik z buraczków: dodatki

W chłodniku litewskim bardzo dużą rolę odgrywają dodatki. Bez ogórka i rzodkiewki oczywiście nie można wyobrazić sobie tej zupy, ale są jeszcze inne dodatki, o których warto pomyśleć. Nieco ostrzejszego smaku dodaje szczypiorek, można dodać także trochę więcej przypraw.

Wiele osób je chłodnik litewski w ugotowanym na twardo jajkiem. Jest dzięki temu bardziej treściwy. Ciekawą opcją są także ziemniaki, ugotowane i pokrojone w małe kawałki, ugotowana i wystudzona fasolka szparagowa. Dzięki temu chłodnik jest sycący jak barszcz ukraiński, a nadal jest bardzo wakacyjny i lekki.

Chłodnik z buraków w misce
Chłodnik z buraków - 3 najlepsze przepisy na letnią zupę z buraczków

Chłodnik z botwiny i młodych buraków

Przepis na chłodnik z botwiny – składniki

Zielone liście burków – botwinka – są wartościowym źródłem minerałów, zwłaszcza żelaza i potasu. Na dodatek pomaga odkwasić organizm, więc naprawdę warto ją jeść. Można przygotować z nich barszcz ukraiński, ale nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie botwiny w upalne dni niż chłodnik.

  • 1 pęczek botwinki,
  • 2 buraki czerwone,
  • ogórek sałatkowy,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ½ l jogurtu naturalnego,
  • 300 ml wody,
  • jajka na twardo (do każdego talerza),
  • pieprz i sól.

Zupę można zrobić na bulionie warzywnym czy nawet zwykłym drobiowym rosole. Wtedy gotuje się buraki z botwiną nie w wodzie, a w bulionie. Dzięki temu chłodnik jest bardziej wyrazisty i aromatyczny.


Zobacz też przepis na chłodnik z botwiny na fajnegotowanie.pl

Letnia zupa z botwinki
Chłodnik z botwiny

Chłodnik z młodych buraków czerwonych i botwiny

Przygotowanie tego chłodnika należy zacząć wcześniej, bowiem musi się dobrze przestudzić i chociaż trochę postać w lodówce, by był chłodny zanim dodasz do niego jogurt. Możesz przygotować go także z kefirem – będzie nieco bardziej rzadki.

  1. Obrać buraki, pokroić w kostkę i gotować w bulionie warzywnym lub wodzie. Po mniej więcej 10 minutach dodać oczyszczoną i pokrojoną botwinkę.
  2. Ugotować a następnie obrać jajka.
  3. Dodać do bulionu sok z cytryny. Wystudzić, najlepiej po przestudzeniu do temperatury pokojowej potrzymać jeszcze trochę w lodówce.
  4. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę. Posiekać koperek.
  5. Do dobrze ostudzonego bulionu z buraków czerwonych i botwinki dodaj zimny jogurt i kefir.
  6. Wymieszać chłodnik z ogórkiem i koprem. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Chłodnik z buraków ze słoika

Składniki na chłodnik z buraków ćwikłowych ze słoika

Zupa chłodnik może być robiona w zasadzie przez cały rok. Buraki są długo dostępne w sklepach, na dodatek możesz sięgnąć po buraki z zalewy. Ten chłodnik możesz przygotować na maślance lub kefirze, dzięki temu będzie smaczniejszy i bardziej delikatny.

  • 500 ml kefiru lub maślanki,
  • 300-400 ml jogurtu greckiego,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kilka buraczków z zalewy ze słoika,
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru (opcjonalnie).

Buraczki w zalewie mają dość wyrazisty i ostry smak, ale to właśnie jego największy urok. Jogurt grecki sprawi, że będzie bardziej gęsty. Zaletą tego przepisu jest to, że jest po prostu błyskawiczny – nic nie trzeba gotować, więc można szybciutko przygotować obiad.

Chłodnik z buraczków ze słoika – przepis

Nie ma prostszej i szybszej zupy niż chłodnik z buraków ze słoika. Warto o tym pomyśleć i zawczasu przygotować jesienią chociaż kilka słoiczków z buraczkami w całości.

  1. Umyć i obrać warzywa. Z ogórka wydrążyć środek z pestkami, pokroić na drobną kostkę. Pokroić lub zetrzeć rzodkiewki.
  2. Posiekać szczypiorek i koperek.
  3. Wymieszać jogurt z kefirem lub maślanką. Dodać do nich pokrojone warzywa, przyprawy, koper i szczypiorek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Zetrzeć buraczki na tarce i wymieszać z kefirem.
  5. Można dodać dwie łyżki zalewy z buraków, by chłodnik miał ładny, różowy kolor i bardziej buraczany smak.
  6. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Buraki są niezwykle wartościowym warzywem. W zalewie może nieco tracą wartości odżywczych, ale nie za wiele i nadal są po prostu bardzo zdrowe. Na dodatek surowe mają niższy indeks glikemiczny, więc jedz na zdrowie!

ikona podziel się Przekaż dalej