Jajka faszerowane na Wielkanoc – proste przepisy

Jajka faszerowane na Wielkanoc z szynką

Proste przepisy zakładają wymieszanie żółtek jajek z najprostszymi dodatkami i majonezem. Nie są to wymyślne dania wielkanocne, ale za to jako pyszne. Dlatego nawet jeśli przygotujesz bardziej skomplikowane jajka na święta, chociaż kilka zrób właśnie w ten najprostszy sposób. W końcu to element tradycji, tak jak pasztet na Wielkanoc. Przepis na 6 jajek:

  • 100 g szynki,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 rzodkiewka

Dzięki dodatkowi przypraw danie jest bardzo wiosenne, idealne na Wielkanoc. Do nadzienia możesz użyć dowolnej szynki. Pamiętaj, by bardzo delikatnie obierać jajka ze skorupki, aby nie uszkodzić ich powierzchni.

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  2. Pokrój szynkę, połącz ją z żółtkami i dodaj majonez i musztardę. Rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Nałóż farsz do połówek jajek, ułóż na dużym talerzu.
  5. Posiekaj drobno rzodkiewkę i udekoruj nią jajka.

Nadziewane jajka z tuńczykiem

Tradycyjne faszerowanie jajka na święta to także te z nadzieniem rybnym. Stosuje się do tego suszoną makrelę, szprotki albo właśnie tuńczyka. Nadzienie rybne sprawia, że jajka są naprawdę wyjątkowe w smaku, a przygotowanie także jest bardzo proste. Przepis na 6 jajek:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 garść rukoli do ozdoby

Jajka można bardzo szybko przygotować, dlatego ich zrobienie można zostawić sobie na sobotni wieczór. Na wielkanocne śniadanie będą nadal świeże i smaczne. Rukola jest opcjonalna, jeśli nie lubisz jej ostrego smaku, możesz z niej zrezygnować.

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, obierz, przekrój na połówki. Wyciągnij żółta.
  2. Żółtka wymieszaj z tuńczykiem osączonym z oleju lub wody.
  3. Dodaj majonez i musztardę oraz posiekany koperek. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  4. Nałóż nadzienie do połówek jajek. Przełóż na duży talerz i udekoruj rukolą.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki na Wielkanoc.

Świąteczne jajka o ciekawym nadzieniu

Dania wielkanocne: jajka z cukinią i serem

Jeśli ciasta na Wielkanoc już gotowe i masz trochę czasu, możesz zrobić nieco bardziej skomplikowany przepis na jajka faszerowane. W tym wypadku proponujemy takie z odrobiną cukinii i żółtego sera i bardzo ciekawym sosem. Jak je zrobić? Oto przepis na 6 jajek.

  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 cukinia,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka śmietany
Jajka faszerowane na wielkanoc na talerzu i przepisy na faszerowane jaja
Jak zrobić faszerowane jaja, czyli jajka faszerowane na wielkanoc

Przygotowanie dania może być bardziej czasochłonne, ale warto, te jajka są naprawdę bardzo smaczne. I na dodatek każdemu smakują. I są oryginalne – twoi goście po prostu się w nich zakochają.

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. W międzyczasie posiekaj cebulę w kostkę, posól i zaszklij na maśle i oliwie.
  3. Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj do cebuli i smaż aż zmięknie.
  4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i odstaw do ostudzenia.
  5. Ugotowane jajka obierz, przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
  6. Rozgnieć je widelcem, dodaj cukinię z cebulą i żółty ser.
  7. Nałóż farsz do połówek białek.
  8. Przygotuj sos z podanych składników. Polej nim jajka, a na wierzch połóż kawałki natki pietruszki.

Świąteczne jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Jajka faszerowane na Wielkanoc z serem feta? To połączenie idealne! Aby przełamać słony smak dodaj co nieco suszonych pomidorów. To naprawdę bardzo smaczne danie, idealnie się sprawdzi i na śniadanie i na biesiadny stół na spotkanie z rodziną. Oto przepis na 6 jajek:

  • 50 g sera feta,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz

Do tych jajek także możesz zrobić sos majonezowy, taki jak w poprzednim przepisie. Będzie wspaniałym dodatkiem i dekoracją, jednakże farsz także zawiera majonez, więc danie ma już wystarczająco dużo tłuszczu. Jeśli jednak chcesz zrobić nieco mniej kaloryczną opcję, wybierz majonez light lub sięgnij po jogurt.

  1. Ugotuj jajka i przygotuj je jak w poprzednich przepisach.
  2. Przełóż żółtka na talerz, dodaj ser feta, majonez i rozgnieć widelcem.
  3. Posiekaj suszone pomidory bardzo drobno. Dodaj do żółtek.
  4. Dodaj szczypiorek.
  5. Nałóż nadzienie do połówek białek i ułóż na talerzu, na przykład na przybraniu z sałaty.
  6. Przybierz jajka szczypiorkiem, bazylią lub rukolą.

Różowe faszerowane jajka na Wielkanoc – przepis

A może by tak przygotować faszerowane jajka na święta, które będą dodatkowo także ozdobą stołu? Takie właśnie są różowe nadziewane jajka. Aby je przygotować musisz stworzyć wyjątkową marynatę, która zabarwi wierzch białka. Ale trzeba bardzo uważać, by całe jajko się nie zafarbowało – wtedy nie będą tak efektowne. Przepis na 6 jajek:

Marynata:

  • 3 średnie buraczki,
  • 300 ml wody,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 2 liście laurowe

Nadzienie:

  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 łyżka serka kremowego,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki

Przygotowanie marynaty z buraczków to tylko chwila, a dzięki niej przepis jest naprawdę niezwykły. Różowe jajka faszerowane na Wielkanoc wspaniale wyglądają na stole podczas uroczystego śniadania. I od razu znikają, ponieważ są naprawdę wyjątkowe.

  1. Obierz buraki, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Dodaj wodę, ocet, liście laurowe i gotuj około 40 minut.
  2. Ugotuj jajka na twardo, ostrożnie obierz ze skorupki.
  3. Przełóż jajka do miski i zalej wystudzoną marynatą tak, by były całe przykryte.
  4. Przykryj i pozostaw na 60 minut.
  5. Przekrój jajka dużym nożem na połówki.
  6. Przygotuj nadzienie: zmiksuj żółtka jajek z chrzanem, serkiem i curry.
  7. Przełóż nadzienie do szprycy i nałóż ozdobnie do jajek.
  8. Udekoruj kiełkami.
ikona podziel się Przekaż dalej