Czym nasączyć biszkopt? Przepisy, sposoby, porady, ciekawostki
Przepisów na doskonały biszkopt jest wiele, ale oprócz idealnie dobranych składników ważne jest również jego odpowiednie nasączenie. To, jaki poncz przygotujemy, będzie oddziaływało na późniejszy smak tortu lub ciasta. Zastanawiasz się, dlaczego i czym nasączyć biszkopt? W zależności od tego, czy ma to być tort dla dzieci, czy dla dorosłych powinniśmy dostosować odpowiedni rodzaj ponczu. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pieczeniu.
Czym nasączyć biszkopt na tort dla dzieci?
Planując zrobić tort dla dzieci, musisz pamiętać, że poncz nie powinien zawierać alkoholu. Mimo że tak niewielkie dawki alkoholu nie powinny zaszkodzić dzieciom, to jednak warto wziąć pod uwagę to, że nie powinny go spożywać nawet w najmniejszych ilościach. Nie tylko dzieci nie powinny spożywać słodkości nasączonych alkoholem. Warto unikać nasączenia z dodatkiem alkoholu również w przypadku osób z problemem alkoholowym lub wówczas, gdy mamy do czynienia z osobami, które są bardzo religijne. Jest też grupa osób, które preferują słodkie i delikatne smaki, a posmak alkoholu jest dla nich zbyt mocny.
Poncz owocowy
Jednym z najpopularniejszych sposobów na nasączenie tortu jest poncz cytrynowy. Wystarczy zmieszać letnią wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny i cukrem. Najważniejsze w tworzeniu ponczu jest temperatura wody. W zbyt chłodnym płynie trudno będzie rozpuścić cukier. Poncz cytrynowy doskonale nadaje się do jasnego biszkoptu i tortów owocowy, a także śmietankowych.
Jeśli masz resztki kompotu lub własny sok owocowy to z powodzeniem możesz zrobić fantastyczny poncz owocowy. Wystarczy, że chłodnym kompotem nasączysz biszkopt, a nabierze on wyrazistego smaku pasującego do owocowej masy, którą zostanie przełożony. Jeśli jednak masz zamiar wykorzystać sok, to najpierw należy go rozcieńczyć.
Te dwa sposoby to idealne pomysły na nasączenie biszkoptu na tort dla dzieci. Maluchy uwielbiają słodko kwaśne torty owocowe, które są lekkie i bardzo orzeźwiające.
Czym nasączyć biszkopt ciemny na tort?
Nasączając biszkopt, musisz pamiętać o dopasowaniu koloru ponczu do rodzaju biszkopta. Jasny biszkopt nie powinien być nasączony mocną herbatą, ponieważ straci swój jasny kolor. Poncz herbaciany będzie natomiast idealny do ciemnego biszkoptu. Zazwyczaj torty, w których biszkopty są ciemne, w podobnej kolorystyce utrzymują się również masy. Do ciemnego biszkoptu zdecydowanie bardziej pasują mocne nasączenia takie jak poncz z herbaty, kawy lub kakao. Zastanawiasz się jak wykonać taki poncz? To bardzo proste, a przepis znajdziesz poniżej.
Poncz herbaciany
Do szklanki wkładamy saszetkę czarnej herbaty i zalewamy wrzątkiem do ⅓ wysokości. Dodajemy cukier i sok z wyciśniętej cytryny, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Żeby naponczować biszkopt musimy odczekać chwilę, aby całość mogła dobrze wystygnąć. Chłodnym ponczem nawilżamy biszkopt.
Poncz kawowy
Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki i zalewamy 150 ml gorącej wody. Dodajemy cukier według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż wystygnie. Chłodnym ponczem nasączamy biszkopty. Najlepszym połączeniem z biszkoptem nawilżonym kawą będzie masa cappuccino lub masa orzechowa.
Poncz kakaowy
Chcesz przygotować mocno czekoladowy tort? W takim razie najlepiej nawilżyć biszkopt mocnym kakao, które powinno zostać rozpuszczone w wodzie. Tak przygotowany biszkopt można przełożyć dżemem owocowym i masą czekoladową. Oczywiście wspaniale będzie smakować również przełożenie jasną masą do wuzetek.
Nasączanie biszkoptu nie powinno być przesadne. Wystarczy 150 mililitrów ponczu, żeby nawilżyć jasny lub ciemny biszkopt i nadać mu odpowiedni aromat i sprawić, że stworzy spójną całość z przepyszną masą tortową. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić tort piętrowy.
Czym nasączyć biszkopt jasny?
Zastanawiasz się jak zrobić najlepsze nasączenie do jasnego biszkoptu? Nie zawsze trzeba wykonywać wszystko od podstaw. Niektóre trunki znakomicie będą pasowały do uniwersalnego jasnego biszkoptu z bitą śmietaną. Świetnym sposobem na to będzie pyszne wino pomarańczowe, które będzie bazą ponczu.
Poncz z wina pomarańczowego
50 ml wina z pomarańczy rozcieńczamy ze 100 ml wody i opcjonalnie dodajemy cukier. Wszystko razem mieszamy i praktycznie od razu możemy naponczować biszkopt.
Poncz z pigwy
Masz w domu sok z pigwy? Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam sok jest smaczny i pełen witamin. Pigwa na zimę może być mrożona lub może być przechowywana w postaci przetworów takich jak nalewka, sok lub dżem. Jeśli mamy w domu sok lub nalewkę możemy ją rozcieńczyć i naponczować biszkopt. Ten rodzaj nasączenia najlepiej sprawdzi się do tortów o smaku kawowym lub czekoladowym.
Kokos w roli głównej
Jeśli masz w planach przygotowanie tortu o smaku kokosowym, najlepszym nawilżeniem będzie mleczko kokosowe. Mleczko kokosowe ma ogromną zaletę, nie trzeba go przygotowywać i jest dostępny od ręki.
Do tortu kokosowego wykorzystać można również likier kokosowy. Nie każdy może spożywać torty nasączone alkoholem, ale jeśli mamy taką możliwość, to warto wypróbować ten sposób nasączania biszkoptu.
To, czym nasączymy biszkopt, zależy zawsze powinno zależeć od rodzaju masy. Przy wyborze ponczu do jasnego biszkoptu, kolor powinien odgrywać największe znaczenie. Jasny poncz będzie najłatwiejszy do nasączenia. Oczywiście można spróbować nasączyć biszkopt kawą lub herbatą. Jednak w tym przypadku należy równomiernie rozprowadzić poncz, żeby nie powstały ciemniejsze i jaśniejsze miejsca. Po rozkrojeniu tortu będą one widoczne i wpłyną na jego wygląd. Dlatego, jeśli zamierzasz nawilżać jasny biszkopt ciemnym ponczem, musisz zrobić to bardzo umiejętnie i z wyczuciem. Sekret odpowiedniego nasączania biszkoptu został zawarty na końcu tego artykułu.
Po co nasączać biszkopt przed przełożeniem masą?
Zastanawiasz się, co się stanie, jeśli przed przełożeniem tortu masą nie nasączysz go ponczem? Biszkopt zaraz po upieczeniu jest miękki i puszysty, jednak jeśli zajmujesz się pieczeniem tortów zawodowo, to z pewnością wiesz, że nie robi się tortu ze świeżo upieczonego biszkoptu. Żeby przełożyć biszkopt, należy odczekać jeden lub dwa dni. Jednak wtedy biszkopt jest już twardy i należy go nawilżyć.
Drugim argumentem za naponczowaniem biszkoptu jest nadanie mu odpowiedniego smaku, który stanie się spójną kompozycją z masą, którą zostanie przełożony. Można to bardzo łatwo przedstawić na przykładzie tortu z masą kokosową. Aby uzyskać mocniejszy smak kokosu, dobrze jest nasączyć go ponczem o tym smaku jak likier kokosowy, czy wspomniane wcześniej mleczko kokosowe.
Podobnie będzie w przypadku tortu o smaku czekoladowym. Biszkopt kakaowy najlepiej nasączyć dodatkową esencją z kakao i przełożyć go masą czekoladową. Wówczas tort zyska mocniejszy smak czekolady.
Jak poprawnie nasączyć biszkopt?
Nie każdy wie, że biszkopt nasączamy jedynie od wewnątrz. Jeżeli mamy trzy blaty biszkoptu, to nasączamy jedynie ten środkowy. Górny i dolny blat powinien zostać suchy, żeby tort był stabilny.
W zależności od wielkości blatów powinniśmy dostosować ilość ponczu, którym będziemy je nawilżać. Oczywiście ważne jest też, żeby używać jedynie ponczu w temperaturze pokojowej. Nigdy nie nasączamy biszkoptu gorącym roztworem.
Ilość ponczu powinna również zależeć od masy, którą zostanie przełożony tort. Z reguły masa z bitej śmietany potrzebuje o wiele mniejszego nasączenia niż popularne masy maślane. Ogromne znaczenie mają również owoce, które dodawane są do tortów. Mają w sobie dużą zawartość wody, którą oddają później do biszkoptu i do masy.
Jeśli do tej pory nasączam biszkopt przy pomocy łyżeczki, to lepszym i łatwiejszym sposobem może być pędzelek lub zwykła butelka, w której zakrętce zrobimy niewielkie otwory. Tylko przy pomocy tych dwóch sposobów, będziemy mogli równomiernie rozprowadzić poncz po biszkopcie.
Nie nasączamy ponczem za bardzo, ponieważ biszkopt będzie się rozpływał, co będzie widoczne po rozkrojeniu. Taki efekt nie jest ani estetyczne, ani nie jest smaczny.