Ciasto jogurtowe z rabarbarem - proste przepisy na wyjątkowy placek
Kruche ciasto z rabarbarem jest zdecydowanie najbardziej popularną odsłoną deserów z tym kwaśnym składnikiem. Jeśli jednak masz mniej czasu lub po prostu szukasz prostszego przepisu, zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami. Oto szybkie i proste przepisy na ciasto rabarbarowe na jogurcie!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – prosty przepis
Placek rabarbarowy na jogurcie – składniki
Ciasto jogurtowe ma bardzo wiele zalet. Robi się je bardzo szybko, do tego jest puszyste i bardzo smaczne. Możesz dodać do niego dowolne składniki sezonowe, jak truskawki, agrest czy maliny, ale właśnie z rabarbarem jest najsmaczniejsze. Jest to idealny kontrast między kwaśnymi łodygami rabarbaru a słodziutkim i lekkim plackiem. Oto przepis na ciasto rabarbarowe.
Owoce:
- 3 łodygi rabarbaru,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Ciasto:
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 50 g oleju,
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Ciasto można przygotować także z jogurtem greckim lub skyrem – to opcja dla osób, które dbają o to, by w ich diecie znalazło się więcej białka. Jajka powinny być dość duże, by ciasto nie było zbyt gęste.
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem jest bardzo szybki i prosty. Tak naprawdę to zwykłe ucierane ciasto, ale dzięki dodatkowi jogurtu ma lżejszą konsystencję i ma o wiele lepszy, delikatny smak. Pierwszym krokiem jest jednak przygotowanie rabarbaru tak, by nie był kwaśny.
- Rabarbar pokrój na kawałki o długości 1,5 cm.
- W garnku podgrzej cukier do zbrązowienia, dodaj rabarbar i podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj cukier wanilinowy.
- Smaż dopóki rabarbar nie zmięknie i nie pokryje się syropem.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj na puszystą masę
- Do jajek dodaj jogurt i olej.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko i szybko zmiksuj do połączenia składników.
- Wylej masę do blaszki.
- Na wierzch nałóż przygotowany rabarbar.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz około 35 minut do suchego patyczka.
- Dopóki jest ciepłe, posyp ciasto cukrem trzcinowym, by zrobiła się tak zwana rosa.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ciasto z rabarbarem.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – ciekawe przepisy
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Kruszonka najczęściej kojarzy nam się z ciastem drożdżowym, ale będzie pasowała także do zwykłego ciasta jogurtowego. W tym przepisie możesz wykorzystać także inne owoce sezonowe, na przykład truskawki lub połączyć je z rabarbarem. To naprawdę pyszna kompozycja, która z pewnością każdemu posmakuje.
- 300 g mąki,
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 100 ml oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cytryna,
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
- 80 g masła,
- 80 g cukru,
- 2/3 szklanki mąki
Jeśli dodasz trochę więcej mąki, kruszonka będzie bardziej drobna. Jeśli więcej masła – kawałki będą o wiele większe. To ciasto z jogurtem greckim, który jest znacznie bardziej gęsty niż zwykły jogurt naturalny. Możesz wymienić go także na skyr. Ciasto może być przygotowane jak babka, w formie keksowej, ale dobrze wyrośnie także w blaszce kwadratowej lub sporej tortownicy.
- Jajka roztrzep trzepaczką z dodatkiem cukru, jogurtem i olejem.
- Sparz cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Dodaj do jajek.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mokrych składników i szybko wymieszaj.
- Pokrój rabarbar na kawałki około 1,5 cm.
- Dodaj rabarbar do masy i wymieszaj łyżką.
- Przygotuj kruszonkę – składniki rozetrzyj w palcach.
- Posyp ciasto kruszonką.
- Wstaw do piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni grzanie góra dół. Piecz do suchego patyczka około 40-45 minut.
- Oprósz cukrem pudrem, kiedy wystygnie.
Ciasto rabarbarowe na jogurcie z bezą
To nie jest szybkie ciasto, ale bezowa pianka wynagrodzi ci trochę wysiłku, który trzeba włożyć do jego przygotowania. W tym wypadku najlepszą opcją będzie rabarbar plus truskawki w proporcji 2:1 lub 1:1. Dzięki temu ciasto będzie nieco słodsze, ale nadal niezwykle wiosenne. To przepis na średniej wielkości prostokątną blachę, ale możesz zrobić od razu większą porcję, ponieważ ciasto jest po prostu przepyszne.
- 3 jajka,
- 1,75 szklanki cukru (najlepiej pudru),
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- ½ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łodyg rabarbaru lub 2,5 łodyg rabarbaru i duża szklanka truskawek podzielonych na połówki,
- 3 białka,
- ¼ szklanki cukru
Ciasto z bezą świetnie sprawdzi się na święta lub jakąś imprezę. Jest po prostu bardzo smaczne, a beza wprost rozpływa się w ustach! Na jego przygotowanie może się pokusić nawet początkujący miłośnik domowych wypieków, bo chociaż czasochłonne, nie jest wcale trudne.
- Jajka ubić z cukrem pudrem do podwojenia objętości masy. Powinna być jasna i gęsta.
- Dodać jogurt, olej i wanilię i szybko wymieszać.
- Miksować na niskich obrotach, dodając co chwilę jedną łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wylać na blaszkę 20 x 30 cm.
- Rabarbar pokrój na małe kawałki i rozłóż owoce na cieście.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut (180 stopni).
- Przygotuj bezę – ubij białka z cukrem na sztywną pianę, aż będzie lśniąca. Nie powinna wypływać z przechylonej miski.
- Wyciągnij ciasto i rozłóż na nim piankę.
- Piecz kolejne 20 minut.
Jeśli beza będzie się rumienić lub przypiekać, możesz przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia.
Sezonowe fit ciasto z rabarbarem
Jogurt jest niskokaloryczny, więc to najlepsza podstawa do tego, by zrobić pyszne fit ciasto. Placek z rabarbarem nie jest więc zarezerwowany tylko dla tych, którzy nie są na diecie. Nawet jeśli chcesz schudnąć, możesz zjeść ten sezonowy przysmak. Przedstawiamy lżejszą alternatywę dla tych, którzy chcą zgubić nadmiar kilogramów.
- 180 g mąki orkiszowej białej,
- 50 g mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 g erytrytolu lub ksylitolu,
- 90 ml oleju,
- 3 jajka,
- 160 g jogurtu naturalnego,
- 4 łodygi rabarbaru.
Erytrytol nie ma kalorii, wobec czego ciasto z jego dodatkiem będzie mniej kaloryczne niż na cukrze, cukrze brązowym czy nawet ksylitolu. Zamiast oleju możesz zastosować dobrej jakości masło, a jogurt możesz zastąpić skyrem, by deser był bogatszy w białko. Dzięki mące kokosowej deser ma niezwykły zapach i lekko słodkawy, charakterystyczny smak.
- Ubij jajka z erytrytolem na gęstą pianę. Dodaj jogurt i olej, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksuj przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotuj rabarbar – pokrój łodygi na małe kawałeczki.
- Wylej ciasto na blaszkę o wymiarach 20 X 30 cm lub na średnią tortownicę (24 cm średnicy).
- Wyłóż rabarbar na ciasto, lekko wciskając do środka.
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.