Mizeria z ogórków krok po kroku - sprawdzone i szybkie przepisy
Myślisz, że wystarczy wymieszać ogórki ze śmietaną i voila? Błąd! Klasyczna mizeria z ogórków może i jest nudna, ale jest bardzo wiele różnych przepisów, które smakują o wiele lepiej, a są równie szybkie. Poznaj sprawdzone przepisy na mizerię różnego rodzaju.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Mizeria z ogórków idealna do obiadu
Mizeria z ogórków do obiadu
Od kiedy tylko w sklepach pojawiają się ogórki gruntowe, czyli w okolicach czerwca, warto zacząć robić mizerię. To zdecydowanie najbardziej popularny polski dodatek do mięsa i ziemniaków czy innych obiadów. Lekki, chłodny, idealny na gorące dni. Mizeria, nawet w tej klasycznej wersji, czyli ogórki ze śmietaną, jest przepyszna. Na dodatek warto ją jeść także z innych powodów.
Mogłoby się wydawać, że ogórki nie są szczególnie prozdrowotne, jednak tak naprawdę to warzywo ma szereg właściwości leczniczych i składników odżywczych. W 97% składa się z wody, więc świetnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne. Na dodatek działa lekko moczopędnie, więc idealnie sprawdzi się przy zapaleniach dróg moczowych. Bardzo duża zawartość potasu (ponad 135 mg w 100 g!) i spora zawartość fosforu wpływają na wydolność serca, a witaminy A i K dbają o wygląd skóry. Ogórek ma także potwierdzone działanie przeciwnowotworowe, więc jego spożywanie jest jak najbardziej zalecane. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Jak zrobić mizerię – klasyczny przepis na mizerię
Każdy z nas na pewno zna klasyczną mizerię, tę którą pamiętamy z dzieciństwa jako towarzyszkę kotleta mielonego i ziemniaków. Przepis na taką mizerię jest naprawdę banalnie prosty.
- ogórek gruntowy – 1 kg,
- śmietana – 1 szklanka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- szczypta soli.
Najlepiej używać ogórków gruntowych, gdyż są najzdrowsze i mają najprzyjemniejszy smak. Jednak mizerię możesz robić przez cały rok, sięgając po ogórki szklarniowe. Zawartość tłuszczu w śmietanie możesz dobrać indywidualnie. Większość osób używać 30% śmietanki, ponieważ ma delikatniejszy, a zarazem bogatszy smak niż te mniej tłuste.
- Obierz ogórki i pokrój je na plasterki o szerokości około 1 mm. Możesz także zetrzeć je na tarce sałatkowej.
- Włóż ogórki do miski i posyp solą. Zostaw je na co najmniej kilkanaście minut, żeby puściły sok.
- Odciśnij przez ściereczkę, by pozbyć się nadmiaru wody.
- Wymieszaj z pieprzem, dodaj ewentualnie więcej soli do smaku.
- Zalej śmietaną, wymieszaj i od razu podawaj.
Mizeria z ogórków – oryginalne przepisy
Dietetyczna mizeria z ogórków - przepis na fit dodatek do dań
Ogórki są niskokaloryczne, dlatego to ulubiona przekąska osób będących na diecie i dbających o linię. Jednak już sama mizeria może mieć sporo kalorii – wszystko zależy bowiem od śmietany. 100 g śmietany 30% to niemal 200 kcal, ale śmietanka 12% to już tylko 130 kcal. Dlatego jeśli chcesz zrobić dietetyczną wersję, wybierz mniej tłustą śmietanę lub w ogóle zastąp ją czymś innym. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?
Naturalnym wyborem zdaje się być jogurt naturalny, ale nie wszyscy lubią jego kwaskowaty smak. O wiele lepszą opcją będzie… maślanka. To jedynie 100 kcal w 100 g.
Sposób przygotowania jest taki sam, zmieniają się tylko proporcje. Na około 700 g ogórków gruntowych potrzebujesz 1 szklankę maślanki. Po zalaniu nią plastrów, możesz odstawić salaterkę na 15-20 minut. Ogórki puszczą więcej soku, przyprawy się przegryzą i mizeria będzie jeszcze lepsza.
Mizeria na słodko
A teraz coś dla miłośników słodkich smaków. Jak zrobić mizerię na słodko? Wystarczy dodać do niej trochę cukru. Do jej wykonania potrzebujesz:
- 3-4 większe ogórki gruntowe,
- 150 ml gęstej śmietany,
- 1 łyżkę cukru,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżeczkę pieprzu, może być kolorowy.
Początkowo wykonanie wygląda tak samo, ale potem musisz nieco zmienić sposób działania.
- Kiedy ogórki będą puszczać wodę, przełóż je na durszlak lub sitko. Nie musisz ich odciskać – w tej wersji mogą być nieco bardziej wodniste.
- Wyciągnij wcześniej śmietanę z lodówki, by nabrała wyższej temperatury.
- Wsyp cukier do śmietany i wymieszaj aż do rozpuszczenia kryształków.
- Dodaj do śmietany z cukrem sok z cytryny. Zawsze w tej kolejności, inaczej cukier się nie rozpuści.
- Przełóż ogórki do miski i wsyp nieco pieprzu. Zalej śmietaną z przyprawami i już – mizeria na słodko gotowa. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem.
Jak zrobić mizerię z dodatkami
Każdy z wyżej wymienionych przepisów możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego różnego rodzaju przyprawy czy dodatki. Co najbardziej pasuje do mizerii? Oczywiście koperek – jest świeży zapach i typowy smak idealnie współgrają z ogórkami. Oczywiście możesz wkroić do niej także trochę białej, świeżej cebuli lub szalotki, a także wrzucić do miseczki odrobinę szczypiorku.
Dla osób, które lubią oryginalne smaki, mizeria jest nieskończonym źródłem eksperymentów. Tak naprawdę pasuje do niej wszystko. Można dołożyć do niej pomidory i paprykę, albo kiwano (ogórek chiński i słodko-kwaśnym smaku kiwi) i melona. Można także wsypać do mizerii nieco cynamonu lub curry i kurkumy.
Mizeria z ogórków na zimę?
Miłośnicy mizerii z pewnością ucieszą się z wieści, że mizerię można zrobić także na zimę. Oczywiście nie będzie to typowa mizeria ze śmietaną, ale jej odpowiednik z pewnością urozmaici zimowe obiady. Ogórki na zimę znamy w wielu odsłonach – kiszone, konserwowe, w różnych zalewach. Czemu więc nie zrobić mizerii?
Tak naprawdę zaprawa z ogórków jest bardzo podobna do ogórków konserwowych, jednak jest o wiele delikatniejsza. Dzięki temu, że plasterki nie mają skórki, są bardziej wiotkie i lepiej przypominają klasyczną mizerię. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?
- 4 kg ogórków,
- 2 duże cebule.
Zalewa do ogórków konserwowych:
- 2 litry przegotowanej wody (wystudzonej),
- 500 ml octu,
- 500 g cukru (opcjonalnie, możesz zmniejszyć ilość),
- 4 łyżeczki soli,
- odrobina oleju.
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz w ziarnach.
Zaprawa z ogórków jest dość prosta. Zaczyna się standardowo – od obrania i starcia na tarce sałatkowej ogórków. Muszą być dość cienkie.
- Obierz cebulę i pokój ją w półplasterki.
- Wymieszaj cebulę z ogórkami.
- Wymieszaj składniki zalewy aż do rozpuszczenia cukru.
- Zalej zalewą ogórki i cebulę w dużej misce, przykryj ściereczką i zostaw na noc.
- Przygotuj słoiki – wrzuć do każdego kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, po jednym listku laurowym.
- Ciasno układaj ogórki w słoikach, rozlej pozostałą zalewę na 3 cm poniżej zakrętki.
- Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Ogórki na zimę w formie mizerii to wspaniała alternatywa dla ogórków konserwowych. To świetny sposób na urozmaicenie klasycznego połączenia obiadowego: ziemniaków i mięsa. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.