Jak sparzyć pomidory krok po kroku? Praktyczny poradnik
Parzenie pomidorów czasami jest konieczne – nie chcemy przecież zjadać pestycydów, które znajdują się na skórce. Na dodatek do niektórych przepisów należy usunąć skórkę, a obranie pomidorów, zwłaszcza tych mniej dojrzały nie jest łatwe bez sparzenia. Dowiedz się, jak sparzyć pomidory krok po kroku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Parzenie pomidorów – czy naprawdę warto?
Skórka pomidorów pełna witamin
Obieranie pomidorów ze skórki wydaje się nie zawsze koniecznie potrzebne. W końcu to właśnie pod nią znajduje się bardzo wiele witamin – zwłaszcza C i E nazywanej witaminą młodości. Skórka zawiera także sporo potasu, beta-karotenu i przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który zapobiega nowotworom i zawałom.
Dlatego w wielu przypadkach skórkę pomidorów powinno się jeść, na przykład na kanapkach czy w sałatkach. Warto jednak ją wyparzyć, by usunąć pestycydy, a w innych przypadkach po prostu ją zdjąć.
Obieranie pomidorów ze skórki – kiedy?
Kiedy obieranie pomidorów ze skórki jest konieczne? Przede wszystkim dzieci i osoby starsze nie powinny jej jeść – bywa twarda i jest po prostu ciężkostrawna. Dlatego też osoby z wrażliwym układem trawiennym lub po zatruciach pokarmowych także powinny ją usuwać. Skórka z pomidora lubi „usiąść na żołądku” i może powodować problemy trawienne w takich wypadkach.
Obieranie pomidorów ze skórki czasami jest także ważnym elementem wielu przepisów. W czasie obróbki termicznej miąższ pomidorów staje się kremowy i tworzy gęsty, smaczny sos, jednak skórka oddziela się od niego, zwija i po prostu przeszkadza w jedzeniu. Dlatego w wielu wypadkach należy ją usunąć wcześniej. Idealne sparzenie pomidorów to gwarancja, że skórka ładnie odejdzie, a owoce się nie rozpadną ani nie stracą za dużo soku.
Jak sparzyć pomidory krok po kroku
Parzenie pomidorów nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy na chwilę zanurzyć je we wrzątku, tak by woda je przykrywała. Wcześniej można także naciąć skórkę na wierzchu na krzyż za pomocą ostrego noża. Dzięki temu po wyjęciu z wrzątku skórka łatwiej odejdzie – wystarczy podważyć przeciętą część i cały płat ściągniesz bez problemu.
Czas parzenia pomidorów nie powinien być dłuższy niż półtorej minuty. Jeśli będzie to dłużej, może okazać się, że warzywo zacznie się po prostu… gotować. I o ile chcesz zrobić pomidory na zimę do słoików lub prażyć je na patelni, by uzyskać sos nie ma to większego znaczenia, o tyle do sałatek czy innych potraw podgotowane pomidory po prostu nie pasują. Zbyt krótkie moczenie w gorącej wodzie może sprawić, że skórka nie oddzieli się od miąższu.
Po moczeniu we wrzątku należy przełożyć pomidory do zimnej wody. Dzięki temu skórka łatwiej się oddzieli. To świetne rozwiązanie, jeśli masz wiele pomidorów do obrania – mogą czekać w chłodzie na swoją kolej. W przypadku bardziej dojrzałych pomidorów możesz spróbować tylko wyparzyć skórkę polewając gorącą wodą i ściągnąć ją ostrym nożem – łatwiej się oddziela.
Masz dużo pomidorów i zastanawiasz się, co możesz z nimi zrobić? Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów w słoikach.
Parzenie pomidorów – do jakich potraw?
Pomidory w słoikach bez skórki
Pomidory z puszki są bardzo wygodne – można z nich błyskawicznie przygotować dobry sos. Możesz je przygotować w domu – pomidory w słoikach na zimę smakują i zachowują się tak samo. Będzie to o wiele tańsze, no i masz kontrolę nad tym, co dodajesz do dania – możesz ograniczyć cukier, sól i konserwanty.
- 5 kg mięsistych pomidorów,
- 5 łyżeczek soli,
- przyprawy (opcjonalnie): pieprz, oregano, bazylia, czosnek, ostra suszona papryka, papryczka chili.
W ten sposób możesz zrobić pomidory na zimę w całości lub w kawałkach. Wszystko zależy od tego, jakie są duże. Wybieraj te najbardziej mięsiste, które mają więcej miąższu niż soku i nasion.
- Sparzyć i umyć słoiki.
- Sparzyć i obrać pomidory według podanych wyżej wskazówek.
- Pokroić obrane pomidory na kawałki, wrzucić do garnka i podgotować przez 10 minut. Mieszać delikatnie drewnianą szpatułką, by się nie rozpadły. W trakcie gotowania dodać sól i wybrane przyprawy (można je dodać także do każdego słoika).
- Przelać gorące pomidory do słoików, od razu zakręcać.
- Aby słoiki wytrzymały na zimę, należy je zapasteryzować – gotować we wrzątku przez 10-15 minut. Poziom wody powinien sięgać 1-2 cm poniżej zakrętki. Odstawić do wystudzenia na dobę, a następnie przenieść słoiki w ciemne i chłodne miejsce.
Leczo z cukinią i pomidorami
Inne potrawy, do których powinno się dodawać pomidory bez skóry, to te jednogarnkowe, w których skórka pomidorów mogą przeszkadzać. Jednym z nich jest leczo – danie z papryki z cukinią, w którym pomidory także grają ważną rolę.
- papryka żółta i czerwona,
- 1 cukinia,
- 2 cebule,
- kiełbasa 40 dag,
- 4 pomidory,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: oregano, bazylia, natka pietruszki, sól i pieprz
Przepis nie jest szczególnie skomplikowany, ale przygotowanie może trochę potrwać, więc jeśli chcesz zrobić leczo na obiad, zacznij przygotowywać go dzień wcześniej. Od razu możesz zrobić większą porcję i zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.
- Umyj cukinię, pokrój w grubą kostkę. Pokrój paprykę w półpaski.
- Cebulę pokrój w piórka, podduś na oleju, dodaj cukinię i sól.
- Duś przez około 5 minut, następnie wrzuć do warzyw paprykę. Duś około 5 minut.
- W tym czasie obierz i sparz pomidory według przepisu wyżej i pokrój w kostkę.
- Podsmaż na patelni kiełbasę i dorzuć do garnka z warzywami.
- Na koniec dodać pomidory i gotować jeszcze przez około 20 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz zioła i inne przyprawy.
Do tego przepisu możesz użyć także pomidorów ze słoika z powyższego przepisu. Pomidory dodaje się na końcu, ponieważ zawarty w nim kwas nieco utwardza warzywa, na przykład cukinię. Leczo w większej ilości gotuje się dłużej, ale warto dobrze pilnować potrawy, by papryka się nie rozpadła i nie oddzieliła od skórki. Danie smakuje najlepiej, kiedy warzywa są lekko twardawe.