Jak przygotować kulebiak? Oto 3 przepisy na struclę drożdżową
Ciasto drożdżowe, które wykorzystywane jest w wigilijny czas, przybiera różnorodne formy. Bardzo znane danie to tradycyjny kulebiak, który może być z kiszoną kapustą i grzybami, pieczarkami, mięsem, czy też nawet z ziemniakami tak jak znana parzybroda. Warto wiedzieć również o tym, że do zrobienia tego świątecznego kulebiaka, przyda nam się nie tylko ciasto drożdżowe, ale także ciasto kruche, ponieważ w ten sposób również może być zrobiona ta potrawa. Zobaczmy, jak zrobić kulebiak.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Kulebiak - przepis na kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami
Tradycyjny przepis na kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami
W świąteczny, wigilijny wieczór, bardzo wielką rolę odgrywają potrawy wigilijne. Potrawy wigilijne są bardzo zróżnicowane, zaczynając od barszczu z uszkami, czy też zupy z grzybami, idąc przez kapustę z grzybami, pierogi, makiełki i właśnie kulebiak. Pamiętajmy jednak o tym, że aby zrobić te potrawy wigilijne, potrzebny nam będzie przepis na nie. Zobaczmy więc, jak przygotować kulebiak z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- przyprawy: łyżeczka cukru, łyżeczka soli.
Jeśli nie mamy świeżych drożdży, możemy użyć suchych drożdży, natomiast wtedy wystarczy jedynie 7 gram.
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 150 g cebuli,
- 50 g marchwi,
- 25 g suszonych grzybów,
- 1,75 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: pieprz, cukier, sól, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Składniki dodatkowe:
- mąka do podsypywania ciasta,
- jajko do posmarowania kulebiaka.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin.
- Po tym czasie wodę z moczenia grzybów zlewamy do garnka.
- Grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju.
- Kiszoną kapustę wkładamy do wody po moczeniu grzybów.
- Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Marchew dodajemy do kapusty razem z przyprawami, grzybami i cebulą.
- Do garnka wlewamy też szklankę zimnej wody. Całość mieszamy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
- Tradycyjny farsz gotujemy do zmięknięcia kapusty. Gotowy farsz na kulebiak odstawiamy do wystudzenia.
- Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
- Zaczyn drożdżowy rozcieramy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 10-15 minutach przekładamy zaczyn do dużej miski.
- Do zaczynu dokładamy resztę mąki, mleka, żółtka, rozpuszczone masło i sól.
- Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto na danie wyciągamy na blat. Ciasto rozwałkowujemy w podłużny placek. Na ciasto wykładamy farsz.
- Ciasto z farszem zwijamy w rulon. Jajkiem smarujemy kulebiak.
- Całość odstawiamy na 20 minut i później pieczemy przez 35-40 minut w 175oC.
Przepis na ten kulebiak nie jest trudny i możemy go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pamiętajmy, że ciasto będzie się trochę kleiło, dlatego przed przygotowywaniem ciasta, warto posypać blat mąką. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.
Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami - jak zmodyfikować tradycyjny, wigilijny przepis
Kulebiak to pyszne danie, które może wnieść na nasz wigilijny stół ciekawe smaki. Pamiętajmy o tym, że kulebiak bywa nazywany większym pierogiem. Tak jak i pierogi, tak również kulebiak, to połączenia ciasta i farszu. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe najbardziej nadaje się na tę potrawę.
Jednak ciasto drożdżowe nie musi być jedyną możliwością, szczególnie że możemy wykorzystać do tego kruche ciasto. Dodatkowo warto wiedzieć, że samo ciasto może być posypane kminkiem, czy też ziołami prowansalskimi lub włoskimi, jeżeli za kminkiem nie przepadamy.
Co więcej, powinniśmy wspomnieć także o tym, że potrawa ta może być zrobiona z suszonych grzybów leśnych lub z grzybów świeżych i mrożonych. Poleca się korzystanie z prawdziwków, podgrzybków lub borowików. Jeśli jednak nie jemy grzybów leśnych, możemy zrobić kulebiak z pieczarkami.
Tradycyjny kulebiak z mięsem - jak zrobić to danie
Przepis na pyszne ciasto i farsz - jak zrobić kulebiak
Jeśli chcemy by parzybroda lub też kulebiak, zrobione według naszego przepisu były smaczne i przygotowane prawidłowo, powinniśmy zapoznać się z przepisami na te dania. Bardzo ciekawym rozwiązaniem na wigilijne i tradycyjne danie jest kulebiak z mięsem. Warto wiedzieć, że jest to bardzo dobra alternatywa dla osób, które nie jedzą kiszonej kapusty i grzybów. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić danie, jakim jest kulebiak z mięsem.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 43 g drożdży,
- 150 ml mleka,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- przyprawy: 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czosnku, sól ziołowa.
Składniki na tradycyjny farsz:
- 340 g kiszonej kapusty,
- 210 g mięsa,
- 2/3 jajka,
- przyprawy: nasiona kopru, kminek, sól, pieprz, zmielone ziele angielskie.
Warto wiedzieć, że najlepiej użyć tutaj ugotowanego i zmielonego mięsa z łopatki.
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę. W środek wsypujemy drożdże, cukier i kilka łyżek mleka. Całość zostawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy resztę składników na ciasto. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
- Gotowe ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
- Kiszoną kapustę siekamy na drobno.
- Pokrojoną kapustę mieszamy z mięsem mielonym. Całość podsmażamy na patelni i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy farsz. Całość zawijamy w rulon.
- Rulon przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
- Kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Przygotowany przepis pieczemy około 1 godziny w 170-180oC.
Przygotowując ten przepis, musimy pamiętać o zachowaniu proporcji na ciasto.
Tradycyjny kulebiak z mięsem i z kapustą kiszoną - co powinniśmy wiedzieć o możliwościach zmiany przepisu
Jeśli na naszym wigilijnym stole ma znaleźć się świąteczne danie, jakim jest kulebiak, powinniśmy poznać tradycyjny przepis na to, jak go zrobić, ale warto zapoznać się również z tym, w jaki sposób możemy zmieniać ten przepis. Nie zapominajmy jednak o tym, że przepis na ciasto drożdżowe jest dość uniwersalny.
Dlatego też przygotowując większe ilości kulebiaków, wystarczy, kiedy proporcjonalnie zwiększymy składniki na ciasto drożdżowe, lub też, jeśli chcemy wykonać mały kulebiak, pomniejszamy ilość składników. Zobaczmy też, co możemy zmienić w sposobie wykonania farszu i jakich składników zamiennych możemy użyć.
Jeśli chodzi o sam farsz na wigilijny kulebiak z mięsem, powinniśmy wiedzieć, że nie musi być on z kiszoną kapustą. Równie dobrze możemy przygotować mięso z grzybami leśnymi lub też z pieczarkami. Co więcej, warto doprawić mięso różnymi dodatkowymi przyprawami, tak żeby smakowało ono nam. Mięso na kulebiak nie musi być jedynie mięsem z łopatki, ale możemy także wykorzystać inne mięsa wieprzowe lub skorzystać z mięs drobiowych, które również świetnie łączą się np. z pieczarkami.
Przepis na tradycyjny kulebiak - jak zrobić kulebiak z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną
Przepisy na kulebiaki są bardzo zróżnicowane i możliwe jest połączenie ciasta drożdżowego lub nawet i kruchego, ze wszystkim, co mamy pod ręką. Wielką popularnością cieszą się wyroby bezmięsne, które podawane są na stół wigilijny. Jedną z takich właśnie propozycji na bezmięsne danie jest kulebiak z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą. Ten tradycyjny kulebiak to doskonałe, smaczne i sycące danie, które może wprowadzić do naszych świąt Bożego Narodzenia dodatkowe smaki. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na ciasto i farsz kulebiaka.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- przyprawy: 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 150 g kaszy gryczanej,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy.
- Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
- Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę.
- Gotową cebulę solimy i smażymy do zeszklenia na patelni.
- Ugotowane ziemniaki dusimy i mieszamy z resztą składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Jajko roztrzepujemy. Resztę składników na ciasto mieszamy ze sobą i odkładamy na około 10 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek. Resztę ciasta rozwałkowujemy w prostokąt.
- Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz. Ciasto z farszem zawijamy w roladę.
- Gotowy kulebiak przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Z reszty ciasta wycinamy ozdobne kształty. Kształty przyklejamy na kulebiak.
- Cały kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Gotowy kulebiak pieczemy 20 minut w 200oC i 20 minut w 180oC.
Do wycinania ozdobnych kształtów na kulebiak, możemy użyć świątecznych foremek do pierników.