Fasolka po bretońsku – najlepsza fasola do tego dania

Odmian fasoli mamy bardzo wiele. Do przygotowania fasolki po bretońsku niestety nie wszystkie się nadają. Najlepiej sprawdzi się fasola Jaś lub Piękny Jaś – nazw jest kilka. Ta odmiana ma dość duże strączki i duże, białe i dość twarde nasiona. Fasola Jaś ma także karłowy wariant. Nie tylko wytwarza niższe rośliny, także jej nasiona są mniejsze. Mają maksymalnie do 2 cm długości, dlatego szybciej się gotują, można o tym pomyśleć.

Część osób zamiast suchej fasoli do tego dania stosuje konserwową z puszki. To prosty sposób na przygotowanie fasolki po bretońsku, ale nie wszystkim smakuje. Wypróbuj tą metodę i sprawdź, czy ci odpowiada. Warto jednak zwrócić uwagę na skład zalewy w puszce. Bardzo często jest w niej duża ilość cukru, dlatego najlepiej kupić fasolkę lepszej jakości.

Fasola to bardzo wartościowe źródło aminokwasów. Jest smaczna i ma uniwersalny smak, ale niestety źle przygotowana może powodować dolegliwości od strony układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest to, by ugotować ją w odpowiedni sposób. Przede wszystkim należy ją odstawić najpierw do namoczenia – na co najmniej 8 godzin, najlepiej na noc. Następnie gotuje się ją na małym ogniu z dodatkiem przypraw, które zmniejszą rozdymające działanie fasoli.

Fasola po bretońsku z kiełbasą – tradycyjne przepisy

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem – przepis tradycyjny

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem to najbardziej tradycyjny przepis. Warto sięgnąć po wędzony boczek, ponieważ dzięki niemu danie będzie miało wspaniały aromat. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, nie można zapomnieć o majeranku. Nie tylko wspaniale poprawia smak, lecz także dodaje niezwykłego zapachu.

  • 400 g suchej fasoli,
  • 250 g boczku,
  • 250 g kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku.

Fasolkę przygotowuje się dzień wcześniej niż zamierzasz ją podać, ponieważ dopiero po nocy w lodówce wszystkie smaki się ze sobą łączą. Oto prosty przepis na najlepszą fasolkę o tradycyjnym składzie:

  1. Namocz fasolę na noc, a następnie odcedź, dodaj 1 litr świeżej wody, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Gotuj około 90 minut do miękkości.
  3. W międzyczasie przygotuj mięsny wkład. Odetnij skórę z boczku, a resztę pokrój w kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i dobrze podsmaż.
  4. Pokrój kiełbasę w kostkę.
  5. Do garnka z ugotowaną fasolką przełóż boczek, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż kiełbasę.
  6. W międzyczasie posiekaj w drobną kostkę cebulę i dołóż na patelnię.
  7. Kiełbasa powinna być dobrze zarumieniona, a cebula lekko zeszklona. Przełóż je do garna z fasolką, wlewając także wytopiony wcześniej tłuszcz.
  8. Gotuj przez chwilę fasolę z dodatkiem mięsa.
  9. Dodaj przecier pomidorowy.
  10. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze przez chwilę.
  11. W razie potrzeby dolej wody, by uzyskać ulubioną gęstość sosu.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.

Najlepsza fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

Receptura fasolki po bretońsku na wędzonych żeberkach jest bardzo podobna do tej na kiełbasie. W tym wypadku smak jest nieco inny – bardziej dymny, kojarzący się nieco z daniami myśliwskimi (jak na przykład gulasz z dzika). Tak przygotowana fasolka po bretońsku może pojawić się na biesiadnym stole, obok takich dań jak sałatka makaronowa z szynką czy śledzie z żurawiną. Kulinarne próby z fasolka po bretońsku warto zacząć właśnie od tego przepisu.

  • 3 szklanki fasoli suchej,
  • 1 płat wędzonych żeberek,
  • 2 laski dobrej kiełbasy,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ szklanki passaty pomidorowej,
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce majeranku i słodkiej papryki, 1 liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego

Standardowo przepis zaczyna się od gotowania fasolki, jednak w tym wypadku wygląda to nieco inaczej, ponieważ trzeba ją ugotować razem z żeberkami, by do dania przeszedł ten wyjątkowy, wędzony smak i zapach. Receptura jednak jest bardzo prosta, a cały proces przygotowania dania wygląda dość podobnie.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą w garnku i na talerzu, a także przepisy na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i innymi składnikami, a także przepisy na fasolkę
  1. Namoczoną fasolę gotuj w 1 litrze wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Po około 60 minutach gotowania do garnka dodaj wędzone żeberko i gotuj jeszcze 40 minut.
  2. Przygotuj kiełbasę – pokrój ją na kostkę i podsmaż na rumiano na patelni.
  3. Kiełbasę przełóż do gotującej się fasolki z żeberkiem. Wymieszaj. Gotuj około 10 minut.
  4. Dodaj koncentrat i passatę pomidorową. W razie potrzeb dolej odrobinę wody.
  5. Dodaj pozostałe przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 15 minut.

Chociaż przygotowanie tradycyjnej fasoli po bretońsku może zająć sporo czasu, naprawdę warto to zrobić. Tradycyjny sposób jest dość prosty i poradzi sobie z nim naprawdę każdy.

Fasolka po bretońsku inaczej

Wegetariańska fasolka po bretońsku – dobry przepis

Chociaż zdaje się, że kiełbasa to podstawowy składnik fasolki po bretońsku, można jednak zrobić ją w wersji wegetariańskiej. I będzie równie pyszna! Najlepsza wegetariańska fasolka to ta, która ma w sobie ten wędzony posmak, ale to można uzyskać dodając do dania odrobinę (no, może trochę więcej) wędzonej sproszkowanej papryki. Oto receptura na fasolkę po bretońsku w wersji wege (chociaż dla wegan też będzie dobra):

  • 3 szklanki suchej fasoli,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 3 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka majeranku, pieprz i sól do smaku

Dodatek cebuli i marchewki sprawi, że fasolka będzie miała lekko słodkawy smak, dlatego możesz dodać także ostrzejszych przypraw, by nabrała wyrazu. Dobrze sprawdzi się chili, nie zapomnij także o zielu angielskim do gotowania.

  1. Ugotuj fasolę jak zawsze.
  2. Pokrój cebulę i czosnek. Przełóż je na patelnię rozgrzaną z 1 łyżką oleju i podsmażaj cały czas mieszając.
  3. Przełóż do garnka z fasolą i pogotuj przez kilka minut.
  4. Obierz marchew i pokrój ją w grubszą kostkę.
  5. Przełóż marchew do garnka i gotuj, aż będzie lekko chrupiąca.
  6. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10-15 minut.

Pilnuj podsmażanej cebuli – nawet trochę przypalona może zepsuć smak całego dania! Nie powinna być zarumieniona, tylko zeszklona, podobnie jak do takich przypraw jak gulasz z dzika czy zupa fasolowa. A może zainteresują cię śledzie z żurawiną? Także świetnie sprawdzą się na wegetariański stół.

Fasolka po bretońsku… bez fasoli

Sałatka wielkanocna z szynką konserwową, gotowany schab, pieczeń rzymska… świąteczny stół aż ugina się od tradycyjnych, mięsnych potraw? Jeśli tak, to znak, że trzeba coś zmienić chociażby w jednym daniu. Fasolka po bretońsku to jeden z tych przepisów, które można naprawdę mocno zmodyfikować. Chcemy ci zaproponować ją w wersji bezmięsnej i… bez fasoli, a zatem przedstawiamy przepis na ciecierzycę po bretońsku z tofu!

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 opakowanie tofu wędzonego,
  • przyprawy: po 1 łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki i majeranku,
  • po ½ łyżeczki kminku, ostrej papryki, suszonej pietruszki,
  • 500 g przecieru pomidorowego lub passaty

Przygotowanie przepisu trzeba zacząć od ugotowania ciecierzycy. Powinno się ją moczyć co najmniej 8 godzin, tak jak fasolę, a następnie gotować około 1,5-2 godziny w nieosolonej wodzie. Aby ciecierzyca szybciej się ugotowała, do moczenia możesz dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.

  1. Ciecierzycę z puszki wraz z zalewą wlej do garnka lub wykorzystać ciecierzycę z wodą z gotowania. Dodaj do nich przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
  2. Pokrój tofu w kostkę. Przełóż na patelnię z łyżeczką oleju roślinnego i podsmażaj do zarumienienia.
  3. Przełóż tofu do ciecierzycy. Dodaj passatę.
  4. Gotuj przez 10-15 minut. Dodaj papryki w proszku, majeranek, kminek i pietruszkę.
  5. Możesz dodać soli i pieprzu do smaku lub dolać wody w razie potrzeby.
ikona podziel się Przekaż dalej