Chłodnik z ogórków - najlepsze przepisy na chłodnik ogórkowy
Chłodnik z ogórków nie jest aż tak znany, jak tradycyjny chłodnik z botwinki, natomiast ten biały chłodnik jest również godny uwagi. Chłodnik grecki ze świeżych ogórków i z kefiru jest bardzo prosty do wykonania. Możemy znaleźć wiele przepisów na to, jak przyrządzić chłodnik ogórkowy. Zobaczmy więc, co jest potrzebne do chłodnika ogórkowego, jaka jest trudność jego przyrządzenia i jaki przepis jest najlepszy do jego przygotowania.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Przepis na chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków można przygotować na różne sposoby, dlatego warto poznać kilka przepisów na te potrawy. Można go podawać z rzodkiewką albo też z jajkiem, lecz nie jest to konieczne. Ważne jest, by dobrać takie składniki, które będą nam odpowiadały smakowo. Oczywiście, jeśli nie lubimy potraw z jajkami lub z rzodkiewkami, nie dodawajmy ich do naszego chłodnika.
Pierwszy przepis na chłodnik z ogórków jest typowym i tradycyjnym przepisem na to, jak w prosty sposób możemy przyrządzić świeże ogórki. Zobaczmy, jak robi się te białe chłodniki.
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych,
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka kefiru,
- 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 0,5 pęczka koperku
- ząbek czosnku,
- pieprz czarny,
- sól morska.
Oczywiście w przypadku soli i pieprzu, używamy tyle, by smak chłodniku greckiego nam odpowiadał.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Starte ogórki przekładamy do miski.
- Czosnek wyciskamy przez praskę i dokładamy do ogórków.
- Całość solimy i odstawiamy na 10 minut.
- Z kefiru i jogurtu naturalnego musimy uzyskać jednolitą masę, którą dodajemy do naszych ogórków z czosnkiem.
- Całość mieszamy.
- Do chłodnika dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, sok z cytryny i mieszamy.
- Gotowy chłodnik z kefirem odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Pamiętajmy o tym, że chłodnik ogórkowy podaje się schłodzony, o czym informuje nas już sama nazwa. Warto też wiedzieć, że przy większych ogórkach konieczne będzie usunięcie pestek. Natomiast przy małych ogórkach nie jest konieczne wykonanie tego zabiegu, bo pestki nie są aż tak duże.
Zupa ze świeżych ogórków
Zupa ze świeżych ogórków jest pysznym i odświeżającą potrawą, która idealnie pasuje na gorące dni, choć może nie jest tak popularna, jak zupa z botwinki. Doda ona orzeźwienia i nasyci nas. Przepis na zupę ze świeżych ogórków jest bardzo prosty, a w dodatku tani. Dlatego, jeśli mamy ochotę na coś chłodnego w upalne dni, zdecydowanie jednym z najlepszych sposobów będzie przygotowanie takiego obiadu w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Składniki:
- 2 duże ogórki,
- 1 l przegotowanej i schłodzonej wody,
- pęczek szczypiorku,
- 0,5 łyżeczki octu spirytusowego 10%,
- 1 mała śmietana 12%,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo przygotujmy też młode ziemniaczki, cebulę i słoninkę.
Przygotowanie:
- Szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy go na drobno.
- Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki.
- Mieszamy zimną wodę ze śmietanką.
- Do wymieszanej z wodą śmietany dodajemy pokrojony szczypiorek i ogórki.
- Całość doprawiamy pieprzem i solą.
- Na koniec dodajemy ocet.
- Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W czasie, kiedy nasz chłodnik będzie w lodówce, gotujemy ziemniaczki, roztapiamy słoninę i podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane ziemniaki polewamy słoninką i posypujemy cebulą. Całość podajemy razem z chłodnikiem z ogórków, który jeśli mamy ochotę, możemy zrobić jeszcze z rzodkiewką. Ten przepis nie przypadł ci do gustu? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na zupę ze świeżych ogórków.
Chłodnik grecki ze świeżych ogórków z jajkiem
Przepisy na chłodnik z ogórków są do siebie bardzo podobne. Zazwyczaj różnica wynika tylko z proporcji składników lub ewentualnie jakiegoś dodatkowego składnika, który decyduje o smaku końcowym naszego chłodnika. Zerknijmy więc na kolejny przepis na chłodnik ogórkowy, tym razem z jajkiem.
Przepis ten jest bardzo prosty i nie przyniesie trudności nawet niedoświadczonym początkującym kucharzom.
Składniki:
- ogórki zielone,
- szczypiorek,
- cytryna,
- koperek,
- pietruszka,
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- śmietana 18%,
- 0,5 l kefiru,
- sól,
- pieprz.
Ilość soli i pieprzu ustalamy indywidualnie.
Przygotowanie:
- Kefir mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym i śmietaną.
- Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do bazy naszego chłodnika.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ugotowane jajka obieramy ze skórki i kroimy na cztery części.
- Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki dodajemy do chłodnika.
- Całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy do chłodnika sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko mieszamy dokładnie.
- Z połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do chłodnika i mieszamy.
- Chłodnik z ogórków wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem. Dodaje to nie tylko efektów wizualnych, ale także smak jajka doskonale dopełnia się ze smakiem chłodnika ogórkowego. Jeśli nie chcemy, by w naszym chłodniku znalazło się jajko, nie jest konieczne dodawanie go do chłodnika. Ta kwestia zależy od nas.
Szybki przepis na chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy jest idealny jako element warzywny do różnego typu obiadów, bez różnicy, czy będą to obiady mięsne, czy też obiady wegetariańskie. Ze względu na dużą możliwość zastosowania, dobrze jest, gdy znamy przepis na tego typu danie. Zobaczmy, jak w bardzo prosty sposób go przygotować.
W pierwszej kolejności warto sobie przygotować wszystkie potrzebne składniki.
Składniki:
- 8 ogórków,
- czosnek,
- jogurt naturalny,
- rzodkiewka,
- kilka łyżek posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo możemy przygotować po jednym jajku ugotowanym na twardo na jeden talerz oraz ziemniaki, najlepiej młode.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie szorujemy szczoteczką i płuczemy je pod bieżącą wodą.
- Końce umytych ogórków obcinamy, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce.
- Do ogórków i rzodkiewek dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowy chłodnik wlewamy na talerze i podajemy go posypanego koperkiem wraz z obranym i przekrojonym na pół jajkiem. Możemy jeść go razem z młodymi ziemniaczkami, polanymi bułką tartą lub też okraszonych słoninką lub masełkiem.
Wegański biały chłodnik z ogórków
Biały chłodnik z ogórków jest bardzo popularny, natomiast tradycyjny chłodnik wykonany jest z produktów, które nie są odpowiednie dla wegan. Dlatego nie chcemy wykluczać nikogo i oferujemy doskonały przepis na chłodnik z ogórków, ale z produktów wegańskich. Zobaczmy więc, czym różni się on od zwykłego chłodnika ogórkowego i jakie są jego główne składniki.
Wegański chłodnik z ogórków jest równie prosty do przygotowania, jak ten tradycyjny.
Składniki:
- 400 g ogórków,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 szklanka wody,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pęczka koperku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Jeśli występuje u nas alergia pokarmowa na orzechy, wtedy rezygnujemy z ich dodawania do chłodnika. Bez orzechów włoskich chłodnik również będzie bardzo smaczny.
Przygotowanie:
- Orzechy obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- Na rozgrzaną i suchą patelnię dodajemy pokrojone orzechy i prażymy je przez około 2 minuty, aż zrobią się brązowe, tłuste i pachnące.
- Orzechy przekładamy do małej miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
- Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.
- Gotowy czosnek wkładamy do miski, w której będzie nasz chłodnik.
- Czosnek zasypujemy solą i dodajemy do cytryny.
- Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Koperek siekamy na drobno.
- Ogórki razem z koperkiem dodajemy do czosnku i zalewamy jogurtem.
- Na koniec dodajemy jeszcze sól, pieprz i wodę.
- Całość mieszamy.
- Gotowy chłodnik ogórkowy wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Chłodnik z ogórków po wegańsku podajemy posypany orzechami włoskimi.