Ciasto ucierane z rabarbarem krok po kroku. Poznaj najsmaczniejszy przepis
Ciasto ucierane z rabarbarem to szybki placek, który możemy zrobić na podstawie różnych przepisów. Jednak zanim zrobimy ten ucierany placek, który znany jest także jako babka ucierana, czy też babkowe tarte ciasto, powinniśmy poznać przepis na to, jak go zrobić. Zobaczmy więc, jakie szybkie przepisy na ciasto ucierane z rabarbarem są najbardziej popularne.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Ciasto ucierane z rabarbarem - szybki przepis
Ucierane placki z rabarbarem - jak zrobić szybkie ciasto
Jeśli poszukujemy szybkich przepisów na placki, warto skorzystać z babkowych ciast, w których głównym składnikiem jest rabarbar. Oczywiście możliwości na przygotowanie takiego tartego ciasta jest wiele i to mu musimy zdecydować, z którego przepisu skorzystamy. Zobaczmy więc, jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła,
- 500 g rabarbaru,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru,
- 4 jajka.
Jeśli mamy ochotę i wolimy bardziej słodkie ciasta, możemy dodać więcej cukru.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem wanilinowym i łyżeczką cukru.
- Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy jajka, cały czas ucierając.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy z masą maślaną.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciasto.
- Na cieście rozkładamy rabarbar.
- Całość pieczemy około 45-50 minut w 180oC.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i kruszonką - pyszna babka ucierana dla każdego
Ciasto ucierane z rabarbarem możemy zrobić także z kruszonką. Kruszonka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, dlatego często staje się ona dodatkiem do naszej babki ucieranej. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić właśnie takie ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.
Składniki na ciasto:
- 150 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Pozostałe składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 80 g schłodzonego masła.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozłożyć na formę.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Rabarbar ułożyć na cieście.
- Ze składników na kruszonkę uformować gładką masę.
- Kruszonką posypać ciasto.
- Piec przez godzinę w temperaturze 180oC.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić ucierany placek
Przepis na ciasta z rabarbarem są zróżnicowane. Jednym z takich ciast jest ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasta z rabarbarem i budyniem są delikatne i bardzo smaczne. Dlatego też warto mieć w swojej książce kuchennej choć jeden przepis na tego typu placek. Zobaczmy, jak wygląda przepis na to ciasto.
Składniki:
- 40 g waniliowego budyniu,
- 40 g cukru,
- 200 g drobnego cukru,
- 220 g mąki pszennej,
- 220 g masła,
- 500 g rabarbaru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Pokrojony rabarbar zasypujemy 40 g cukru.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.
- Masło ucieramy z cukrem do powstania gładkiej masy.
- Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy.
- Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto.
- Rabarbar odsączamy z soku i rozkładamy na cieście.
- Pieczemy w temperaturze 170oC przez 40 minut.
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak połączyć rabarbar z truskawkami
Tarte ciasto babkowe z truskawką i rabarbarem - przepis
Warto pamiętać o tym, że rabarbar to owoc, który świetnie nadaje się do łączenia również z innymi owocami. Doskonałym pomysłem jest połączenie rabarbaru z truskawkami. Dzięki temu uzyskamy świetny słodko-kwaskowy smak. Zobaczmy, w jaki sposób możemy połączyć ze sobą właśnie te dwa owoce w formie babki ucieranej, która będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 125 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g ciepłego masła,
- 250 g cukru,
- 300 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- 500 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder.
Pamiętajmy o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo możemy pominąć cukier puder, który służy do posypania placka.
Przygotowanie:
- Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.
- Białka ubijamy na gęstą pianę.
- Do białek dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując.
- Do białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy do powstania kremowej masy.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Rozpuszczone masło dodać do piany i delikatnie mieszać.
- Na koniec dodajemy suche składniki i całość mieszamy szpatułką.
- Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Owoce wykładamy na ciasto.
- Ciasto pieczemy przez 55-60 minut w 180oC.
Przed podaniem ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami posypujemy cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ciasta z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - jak zrobić babkę ucieraną z owocami
Tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami możemy również wzbogacić o element chrupkości, jakim jest kruszonka. Pamiętajmy jednak o tym, by trzymać się proporcji, jakie zawarte są w przepisie, choć możemy użyć więcej lub też mniej owoców, jeśli mamy na to ochotę.
Składniki na ciasto:
- 170 g masła,
- 250 g drobnego cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
Pozostałe składniki:
- 100 g masła rozpuszczonego,
- 200 g cukru,
- 250 g rabarbaru,
- 250 g truskawek,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru brązowego.
Przygotowanie:
- Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem brązowym.
- Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
- Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
- Do masy maślanej dodajemy suche składniki i całość mieszamy.
- Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę.
- Na cieście układamy owoce.
- Masło mieszamy z cukrem i mąką.
- Kruszonkę kładziemy na ciasto.
- Całość pieczemy w 180oC przez godzinę.