Ciasto z rabarbarem - wybraliśmy 5 najlepszych i prostych przepisów
Kwaśne, dość intensywne w smaku łodygi rabarbaru można przeznaczyć nie tylko na orzeźwiający kompot. Tak naprawdę tym, do czego najlepiej pasuje rabarbar są wypieki. Kwaskowatość łodyg równoważy się ze słodkością ciasta – po prostu rozpływają się w ustach. Placek z rabarbarem można przygotować na wiele sposobów. Poznaj najlepsze według nas!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Z tego artykułu dowiesz się:
Proste i szybkie ciasto z rabarbarem
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Na początek coś dla miłośników najprostszych dań lub początkujących, którzy dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem ciast. Proste ciasto z mąki krupczatki z rabarbarem i kruszonką robi się szybko, a jest naprawdę pyszne. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich zakupów – tak naprawdę większość składników prawdopodobnie będziesz mieć w domu.
- 6 jajek,
- 1 opakowanie masła lub margaryny,
- 1.5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 2,5 szklanki mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka pełną proszku do pieczenia,
- cały cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.
To ciasto z rabarbarem można tak naprawdę robić na oko. Ilość rabarbaru jest zależna od wielkości blaszki. Przygotuj mniej więcej około 500 g – tyle powinno wystarczyć.
- Obrać rabarbar, umyć i pokroić w krótkie, około 6-8 centymetrowe odcinki. Odłożyć.
- Zagnieść mąkę z żółtkami, masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Zagniecione ciasto podzielić na dwie części (2:1) i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ubić pianę z pozostałych białek z połową cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać proszek z budyniu.
- Rozłożyć większą część ciasta na blasze, na to położyć kawałki rabarbaru.
- Rozsmarować na owocach pianę z białek.
- Z reszty ciasta zrobić kruszonkę na wierzchu.
- Piec około 50 minut w 200 stopniach do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto przestygnie, posypać cukrem pudrem.
I już – ciasto rabarbarowe gotowe. I to jak pyszne! Cukier puder równoważy kwaskowaty smak, więc ciasto z rabarbarem i kruszonką będzie ulubionym przysmakiem dzieciaków. To ciasto z rabarbarem możesz zrobić także w wersji z innymi owocami, na przykład rabarbarowo-truskawkowe lub rabarbarowo-malinowe. Masz dużo rabarbaru i nie wiesz, co z nim zrobić? Sprawdź także ten artykuł o przetworach z rabarbaru.
Biszkopt z rabarbarem – łatwy przepis
Kolejne łatwe, ale pyszne ciasto z rabarbarem? No chyba nie ma nic prostszego niż biszkopt. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, robi się go klasycznie, a mały dodatek owoców sprawia, że jest ciekawsze i smaczne. Biszkopt z rabarbarem rób z sześciu lub ośmiu jajek, na dużą blachę. Możesz mieć pewność, że mała nie wystarczy.
- 8 jajek rozmiar L
- 300 g białego cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
- 6 łyżek proszku budyniu waniliowego
- 6 łyżek brązowego cukru
To bardzo szybki przepis, który możesz zrobić, gdy nagle zapowiedzą się goście. A jednocześnie będzie to bardzo nieszablonowe domowe ciasto, inne niż wszystkie. Placek z rabarbarem zaczyna się robić standardowo – od przygotowania biszkoptu.
- Oczyścić i pokroić rabarbar na drobne paski. Zasypać go cukrem (3 łyżki) i odstawić na 20 minut. Następnie odlać zebrany sok i dodać do owocu proszek z budyniu, by wchłonął nadmiar wilgoci.
- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę, prawie białą, bez wyczuwalnych grudek cukru.
- Dodać mąkę, wmieszać ją delikatnie szpatułką. Dodać proszek do pieczenia.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie.
- Poukładać na cieście rabarbar, następnie posypać go brązowym cukrem.
- Piec około 40 minut w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.
- Ciasto z rabarbarem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Taki łatwy placek z rabarbarem nieziemsko smakuje. Jeśli wolisz nieco mniej słodkie kombinacje, zrezygnuj z cukru pudru – biszkopt będzie słodki sam w sobie.
Ciasto z rabarbarem – bardziej wykwintne wypieki
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
Lubisz bezę? Kto nie lubi. Najlepiej smakuje taka przełamana jakąś kwaskowatą nutą. Rabarbar świetnie się do tego nadaje, dlatego warto wypróbować łatwy przepis i upiec babeczki z rabarbarem i bezą. Chociaż są może co nieco czasochłonne, pięknie wyglądają i zrobią wrażenie na twoich gościach. Zamiast robić kolejne duże domowe ciasto, postaw na mniejsze wypieki, by każdy mógł zjeść swój deser. Placek z rabarbarem aż się prosi o kruche ciasto i w tej postaci możesz je znaleźć.
KRUCHE CIASTO
- mąka pszenna, tortowa – 120 g
- masło – 70 g
- cukier puder – 50 g
- żółtka jaj – 4 szt.
- sól
NADZIENIE
- rabarbar – 400 g
- konfitura truskawkowa – 100 g
BEZA
- białka jaj – 4 szt.
- cukier kryształ, miałki – 160 g
- cytryna
Smaczne ciasto kruche to żadna sztuka, zrobienie bezy także nie jest szczególnie skomplikowane, dlatego wbrew pozorom to naprawdę łatwe. Może nie jest to szybki przepis, ale dla niezwykłego smaku naprawdę warto. Wypieki tego typu wymagają blaszanej formy do muffin, a najlepiej specjalnych, blaszanych foremek do babeczek.
- Należy zacząć od zagniecenia ciasta. Przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, do niego dodać schłodzone masło, cukier puder, żółtka i nieco soli.
- Posiekać wszystkie składniki za pomocą noża, kiedy zaczną się łączyć, zagnieść kilkoma ruchami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na 3-4 mm grubości i wylepić nim foremki.
- Foremki z babeczkami włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia – 12 minut. Odstawić foremki z ciastem do wystygnięcia.
- W czasie pieczenia umyć i pokroić rabarbar na drobne cząstki. Wymieszać go z konfiturą z truskawek i podgrzać na patelni. Odstawić do wystudzenia.
- Zimnym nadzieniem wypełnić babeczki.
- Ubić białka, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać kilka kropel soku z cytryny.
- Przełożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i rozprowadzić na babeczkach.
- Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 170 stopni, następnie 20 minut w temperaturze 120 stopni.
To może nietypowe ciasto rabarbarowe, ale naprawdę warto je wypróbować. Może być naprawdę wykwintne, babeczki dobrze sprawdzają się jako deser.
Placek z rabarbarem (nietypowy sernik)
Ciasto rabarbarowe jako sernik? Dlaczego nie! Uwielbiamy serniki, uwielbiamy rabarbar, zatem czas na wypróbowanie połączenia. Ciasto z rabarbarem typu sernik także nie jest szczególnie trudne. Ważne jest tylko to, byś zastosował najlepiej jakości ser.
CIASTO
- mąka – 450 g
- cukier – 5 łyżek
- masło – 160 g
- mleko – 70 ml
MASA SEROWA
- jajka – 6 szt.
- cukier – 1 szklanka
- miękkie masło – 170 g
- mąka ziemniaczana – 50 g
- laska wanilii – 1 szt.
- trzykrotnie mielony twaróg – 1 kg
- rabarbar – 500 g
- cukier puder – 3 łyżki
Przygotowania należy zacząć od trzykrotnego zmielenia sera. Dzięki temu będzie on bardziej puszysty i łatwiej połączy się z innymi składnikami. W ten sposób wyjdzie lekkie i smaczne ciasto, a rabarbar tylko podbije jego smak.
- Zagnieć ciasto na spód na jednolitą masę. Formę posmarować masłem i wylepić dno ciastem.
- Zmiksować jajka z cukrem, powoli dodając masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka wanilii i twaróg.
- Przelać do formy masę serową, na wierzchu ułożyć oczyszczony i pokrojony na kawałeczki rabarbar. Posypać cukrem pudrem.
- Wstawić blachę do piekarnika na grzanie góra-dół w temperaturze 170 stopni. Czas pieczenia wynosi 90 minut.
- Zostawić sernik do wystygnięcia w piekarniku i już, placek z rabarbarem gotowy.
Babka z rabarbarem na oleju – jak ją upiec?
Ostatnie ciasto rabarbarowe, jakie zaprezentujemy to babka z rabarbarem na oleju. Jest wilgotna, mięciutka i bardzo smaczna, dlatego warto spróbować. To jeden z najłatwiejszych przepisów, należy jednak ściśle przestrzegać składników i kolejności wykonywania czynności, by dobrze się udało.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 gałązek rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Babkę można upiec w blaszce do babek, można także w niewielkiej keksówce lub małej prostokątnej foremce. Wszystko zależy od ciebie. W tym wypadku także warto wcześniej przygotować rabarbar i odlać sok z niego, by ciasto nie było za bardzo nasiąknięte – wtedy może stać się zbyt wilgotne i ciężkie.
- Zmiksować jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksować do jednolitej masy.
- Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną i ułożyć na cieście, lekko dociskając.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka, mniej więcej 30-40 minut.
Ciasto z rabarbarem z tego przepisu robi się błyskawicznie. Zamiast rabarbaru możesz dodać do niego inne owoce, jak truskawki, maliny czy śliwki.