Ciasto drożdżowe – przepis na zaczyn

Placek drożdżowy w gruncie rzeczy jest bardzo prosty do zrobienia. Trzeba tylko włożyć trochę wysiłku w wyrobienie ciasta, ponieważ musi być dobrze napowietrzone, żeby wyrosnąć. Ciasto drożdżowe potrzebuje także czasu. Jest łatwe, ale ciasto musi mieć odpowiednio dużo czasu, by wyrosnąć, dlatego na przygotowanie tego przysmaku musisz zaplanować sobie dzień. Drożdżowiec robi się i na świeżych, i na suszonych drożdżach. Trzeba jednak przygotować zaczyn.

Składniki na zaczyn:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 40g świeżych drożdży

Przed zrobieniem ciasta drożdżowego zawsze trzeba zrobić zaczyn. Przygotowuje się go w misce lub szklance, najlepiej większej niż 250 ml. Jak wykonać zaczyn? Przepis jest prosty:

  1. W szklance umieść mąkę, a następnie łyżkę cukru.
  2. Całość zalej mlekiem.
  3. Wkrusz 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych.
  4. Rozetrzyj całość łyżką, by uzyskać w miarę jednolitą masę.
  5. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce. Po około 10 minutach zaczyn powinien rosnąć.
  6. Zaczyn powinien stać w ciepłym miejscu przez co najmniej 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Powinien zamienić się w buzującą pianę.

Ciasto drożdżowe rabarbarem i kruszonką – klasyczny przepis

Klasyczny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem jest dość prosty. Placek jest stosunkowo prosty do robienia, a jeśli posypiesz go obficie kruszonką, będzie jeszcze smaczniejszy. Jest to świetny przysmak na deser lub podwieczorek. Placek drożdżowy z rabarbarem jest trochę bardziej wymagający niż zwykłe ciasto z rabarbarem na oleju, ale jest naprawdę pyszne i warto spróbować. Potrzebne składniki:

  • zaczyn

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek (same żółtka)
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 0,5 kostki masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 700 g rabarbaru - 4 duże łodygi

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła

Podane składniki wystarczają na dużą tortownicę o średnicy 28 cm. Można upiec ciasto w blaszce 22 x 34 cm. Ciasto po wyrobieniu musi urosnąć. Trzeba odstawić je w ciepłe miejsce, optymalna będzie temperatura do 30 stopni.

  1. Mąkę przesiej do dużej miski.
  2. Dodaj cukier i żółtka.
  3. Wlej powoli szklankę ciepłego mleka (ale nie gorącego) oraz zaczyn, jeśli buzuje.
  4. Roztop masło i lekko je przestudź.
  5. Dodaj masło do miski i wsyp odrobinkę soli.
  6. Wymieszaj ciasto rękami. Zacznij wyrabiać. Ciasto powinno wyrabiać się przynajmniej 10 minut, wtedy masz pewność, że wyrośnie wysokie i puszyste. Inaczej może pojawić się zakalec. Ciasto powinno być tak wyrobione, by było elastyczne.
  7. Ciasto zostaw w misce i przykryj ściereczką.
  8. Odstaw do wyrastania na godzinę. Może powiększyć się nawet trzykrotnie.
  9. Ciasto uderz pięścią, by wyszło z niego nagromadzone powietrze. Przełóż ciasto do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  10. Przygotuj rabarbar: odetnij końce i liście, obierz łodygi ze skórki. Pokrój na kawałeczki o 1 cm szerokości. Rozłóż rabarbar na surowym cieście. Możesz lekko zagłębić. Jeśli chcesz, by było słodsze, możesz kawałeczki rabarbaru wymieszać z 2-3 łyżkami cukru.
  11. Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki przełóż do miski i ugniataj, rozcierając w palcach aż powstaną różnej wielkości grudki.
  12. Wysyp kruszonkę na ciasto.
  13. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut do suchego patyczka. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl i zostaw do wystygnięcia.
  14. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepisy na ciasto drożdżowe są bardzo różne. Szybkie ciasto robi się bez dodatków, wykorzystuje się do tego także różnego rodzaju owoce. Ciekawie smakuje ciasto z rabarbarem i budyniem. W ten sam sposób można zrobić mniejsze porcje – smaczna, pachnąca drożdżówka z rabarbarem to pyszny sposób na drugie śniadanie do szkoły, a placek to dobry sposób na deser po obiedzie z rodziną.

Składniki na ciasto:

  • Zaczyn,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła

Składniki na masę:

  • Około 600 g rabarbaru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1,5 szklanki mleka do budyniu
  • Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru

Drożdżówka czy ciasto – robi się je tak samo. Jedyna różnica jest taka, że ciasto układa się na blasze, a drożdżówkę robi się z ośmiu kuleczek ciasta rozwałkowanych na grubość około 1,5 cm.

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Przygotuj go według opisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. Wylej budyń na półmisek lub duże talerze i pozostaw do wystudzenia.
  2. Przygotuj rabarbar i pokrój na małe kawałki. Obsyp 3 łyżkami cukru.
  3. Przygotuj zaczyn według przepisu powyżej.
  4. Mąkę, cukier, jajka i roztopione, ale przestudzone masło, przełóż do dużej miski. Dodaj zaczyn i mleko oraz wymieszaj.
  5. Wyrób ciasto przez 10 minut i odstaw w ciepłe miejsce.
  6. Po wyrośnięciu przez około 1-1,5 godziny przełóż na blaszkę do pieczenia.
  7. Budyń pokrój w kostkę lub podziel na małe kawałki łyżeczką i rozłóż na cieście.
  8. Wysyp rabarbar na ciasto.
  9. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki dodaj do miski i rozcieraj w palcach do powstania różnej wielkości grudek. Masło można rozpuścić i w ten sposób rozetrzeć kruszonkę będzie delikatniejsza i większa. Jeśli wolisz drobniejszą, dodaj więcej mąki.
  10. Całe ciasto posyp obficie kruszonką.
  11. Piecz około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka i uzyskania złocistego koloru.

Drożdżówki robi się, dzieląc kulkę ciasta po wyrośnięciu na osiem mniejszych kuleczek. Każdą z nich rozwałkowuje się na płasko i tak samo ubiera budyniem i rabarbarem. Drożdżówki można posypać kruszonką już na blasze. Warto piec je na papierze do pieczenia, by łatwo odchodziły od blaszki. Jest to pyszny i dość szybki sposób na smakowite drożdżówki, które zwracają uwagę swoim pięknym wyglądem.

ikona podziel się Przekaż dalej