Ciasto z rabarbarem i kruszonką - poznaj sprawdzone przepisy
Kwaskowy, ale wyjątkowo smaczny, soczysty i przede wszystkim bardzo wartościowy rabarbar to najlepszy dodatek do ciasta. Przełamuje ich słodkość i urozmaica ich smak. Łodygi rabarbaru można wykorzystać nie tylko na kruchej tarcie. Puchate rabarbarowe ciasta także są pyszne, a do tego po prostu pyszne! Przedstawiamy trzy najlepsze przepisy na łatwe ciasta z rabarbarem i kruszonką.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kulinariach.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem bez miksera – składniki
Nie masz wprawy w pieczeniu, ale chciałabyś upiec coś wyjątkowego? Zacznij od tego ciasta! Placek z rabarbarem i kruszonką na jogurcie to zdecydowanie najlepszy początek. To proste zadanie, a ciasto jest po prostu przepyszne! Dodatek kruszonki sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Jak szybko zrobić ciasto na jogurcie? Potrzebujesz:
- 2 duże jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g oleju rzepakowego,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
Rabarbar:
- 3 łodygi rabarbaru,
- 5 łyżek cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 łyżki cukru
Jak zrobić kruszonkę? Jest to bardzo łatwe. W każdym przepisie poniżej będzie wyglądało to tak samo – wszystkie składniki, włącznie z lekko ogrzanym masłem wkłada się do miski i zagniata jak na ciasto. Kruszonka, jak sama nazwa na to wskazuje, powinna się kruszyć – nie będzie to jednolite ciasto, tylko pojedyncze okruszyny. Im więcej masła, tym grubsza będzie kruszonka, im więcej mąki, tym drobniejsza.
Ciasto rabarbarowe na jogurcie - przepis
Placek z rabarbarem i kruszonką na jogurcie naturalnym można zrobić bardzo szybko. W zasadzie nie potrzebujesz do tego nawet miksera, ponieważ wystarczy je tylko zamieszać do połączenia składników. Podane proporcje są przewidziane na blaszkę 24 x 30 cm.
- Rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na bok.
- Przygotuj kruszonkę według wcześniejszego przepisu.
- Jajka wbij do dużej miski. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
- Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj energicznie do połączenia składników, tak by nie było grudek.
- Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ułóż kawałki słodkiego rabarbaru na wierzchu, wciskając lekko w ciasto. Posyp obficie kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
Ciasto odstaw do wystygnięcia. Możesz posypać je jeszcze cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, ale i tak ma pyszny, słodko-kwaśny smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.
Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem ucierane – bardzo łatwe
Kolejne szybkie i naprawdę proste ciasto z rabarbarem. W tym wypadku trzeba będzie sięgnąć po mikser, by dobrze utrzeć masło z cukrem, ale naprawdę robi się je błyskawicznie. Kruszonkę przygotuj tak, jak w przepisie do wcześniejszego ciasta. Możesz dodać do niej pół łyżeczki cynamonu, by była bardziej pachnąca. Możesz także wymienić mąkę pszenną na migdałową, wtedy kruszonka będzie miała ciekawszy smak.
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 250 g masła,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Rabarbar:
- 500 g rabarbaru (około 3-4 łodygi),
- 1 łyżka cukru,
- + składniki na kruszonkę.
To ciasto jest na tyle szybkie, że możesz zrobić je, jeśli mają pojawić się niespodziewani goście. Świetnie sprawdza się także przy zastosowaniu mąk dozwolonych dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością – gryczanej, kokosowej czy z pełnego przemiału. Wtedy tylko cukier należy zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Mimo „cięższej” mąki ładnie rośnie i jest wspaniale puszyste.
Ciasto ucierane z rabarbarem – przepis
Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, podobnie jak pieczenie. Jeśli wstawisz je do piekarnika z termoobiegiem, czas pieczenia to tylko około 35-40 minut. Naprawdę błyskawiczne, a do tego jakie pyszne! To bardzo uniwersalny przepis, wyśmienicie smakuje także z innymi owocami. Do rabarbaru możesz dodać trochę truskawek, będzie naprawdę świetne.
- Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości 2 cm. Posyp cukrem i odstaw.
- Przygotuj kruszonkę.
- Margarynę z cukrem ucieraj na gładką, białą masę mikserem na średnich obrotach.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, i cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce.
- Ucieraj, aż uzyskasz jednolitą masę bez grudek.
- Wysmaruj formę masłem lub olejem i posyp bułką tartą.
- Przelej ciasto. Powkładaj w nie kawałki rabarbaru, lekko dociskając.
- Posyp kruszonką.
- Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Przepis jest przystosowany na blaszkę 22 x 33 cm. Ciasto po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Wspaniale prezentuje się na stole biesiadnym. To najlepszy sposób na spożytkowanie rabarbaru z ogródka, a ten przepis z pewnością każdemu posmakuje. I każdemu się uda!
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – klasyka na stole
Czy jest coś, co bardziej kojarzy się z letnim i wiosennym popołudniem niż ciasto drożdżowe ze świeżymi owocami? Jego zapach przepełnia całe mieszkanie i sprawia, że aż ślinka cieknie! A w wersji z rabarbarem jest jeszcze bardziej apetyczne! I chociaż wydaje się, że drożdżowe ciasta są nieco trudniejsze, wystarczy raz spróbować, by przekonać się, że wcale nie! I że naprawdę świetnie wychodzą, nawet spod ręki kogoś mało doświadczonego. Trzeba tylko poświęcić na to trochę więcej czasu, by przygotować zaczyn i odczekać aż ciasto urośnie, ale naprawdę warto!
Zaczyn:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki ciepłego mleka,
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych,
- 1 łyżka cukru.
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek jaj,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- oraz 700 g rabarbaru - 4 duże łodygi.
Słodsza kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Do tego ciasta polecamy zrobić nieco bardziej słodką kruszonkę. Wystarczy dodać trochę więcej cukru, proces przygotowania kruszonki jest dokładnie taki sam, jak we wcześniejszych przepisach. To przepis na dużą blaszkę ciasta. Jest ono przepyszne, a jego zapach w czasie pieczenia po prostu niezrównany.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis
Ciasto drożdżowe wspaniale wyrośnie, jeśli zrobisz do niego dobry zaczyn. Możesz użyć do tego zarówno drożdży suszonych, jak i świeżych. Do wyrastania postaw szklankę z zaczynem przy kaloryferze – błyskawicznie się ruszy.
- Przygotuj zaczyn – do szklanki daj 2 łyżki mąki pszennej, łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka (ale nie gorącego! Powinno mieć około 35 stopni), a także drożdże.
- Całość rozetrzyj łyżką, powinno mieć konsystencję śmietanki. Odstaw szklankę w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn powinien zamienić się w buzującą pianę i wypełnić całą szklankę.
- Rozpuść masło i zostaw do przestudzenia.
- Przygotuj kruszonkę.
- W dużej misce umieść mąkę, dodaj cukier puder oraz żółtka. Następnie mleko i zaczyn oraz trochę soli. Na koniec wlej masło.
- Zacznij wyrabiać mikserem (najlepsze będą haki), a gdy składniki się połączą – rękami.
- Ciasto trzeba wyrabiać około 10 minut, na koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.
- Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą i postaw przy kaloryferze, by urosło. Powinno to trwać około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na bok na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj rabarbar – umyj go i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
- Rozłóż na cieście rabarbar i kruszonkę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra – dół). Czas pieczenia 60-80 minut do suchego patyczka.
Tak przygotowane ciasto posyp cukrem pudrem po przestygnięciu i podawaj do kawy, herbaty albo likieru.