Kociołek myśliwski – rodzaje, cena, sposób użycia, porady praktyczne
Żeliwne naczynie służące do termicznej obróbki przygotowywanych dań to właśnie kociołek myśliwski. Naczynie to jest idealnym prezentem dla myśliwych i osób, które pasjonują się łowiectwem, ale i nie tylko, bo z chęcią skorzystają z niego również osoby, które lubią spędzać aktywnie czas na świeżym powietrzu. Żeliwny kociołek myśliwski jest bardzo praktycznym urządzeniem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kulinariach.
Kociołek myśliwski – co to jest i jakie ma zastosowanie
Definicja i zastosowanie kociołka myśliwskiego
Zacznijmy od samej definicji kociołka myśliwskiego. Kociołek myśliwski to nic innego jak duże naczynie żeliwne, które pomoże szybko i sprawnie przygotować aromatyczną i pożywną strawę, dla wygłodniałych uczestników polowania.
Tradycyjny żeliwny kociołek jest wytwarzany z odpornego na wysoką temperaturę stopu żelaza z węglem. Jest to bardzo ważne, ponieważ trzeba pamiętać, że naczynie i potrawa w nim znajdująca się będzie znajdowała się bezpośrednio nad ogniem.
Pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa się na myśl o kociołku myśliwskim, to polana leśna, ognisko i wspólna biesiada po udanych łowach. Jednak mało kto wie i orientuje się, że kociołek myśliwski może być również z powodzeniem używany w życiu codziennym, na zwykłej płycie grzewczej, na ogniu, piecu lub w kominku.
Zalety gotowania w kociołku myśliwskim
W tym miejscu warto zapoznać się z zaletami stosowania kociołka myśliwskiego:
- Wydobycie wszystkich walorów smakowych i zapachowych gotowanego dania.
- Możliwość przygotowywania ulubionych dań „na wolnym powietrzu” – w przeciwieństwie do popularnego w naszym kraju grilla, gdzie dobra pogoda determinuje całe przedsięwzięcie.
- Duży kocioł pomieści dużo strawy, która będzie w stanie posilić wiele osób.
- Kociołki myśliwskie mają niewątpliwą zaletę, jaką jest długie trzymanie wysokiej temperatury przygotowywanej potrawy wewnątrz naczynia.
- Przygotowywanie potrawy w kociołku myśliwskim nie nastręcza wiele wysiłku.
- Kociołek myśliwski jest bardzo łatwy do umycia.
Kociołek myśliwski – budowa, zalety, cena
Elementy budowy kociołka myśliwskiego
Każdy kociołek myśliwski tworzą:
- Korpus – to miejsce, w którym przyrządzane jest danie.
- Pokrywa kociołka – służy do prawidłowego przyrządzania aromatycznej strawy.
- Nóżki – pomagają ustawić kociołek na odpowiedniej wysokości nad paleniskiem.
- Uchwyt- pozwala na powieszenie kociołka myśliwskiego nad źródłem ognia.
Trudny wybór – grill czy kociołek?
W naszym kraju z roku na rok zwiększa się liczba amatorów plenerowego wypoczynku i konsumowania posiłków na świeżym powietrzu. Zarówno grillowanie, jak i przyrządzanie potraw w kociołku myśliwskim może zapewnić nam wiele frajdy, i dostarczyć wiele niezapomnianych doznań smakowych.
Niejedna osoba, która skosztowała choć raz dań przyrządzonych w plenerze, w kociołku myśliwskim lub na grillu, na tyle posmakuje wspaniałego smaku i aromatu przyrządzonych dań, że na pewno nie poprzestanie na jednym razie.
Niestety warto mieć na uwadze fakt, że kociołek myśliwski z racji tego, że jest wykonany z materiału, który jest stopem żelaza i węgla, to z kolei może przyczyniać się do nieznacznego przywierania gotowanych w jego wnętrzu potraw. Dlatego też, mając to na uwadze, możemy zastosować, dwa wypróbowane rozwiązania.
Tradycyjne wyłożenie dna naczynia liśćmi kapusty. Jest to metoda, która ma dwie niewątpliwe zalety: nie tylko chroni nasze potrawy przed przypaleniem, ale również zapewnia piękny aromat, który wydobywa się z kapusty. Zdecydowanie się na zakup emaliowanego kociołka. Dzięki nieprzywierającej powłoce wewnątrz naczynia nasze potrawy na pewno nie ulegną przywarciu i przypaleniu w czasie gotowania.
Dla osób ceniących sobie wygodę idealnym rozwiązaniem jest kociołek myśliwski wraz z zintegrowanym paleniskiem. Kociołki takie posiadają zdejmowany korpus ułatwiający przyrządzanie posiłków oraz zamykane drzwiczki paleniska, które z kolei są pomocne przy uzupełnianiu paliwa pod kociołkiem. Urządzenie posiada również popielnik, który możemy w celu wyczyszczenia łatwo wyjąć. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź ten artykuł z TOP 5 przepisów na chłopski garnek.
Pielęgnacja kociołka myśliwskiego
Warto pamiętać, że o kociołek należy dbać, oraz właściwie go pielęgnować, zarówno przed pierwszym użyciem, jak i w czasie dalszego korzystania z naczynia. Przed pierwszym użyciem kociołka myśliwskiego należy naczynie starannie oczyścić przy pomocy mieszanki wody i piasku. Potem należy kociołek wypalić, zużywając do tego pół litra oleju roślinnego. Po tych zabiegach ważne jest, aby kociołek sam wystygł.
Nie wolno pod żadnym pozorem ochładzać go wodą. Kolejnym krokiem do właściwego przygotowania kociołka do pierwszego użycia jest jego wygotowanie. Tu użyć możemy na przykład obierek po ziemniakach. Kociołek powinien być do połowy wypełniony strużynami, resztę objętości naczynia powinna stanowić woda w połączeniu z kostką smalcu. Tak przyrządzoną w kociołku strawę gotujemy przez około 60 minut. Po wszystkim naczynie gotowe jest do codziennego użytku.
W ciągu dalszej eksploatacji naczynia należy pamiętać, że po każdym użyciu kociołka należy go wyszorować mieszanką wody z piaskiem. Nie należy stosować żadnych typowych środków chemicznych stosowanych w tradycyjnej kuchni.
Należy pamiętać, że każdym razem, przed użyciem naczynia, trzeba je obmyć wodą z piaskiem, ze względu na przeprowadzoną wcześniej konserwację kociołka przy pomocy tłuszczu.
Na pierwszy rzut oka, wszystkie te czynności mogą wydawać się czasochłonne i kłopotliwe, ale zapewniam, że bogaty smak i aromat przygotowywanych dań rekompensuje wszystkie niedogodności.
Cena i dostępność kociołka myśliwskiego w polskich sklepach
Kociołki myśliwskie stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków ceniących sobie aktywny wypoczynek na łonie natury. Dlatego też wiele sklepów oferujących artykuły dla domu i ogrodu posiadają w swojej ofercie kociołki myśliwskie. Ich cena uzależniona jest od wielkości, materiału, z jakiego został wykonany. Ceny kształtują się od około 100 złotych do nawet 500 zł. Dobór odpowiedniego naczynia zależy od zasobności naszego portfela, preferowanej wielkości kociołka, jak i materiału, z jakiego ma być wykonany.
Szykując pyszne potrawy w kociołku myśliwskim, warto zaopatrzyć się również w inne potrzebne w naszej kuchni narzędzia, takie jak: szatkownica do kapusty i krajalnica do kapusty. Tego typu akcesoria pozwolą nam własnoręcznie przygotować aromatyczne potrawy z warzyw z naszego ogródka. Warto również po pysznym posiłku posilić się smakowitym winem, do którego produkcji użyjemy drożdże winiarskie i owoce prosto z drzewa lub krzewu.
Kociołek myśliwski to genialny pomysł na prezent dla osób, które cenią sobie wypoczynek na świeżym powietrzu, którzy lubią spożywać aromatyczne i pyszne posiłki w gronie przyjaciół i rodziny. Przy pomocy kociołka myśliwskiego możemy przygotować wiele ciekawych i smacznych dań takich jak: gulasz, leczo, grochówkę, zapiekankę ziemniaczaną i wiele innych, wszystko tak naprawdę zależy od naszej wyobraźni i potrzeb.