Drylownica do wiśni – rodzaje, ceny, zastosowanie, porady praktyczne
Drylownica do wiśni lub czereśni potrafi bardzo ułatwić pracę każdej gospodyni domowej. Są one wręcz niezastąpione w pracy, w trakcie przygotowywania przetworów na zimę. Na naszym rynku są w sprzedaży zarówno drylownice ręczne, jak i elektryczne. Dzięki nim pozbywanie się pestek z wiśni jest szybsze i łatwiejsze. W tym artykule poznamy rodzaje, ceny oraz porady praktyczne dotyczące drylownic.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o owocach.
Drylowanie wiśni krok po kroku
W jakim celu usuwamy pestki z owoców?
Przygotowywanie przetworów to bardzo satysfakcjonujące zajęcie, które pochłania nas każdego lata. Domowe przetwory, dżemy, konfitury, soki i marynaty mają z reguły dla nas szczególną wartość sentymentalną, kojarząc się z błogim dzieciństwem.
Usuwanie pestek z owoców nie jest czynnością przyjemną. Na pewno jest pracochłonną i zabiera mnóstwo niepotrzebnego czasu. Oczywiście są kobiety, które do tej pory stosują starodawne metody drylowania owoców, np. wykorzystując do tego celu spinacz do papieru. Jednak w dobie nowoczesnych rozwiązań warto skorzystać ze specjalistycznych akcesoriów, które są wykonane przede wszystkim z dobrych jakościowo materiałów – takich jak stal i tworzywa sztuczne, które są atestowane i mogą mieć kontakt z żywnością – mowa tu o drylownicy do wiśni, czereśni i innych owoców.
Zdania na temat szkodliwości pestek w owocach są podzielone. Niektórzy twierdzą, że pestki są niebezpieczne dla naszego zdrowia, bo zawierają substancje toksyczne, inni natomiast, że jest wręcz przeciwnie. Ponadto często się zdarza, że do nalewek wiśniowych dodaje się kilka pestek, dla podkreślenia smaku i aromatu alkoholu. Natomiast całkiem inaczej jest w przypadku dżemów lub konfitur – tu mało kto lubi trafić na twardą „niespodziankę” i narazić się na złamanie zęba.
Na szczęście możemy zaopatrzyć się w przyrząd do drylowania, dzięki któremu nie natrafimy przez przypadek na pestkę w cieście, lub w konfiturze. Takim popularnym przyrządem jest drylownica do wiśni.
Rodzaje drylownic
Drylownice elektryczne
Drylownice elektryczne najczęściej wykorzystywane są głównie w przemyśle. W przypadku domowych dżemów, czy też konfitur wystarczy zwykła, ręczna wydrążarka. Najczęściej taka maszynka do drylowania posiada elementy antypoślizgowe, tak aby łatwiej ją było utrzymać w rękach, po których będzie skapywał sok z wyciśniętych owoców.
To, jaką drylownicę wybierzemy, zależy przede wszystkim od nas oraz od ilości owoców, jaką mamy do wydrążenia, oraz od rodzaju owoców, które chcemy pozbawić pestek. Najpopularniejsze w naszych sklepach są pestkownice służące do pozbawiania pestek wiśni, czereśni i śliwek.
Drylownica elektryczna tourządzenie takie najczęściej jest wykorzystywane w przemyśle, przez co taka drylownica jest o wiele droższa, aniżeli jej ręczny odpowiednik. Również i jej obsługa jest bardziej skomplikowana.
Drylownice ręczne
Drylownice można podzielić na dwie kategorie:
- Takie, do których wkłada się pojedyncze owoce, naciska tłok, owoc pozbawia się pestki, którą potem się wyrzuca.
- Innym rodzajem są takie drylownice, do których możemy wrzucić od razu więcej owoców, jednakże każdy owoc trzeba ścisnąć osobno.
Takie drylownice wyposażone w pojemnik do gromadzenia wypadających pestek i specjalny spust, pod który najlepiej jest umieścić pojemnik, do którego będą wpadały zgromadzone pestki. W sklepach możemy dostać wiele różnych modeli drylownic, w rozmaitych cenach – od kilku do nawet i kilkuset złotych.
Najpraktyczniejsza maszynka do drylowania to drylownica dwustronna, która służy do usuwania pestek zarówno z mniejszych, jak i większych owoców. Jest ona stosunkowo droga, ponieważ jej cena oscyluje w granicach od 100 do nawet i 200 złotych, ale poradzi sobie ona nawet z zamrożonymi owocami.
Najpopularniejsza natomiast jest drylownica ręczna, która kosztuje niewiele, ponieważ zapłacimy za nią około 10 złotych. Wyglądem przypomina dziadka do orzechów lub też praskę do czosnku. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi zmieści się z powodzeniem w każdej, nawet najmniejszej kuchni, praktycznie w każdej szufladzie. Jej jedyną wadą jest brak pojemnika na pestki.
Drylownice ręczne, są łatwiejsze do utrzymania w czystości, bardziej wszechstronne w codziennym użyciu. Ponadto większość producentów dołącza do swoich urządzeń szczegółową instrukcję obsługi i konserwacji. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z wiśni.
Inne rodzaje drylownic
Oprócz typowego zastosowania wydrążarek do wiśni lub czereśni drylownice mogą służyć również do pozbawiania nasion i pestek w innych owocach.
Tu prym wiedzie urządzenie do wycinania gniazd nasiennych z jabłek i gruszek. Taka drylownica kosztuje niewiele, najdroższe oscylują w granicach 40 złotych. Wydrążarka posiada specjalny zestaw nożyków wykrawających, które usuwają szybko gniazdo nasienne owocu, bez konieczności jego rozkrojenia. Zasada działania polega na wbiciu ząbkowato zakończonego szpica wykrawaczki w jabłko lub gruszkę i obrócenie go wewnątrz o 360 stopni. W ten sposób pozbywamy się ze środka ogryzka z gniazdami nasiennymi. Dzięki takiemu urządzeniu z łatwością pozbędziemy się nasion i zbędnych części jabłek lub gruszek oraz łatwo pokroimy owoce w talarki.
Innym rodzajem pestkownicy jest drylownica do ananasów. Takie urządzenie kosztuje od 10 do nawet 120 złotych. Dzięki takiej drylownicy łatwo i bez wysiłku usuniemy twardą, wewnętrzną część ananasa, jego skórką oraz szybko pokroić go w plasterki. Wystarczy tylko wziąć do ręki urządzenie, wbić w ananasa jego koniec i obracać w koło. Oczywiście musimy wpierw usunąć z owocu jego górną część z liśćmi. Ananas pokrojony dzięki takiej drylownicy będzie wyglądał ładnie, smakowicie tak jak wyjęty prosto z puszki.
Zalety i wady drylownic
Na rynku możemy spotkać wiele różnych modeli drylownic ręcznych, które różnią się zarówno ceną, jak i zastosowaniem. Niektóre urządzenia mogą z powodzeniem usunąć pestkę z wiśni lub czereśni, także i z innych owoców.
Do niewątpliwych zalet możemy zaliczyć znaczne ułatwienie prac związanych z przygotowaniem przetworów na zimę.
Drylownice ułatwiają również przygotowanie dań, deserów, ciast i innych potraw, do których potrzebne są na przykład pokrojone, pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gruszki, śliwki, morele, oraz ananasy. Dzięki nim możemy drylować również truskawki, a nawet i warzywa takie jak: pomidory.
Cechy, jakie powinna posiadać dobra drylownica do wiśni:
- Wymiary – najlepsza do użytku domowego jest drylownica, która bez problemu zmieści się w naszej kuchennej szafce, lub w szufladzie.
- Materiał, z jakiego została wykonana – najlepiej jak urządzenie jest wykonane z dobrego gatunkowo plastiku, a ostrze wykonane ze stali nierdzewnej.
- Obsługa drylownicy – nie powinna być skomplikowana i trudna i kłopotliwa.
- Pojemnik na pestki – szukając drylownicy najlepiej wybrać taką, która będzie posiadała pojemnik na pestki. Ważna jest też wielkość pojemnika. W małym pojemniku zmieści się mało pestek, co może być kłopotliwe przy dużej ilości owoców do wydrążenia.
- Podstawa urządzenia – powinna być stabilna i posiadać antypoślizgowe nóżki.
- Łatwa do utrzymania w czystości – drylownica powinna się bez problemu dać rozłożyć na części, dzięki czemu każdy element będzie można łatwo umyć.
- Bezpieczeństwo w użytkowaniu – materiały, z których zostało wykonane urządzenie, powinny być nietoksyczne, ostrza powinny być tak zabezpieczone, aby nie narazić użytkownika na przypadkowe skaleczenie.
- Funkcjonalność – warto poszukać takiego urządzenia, które pozwoli na usuwanie pestek i nasion również i z innych owoców, aniżeli wiśnie, czy też czereśnie.
- Cena – drylownice typowo domowe, małe, przeznaczone tylko do wiśni lub czereśni nie kosztują dużo. Jednakże cena rośnie wraz z innym zastosowaniem, wielkością i funkcjonalnością.
Drylownice są niezbędne w kuchni każdej pani domu, która co roku przygotowuje przetwory z czereśni, dżem z jabłek, lub też konfitura z czereśni. Warto więc zatem zaopatrzyć się w solidne, funkcjonalne urządzenie, które ułatwi nam pracę w kuchni.