Jak suszyć grzyby w domu? Najlepsze sposoby do zastosowania w domu
Grzyby są bardzo charakterystycznym elementem wielu potraw, na które przepisy możemy znaleźć w książkach kucharskich i w internecie. Aby nasze potrawy nabrały ich wyjątkowego smaku i aromatu, powinniśmy dowiedzieć się, jak wysuszyć grzyby, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, ale również jak przechowywać suszone grzyby. Zobaczmy więc, jak wygląda domowe suszenie grzybów.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z grzybów.
Jak wysuszyć grzyby - podstawowe informacje
Zanim dowiemy się, jak wygląda domowe suszenie grzybów, powinniśmy wiedzieć, jakie grzyby nadają się do suszenia, jak przygotować je przed suszeniem, a także jak przechowywać suszone grzyby. Zacznijmy od pierwszego zagadnienia, którym jest to, jakie grzyby wybrać do tego procesu. Otóż bardzo dużą popularnością cieszą się podgrzybki, koźlarze, prawdziwki i smardze. Nie tak bardzo popularne jest suszenie kurek i suszenie maślaków, które dosyć problematycznie zachowują się w czasie domowego suszenia grzybów.
Ważnym elementem jest nie tylko rodzaj, ale i wielkość grzybów, bo to właśnie te większe wykorzystujemy do suszenia, za to małe grzybki lepiej jest marynować. Istotne przy wyborze grzybów jest sprawdzenie, czy grzyby nie są robaczywe. Jest to o tyle ważne, że gdy grzyb robaczywy trzymany jest z grzybami zdrowymi, może zarazić grzyby będące w pobliżu, przez co cały nasz zbiór będziemy musieli wyrzucić.
Nim przystąpimy do suszenia grzybów, powinniśmy dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować grzyby. Jest to bardzo ważny etap, dzięki któremu uzyskujemy pożądane efekty. W pierwszej kolejności oczywiście grzyby muszą być przez nas oczyszczone. Oczyszczamy je najlepiej bardzo delikatnie nożykiem i szorstką stroną zwilżonej gąbki do mycia naczyń. Pamiętajmy, aby nie moczyć grzybów przed suszeniem, ani też starać się nie myć ich pod bieżącą wodą. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł o przetworach.
Po oczyszczeniu możemy zabrać się za krojenie. Kroimy zarówno trzony, jak i kapelusze. W przypadku kapeluszy grubość powinna wynosić około 0,5 cm, natomiast trzonki kroi się na pół lub na cztery części, w zależności od tego, jak są duże. Po wykonaniu wszystkich czynności możemy zabrać się za suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, w suszarce lub w innym miejscu przy zachowaniu odpowiedniej temperatury suszenia grzybów i odpowiednio dobierając do tego czas. Po ususzeniu musimy wiedzieć, jak przechować suszone grzyby, a do tego najlepiej nadają się szczelne pojemniki, którymi mogą być metalowe puszki lub słoje z uszczelkami.
Suszenie grzybów w piekarniku i w suszarce
Jeśli chodzi o suszenie grzybów w piekarniku, lepiej jest robić to w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, a nie w piekarniku gazowym. Nie zapominajmy, że drzwiczki piekarnika podczas suszenia powinny być lekko uchylone, co w piekarnikach gazowych może być niebezpieczne. Jeśli mamy możliwość suszenia grzybów tylko w piekarniku gazowym, lepiej jest wybrać inną metodę suszenia.
Suszenie w piekarnikach elektrycznych z termoobiegiem jest bardzo proste. Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładamy na ruszt piekarnika, a pod niego wsadzamy blaszkę do pieczenia. Dzięki temu grzyby, które w trakcie suszenia skurczą się, nie spadną na dno piekarnika, ale na nią. Można też ułożyć grzyby od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura suszenia grzybów powinna wynosić od 40 do 50oC. Pamiętajmy, aby delikatnie uchylić drzwiczki i co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę. Suszenie grzybów w piekarniku może zająć nawet kilka godzin, ale warto zadbać o to, by grzyby wysuszyły się dokładnie, bo w przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z dzikiej róży.
Kolejnym sposobem na to, jak wysuszyć grzyby, jest suszenie w suszarkach do owoców i warzyw. Jest to zdecydowanie najłatwiejsza metoda, ponieważ suszenie maślaków i innych grzybów nie wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku. To, w jakiej temperaturze suszymy grzyby i jaki jest czas zabiegu, jest dokładnie opisane w instrukcji obsługi, z której warto skorzystać. Pamiętajmy jednak, że grzyby pokrojone w grubsze plastry muszą się suszyć nieco dłużej od tych pokrojonych cienko. Suszone kurki, podgrzybki i inne grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Suszenie grzybów na innych źródłach ciepła
To, jak wysuszymy grzyby, zależy tylko i wyłącznie od nas, ponieważ sposobów na suszenie grzybów jest kilka. Pamiętajmy jednak, aby zawsze wiedzieć, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, by nie przesuszyły się, ale także, by nie suszyły się zbyt wolno. Kolejne metody nie wykorzystują energii elektrycznej i bardzo często uzależnione są od warunków atmosferycznych, ale mimo to cieszą się stale popularnością.
Pierwszym sposobem jest suszenie na słońcu. W tym przypadku temperatura suszenia grzybów może być sporym problemem, zwłaszcza przy niestabilnych warunkach atmosferycznych. Pamiętajmy też, że grzyby suszone tą metodą potrzebują na wysuszenie kilku dni, w których pogoda będzie idealna. Jest to najtańsze rozwiązanie, w którym wcześniej przygotowane grzyby kładziemy na sitach i wystawiamy na pełne słońce. Warto zapewnić im ochronę w postaci gazy, która uchroni je przed zanieczyszczeniami i owadami. W ciągu dnia powinniśmy przekręcić je na drugą stronę około 2-3 razy. Musimy wiedzieć, że przy dużej wilgotności powietrza, proces suszenia się nie uda. Jeśli na naszych sitach grzyby zrobiły się twarde i giętkie, to znaczy, że są gotowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z jabłek na zimę?
Równie często wykorzystywanym sposobem suszenia grzybów, jest suszenie na kaloryferze lub przy innym dostępnym źródle ciepła. Przy takim suszeniu grzybów nawlekamy przygotowane wcześniej grzyby na nitkę. Pamiętajmy, by kawałki były nieco większe, aby nie spadły z nitki. W takim przypadku lepiej jest pociąć je w dwu- lub trzycentymetrowe kawałki. Jeśli już mamy nawleczone grzyby na nitkę, wtedy jej końce przywiązujemy do kaloryfera, aby grzyby były rozciągnięte w poprzek do kaloryfera.
Jak widać, sposobów na suszenie grzybów jest kilka i na pewno każdy znajdzie idealny dla siebie. Pamiętajmy jednak, że niektóre grzyby nie są idealne do suszenia, a mowa tu między innymi o suszeniu maślaków, co oczywiście nie znaczy, że nie da się tego zrobić. W książkach kulinarnych znajdziemy różnorodne przepisy na potrawy z suszonymi grzybami. I tak właśnie bardzo często polecanym przepisem jest przepis na sos, w którym wykorzystane są suszone kurki albo prawdziwki. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z ogórków.