Jak suszyć grzyby w piekarniku? Odpowiadamy na wszystkie pytania
Suszone grzyby są lekkie, a ich przechowywanie nie sprawia problemów. Świeże grzyby przygotowujemy do suszenia na różne sposoby. Możemy suszyć całe kapelusze, podzielić grzyby na cząstki i ususzyć je surowe lub po zblanszowaniu. Najstarszą metodą jest suszenie grzybów, nawleczonych na sznurku, na słońcu. Nowoczesne szafy suszące lub ogrodowe suszarnie umożliwiają ususzenie dużej ilości grzybów. Domowe suszenie wykorzystuje kaloryfery, elektryczne suszarki i piece kaflowe. Podpowiadamy, jak wysuszyć grzyby w piekarniku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
Suszenie grzybów – zalety grzybowego suszu
Głównym składnikiem grzybów jest woda, która w czasie suszenia odparowuje, dzięki czemu susz grzybowy zawiera skoncentrowane, cenne dla zdrowia, składniki: białko, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B. Suszone grzyby są kaloryczne – np. podgrzybki suszone zawierają 362 kcal/100g suszu, a kaloryczność borowików szlachetnych to 347 kcal/100 g, podczas gdy świeże grzyby są niskokaloryczne, zawierają około 34 kcal/100g. Do suszenia najbardziej nadają się prawdziwki i podgrzybki. Suszy się również koźlarze, maślaki, opieńki i pieczarki łąkowe.
Polska kuchnia wykorzystuje suszone grzyby jako dodatek do wielu potraw. Nie sposób wyobrazić sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z suszonym grzybkiem, zupy grzybowej czy bigosu. Zapach suszonych grzybów podkreśla smak serwowanych dań i wpływa na poprawę naszego nastroju, przywodząc na myśli świąteczną atmosferę. Suszone grzyby wykorzystujemy także w codziennych jadłospisach, do sporządzenia sosów, zup oraz farszu.
Najwięcej satysfakcji przynosi suszenie samodzielnie zebranych grzybów. Po udanym grzybobraniu, z 10 kg świeżych grzybów uzyskamy około 1 kg suszu. Jeśli kupujemy gotowe suszone grzyby, zwróćmy uwagę, by dokonać zakupu produktów z atestem producenta. Wykorzystanie takiego suszu grzybowego jest bezpieczne dla naszego zdrowia, a grzyby mają przyjemny i intensywny aromat.
Domowe suszenie grzybów – jak wysuszyć grzyby?
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Świeże grzyby, przeznaczone do suszenia, nie mogą być robaczywe. Grzyby z widocznymi dziurkami - wyrzucamy. Po ich przebraniu, dokładnie czyścimy je z piasku i ściółki oraz przycinamy trzonki. Grzybów nie myjemy! Wycieramy je delikatnie ściereczką, a z maślaków ściągamy lepką skórkę. Mały grzybki suszymy w całości, natomiast z większych okazów oddzielamy kapelusze i trzony. Kapelusze suszymy w całości lub kroimy je w plastry, natomiast trzonki kroimy w paseczki.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
W warunkach domowych grzyby możemy ususzyć w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, w kuchence elektrycznej bez termoobiegu oraz w piekarniku gazowym. Ważne, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby ich nie przypiec. Nie powinno się suszyć grzybów w zbyt wysokiej temperaturze. Początkowa temperatura suszenia grzybów to około +50 stopni Celsjusza. W miarę odparowywania z grzybów wody, temperatura suszenia grzybów może nieco wzrosnąć.
Jak wygląda suszenie grzybów w kuchence elektrycznej?
Najlepiej suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, dzięki czemu grzyby będą suszyły się równomiernie ze wszystkich stron. Grzyby suszy się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, co zabezpieczy je przed przypieczeniem. Grzyby rozkładamy na papierze do pieczenia. Co 30 minut sprawdzamy, czy proces suszenia przebiega prawidłowo. W razie potrzeby, mocniej uchylamy drzwiczki piekarnika. Cały proces suszenia trwa około 3 godziny. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak suszyć grzyby w domu.
Przechowywanie suszonych grzybów – najlepsze sposoby
Dobrze ususzone grzyby łamią się, natomiast przesuszone – kruszą. Grzyby niedosuszone są miękkie, nie łamią się i podatne są na pleśnienie, więc trzeba je dosuszyć. Zbyt mocno ususzone grzyby można zemleć, uzyskując aromatyczny proszek przyprawowy. Najlepiej użyć do tego celu blendera wysokoobrotowego lub innego rozdrabniacza. Suszone grzyby chłoną obce zapachy, więc niewskazane jest wykorzystanie młynka do kawy. Gotową przyprawę przechowujemy w zakręcanym słoiku.
Grzyby możemy przechowywać w tradycyjny sposób – w lnianym woreczku. Niestety, przechowywane w taki sposób, często atakowane są przez robaki. Najlepszym sposobem jest umieszczenie suszonych grzybów w szczelnym pojemniku, z dodatkiem kilku liści laurowych. W tej roli sprawdzą się plastikowe i blaszane pudełka, a także szczelnie zamykane słoje. Co pewien czas warto przeglądnąć zawartość pojemników. Przechowujemy je w suchym miejscu, o temperaturze około 18 stopni Celsjusza.
Zanim wykorzystamy susz grzybowy do przygotowania potrawy, należy grzyby przepłukać wrzącą wodą i namoczyć. Susz jest lekki, więc trzeba przytrzymać grzyby przy dnie naczynia z wodą, np. przy pomocy obciążonego talerzyka. Grzyby moczymy od kilku minut - do kilku godzin, kierując się przepisem na wybrane danie, z dodatkiem grzybów. Unikajmy moczenia grzybów w gorącej wodzie, aby uniknąć ich twardnienia. Grzyby możemy także namoczyć w mleku. Napęczniałe grzyby kroimy w paski i łączymy z innymi składnikami potrawy. Gotujemy je do miękkości. Woda z moczonych grzybów nadaje się do przyrządzenia zup i sosów.