Golonka po bawarsku - sprawdzone przepisy na tradycyjną golonkę
Sekretem wielu pań domu jest dobrze przygotowana golonka po bawarsku, która ucieszy każdego mężczyznę. Nie od dziś wiadomo, że do serca mężczyzny trafia się przez żołądek, dlatego wiele kobiet stara się przygotować to danie, jak najlepiej potrafi. Dzięki nam Twoja golonka będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna. Poznaj sekret przygotowania prawdziwej golonki po bawarsku. Sprawdź, jak zrobić pyszną golonkę i zostań królową swojej kuchni.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Pyszna golonka po bawarsku z warzywami
Sekretem pysznej i soczystej i golonki jest jej przygotowanie. W przypadku golonki wieprzowej zawsze należy pamiętać o tym, aby przed pieczeniem dobrze ugotować mięso. Ten przepis pokażę Ci jak smacznie przygotować golonkę po bawarsku z warzywami. Sprawdź, jak zrobić to proste i pożywne mięso i zaskocz swoją rodzinę pysznym posiłkiem.
Składniki:
- w 6 golonek
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżeczki soli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 por
Składniki na marynatę:
- puszka ciemnego piwa
- 5 ząbków czosnku
- półtorej łyżki majeranku
- 1 łyżka kminku
- 1/2 łyżeczki łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę rosołową, i sól. Całość zalewamy zimną wodą.
- Golonkę gotujemy przez 1,5 godziny, po tym czasie dodajemy umyte i obrane wcześniej warzywa. Gotujemy całość przez kolejne 30 minut.
- Ugotowaną golonkę należy wystudzić, a sam wywar, który otrzymujemy po jej ugotowaniu, możemy wykorzystać do przygotowania zupy ziemniaczanej albo ogórkowej.
- W trakcie, gdy golonka będzie stygła, możemy przygotować marynatę.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wlewamy ciemne piwo, majeranek, dodajemy kminek słodką paprykę.
- Ostrym nożem nacinamy skórę golonki w kratkę. Tak przygotowaną golonkę zalewamy marynatą i dobrze ją nacieramy.
- Mięso Odstawiamy na dwie godziny.
- Po upływie dwóch godzin, golonki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Golonki nie pieczemy w marynacie, ale polewamy ją co 20 minut. Całość pieczemy przez około 45-55 minut.
Tak u pieczona golonka może zostać podana z chlebem i musztardą lub z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. Jeśli wiesz już, jak przygotować golonkę z warzywami nie czekaj i już teraz wypróbuj ten przepis, który pozwoli ci stworzyć pyszne danie dla swojej rodziny.
Golonka po bawarsku pieczona w piwie
Trochę inny sposób na przygotowanie golonki po bawarsku, to pieczenie jej w piwie. Choć przepis na przygotowanie tego specyfiku może być podobny do pierwszego, to jednak warto wychwycić jego drobne różnica. Sprawdź jak inaczej przygotować golonkę po bawarsku w piwie.
Składniki:
- 4 golonki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 ciemne piwo
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżki mielonego kminku
- pół łyżki pieprzu mielonego
- 5 ziarenek
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Umyte golonki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, a następnie gotujemy całość przez dwie godziny.
- Po ugotowaniu golonki odstawiamy ją do wystygnięcia, a następnie nacinamy ostrym nożem, tworząc na niej wzór kratki.
- W osobnym naczyniu Przygotowujemy marynatę, w której skład będzie wchodziła słodka i ostra papryka, majeranek, ciemne piwo, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i sól.
- Całość dokładnie mieszamy i powstałą zalewą nacieramy naciętą wcześniej golonkę.
- Golonkę odstawiamy na dwie godziny i nie wkładamy jej do lodówki.
- Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i umieszczamy golonkę w naczyniu żaroodpornym, polewając ją całą zalewą.
- Golonkę pieczemy przez około 50 minut, po tym czasie możemy ją podać do spożycia.
- Podczas pieczenia, golonkę co jakiś czas obracamy tak, żeby każda ze stron mogła być przez jakiś czas w marynacie i aby mięso równo się upiekło.
- Po upływie 50 minut wyciągamy golonkę z piekarnika i podajemy na talerze.
Pieczona golonka po bawarsku będzie wspaniale smakować z chlebem i ogórkami małosolnymi, które możesz wykonać samodzielnie. Jeśli jednak nie lubisz klasycznych połączeń, to golonka przygotowana w ten sposób, będzie wspaniale smakować z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem majeranku i z piklami z cukinii w zalewie musztardowej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do golonki.
Golonka z indyka po bawarsku
Nie każdy będzie fanem golonki wieprzowej, która podczas gotowania wydziela niezbyt przyjemny aromat. Aby tego zapachu uniknąć, można wykorzystać golonkę z indyka, która będzie wspaniale smakować, a jej przygotowanie nie będzie sprawiało aż takiego kłopotu. Jak przygotować golonkę z indyka, żeby była pyszna i soczysta i przypominała golonkę wieprzową po bawarsku? Przepis na to, jak przygotować to danie znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 4 golonki z indyka
- 1 ciemne piwo
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
Sposób przygotowania:
- W misce przygotowujemy zalewę. Do ciemnego piwa dodajemy majeranek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz, miód, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników.
- Golonkę myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
- Należy pamiętać, że przed pieczeniem należy wyjąć mięso z lodówki i pozwolić mu przyjąć temperaturę pokojową.
- Następnego dnia pieczemy golonki z indyka w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny.
- Przez godzinę i 10 minut pieczemy golonkę pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozostały czas pieczemy golonkę bez przykrycia. W ten sposób skórka z golonki będzie przyrumieniona i chrupiąca.
- Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego, możesz wykorzystać rękaw do pieczenia i po upływie określonego czasu przeciąć go, aby skórka z golonki z indyka mogła nabrać chrupkości.
Golonka przygotowana w ten sposób fantastycznie smakuje z ziemniakami z masełkiem i z koperkiem, a także z dodatkiem surówki z marchewki i pora. Możesz ją również podać z zasmażaną kapustą.
Alternatywą dla klasycznej marynaty do golonki, może być przepyszna marynata do łopatki wieprzowej, która sprawi, że golonka zyska unikalny i oryginalny smak. Wiele też zależy, z jakimi dodatkami zostaje podana, choć fani tego dania z pewnością cenią sobie wiejski chleb i musztardę stołową.
Jak marynować golonkę wieprzową?
Z uwagi na to, że golonka wieprzowa przed pieczeniem zawsze powinna być ugotowana, oznacza to, że marynowanie może zostać skrócone. Podczas marynowania nie wkładamy golonki do lodówki, ale marynujemy ją pod przykryciem. Najlepiej, jeśli możemy co jakiś czas ją obrócić, aby mięso równomiernie się zamarynowało.
Sekretem pysznego mięsa jest nacinanie grubej skórki. Zabieg ten polepsza estetykę dania, ale również sprawia, że marynata dociera głębiej, a to oznacza, że mięso staje się bardziej aromatyczne.
Co zrobić z wywaru z gotowanej golonki?
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z wywaru z golonki, to możesz wykorzystać go na wiele sposobów. Możesz ugotować na nim zupę, po porcjować i zamrozić, albo na części zrobić pyszny i aromatyczny gulasz lub bigos.
Wywar z golonki to wartościowy rosół wieprzowy, który może być doskonałą bazą do najróżniejszych potraw. Niektórzy do wywaru dodaję raciczki i różne rodzaje mięs gotują jeszcze przez jakiś czas i przygotowują smaczną i aromatyczną galaretę mięsną. Do tak przygotowanej galarety, nie trzeba dodawać żelatyny.