Mizeria z ogórków idealna do obiadu

Mizeria z ogórków do obiadu

Od kiedy tylko w sklepach pojawiają się ogórki gruntowe, czyli w okolicach czerwca, warto zacząć robić mizerię. To zdecydowanie najbardziej popularny polski dodatek do mięsa i ziemniaków czy innych obiadów. Lekki, chłodny, idealny na gorące dni. Mizeria, nawet w tej klasycznej wersji, czyli ogórki ze śmietaną, jest przepyszna. Na dodatek warto ją jeść także z innych powodów.

Mogłoby się wydawać, że ogórki nie są szczególnie prozdrowotne, jednak tak naprawdę to warzywo ma szereg właściwości leczniczych i składników odżywczych. W 97% składa się z wody, więc świetnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne. Na dodatek działa lekko moczopędnie, więc idealnie sprawdzi się przy zapaleniach dróg moczowych. Bardzo duża zawartość potasu (ponad 135 mg w 100 g!) i spora zawartość fosforu wpływają na wydolność serca, a witaminy A i K dbają o wygląd skóry. Ogórek ma także potwierdzone działanie przeciwnowotworowe, więc jego spożywanie jest jak najbardziej zalecane. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.

Jak zrobić mizerię – klasyczny przepis na mizerię

Każdy z nas na pewno zna klasyczną mizerię, tę którą pamiętamy z dzieciństwa jako towarzyszkę kotleta mielonego i ziemniaków. Przepis na taką mizerię jest naprawdę banalnie prosty.

  • ogórek gruntowy – 1 kg,
  • śmietana – 1 szklanka,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • szczypta soli.

Najlepiej używać ogórków gruntowych, gdyż są najzdrowsze i mają najprzyjemniejszy smak. Jednak mizerię możesz robić przez cały rok, sięgając po ogórki szklarniowe. Zawartość tłuszczu w śmietanie możesz dobrać indywidualnie. Większość osób używać 30% śmietanki, ponieważ ma delikatniejszy, a zarazem bogatszy smak niż te mniej tłuste.

  1. Obierz ogórki i pokrój je na plasterki o szerokości około 1 mm. Możesz także zetrzeć je na tarce sałatkowej.
  2. Włóż ogórki do miski i posyp solą. Zostaw je na co najmniej kilkanaście minut, żeby puściły sok.
  3. Odciśnij przez ściereczkę, by pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Wymieszaj z pieprzem, dodaj ewentualnie więcej soli do smaku.
  5. Zalej śmietaną, wymieszaj i od razu podawaj.

Mizeria z ogórków – oryginalne przepisy

Dietetyczna mizeria z ogórków - przepis na fit dodatek do dań

Ogórki są niskokaloryczne, dlatego to ulubiona przekąska osób będących na diecie i dbających o linię. Jednak już sama mizeria może mieć sporo kalorii – wszystko zależy bowiem od śmietany. 100 g śmietany 30% to niemal 200 kcal, ale śmietanka 12% to już tylko 130 kcal. Dlatego jeśli chcesz zrobić dietetyczną wersję, wybierz mniej tłustą śmietanę lub w ogóle zastąp ją czymś innym. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?

Naturalnym wyborem zdaje się być jogurt naturalny, ale nie wszyscy lubią jego kwaskowaty smak. O wiele lepszą opcją będzie… maślanka. To jedynie 100 kcal w 100 g.

Sposób przygotowania jest taki sam, zmieniają się tylko proporcje. Na około 700 g ogórków gruntowych potrzebujesz 1 szklankę maślanki. Po zalaniu nią plastrów, możesz odstawić salaterkę na 15-20 minut. Ogórki puszczą więcej soku, przyprawy się przegryzą i mizeria będzie jeszcze lepsza.

Mizeria na słodko

A teraz coś dla miłośników słodkich smaków. Jak zrobić mizerię na słodko? Wystarczy dodać do niej trochę cukru. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 3-4 większe ogórki gruntowe,
  • 150 ml gęstej śmietany,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 1 łyżeczkę pieprzu, może być kolorowy.

Początkowo wykonanie wygląda tak samo, ale potem musisz nieco zmienić sposób działania.

  1. Kiedy ogórki będą puszczać wodę, przełóż je na durszlak lub sitko. Nie musisz ich odciskać – w tej wersji mogą być nieco bardziej wodniste.
  2. Wyciągnij wcześniej śmietanę z lodówki, by nabrała wyższej temperatury.
  3. Wsyp cukier do śmietany i wymieszaj aż do rozpuszczenia kryształków.
  4. Dodaj do śmietany z cukrem sok z cytryny. Zawsze w tej kolejności, inaczej cukier się nie rozpuści.
  5. Przełóż ogórki do miski i wsyp nieco pieprzu. Zalej śmietaną z przyprawami i już – mizeria na słodko gotowa. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem.

Jak zrobić mizerię z dodatkami

Każdy z wyżej wymienionych przepisów możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego różnego rodzaju przyprawy czy dodatki. Co najbardziej pasuje do mizerii? Oczywiście koperek – jest świeży zapach i typowy smak idealnie współgrają z ogórkami. Oczywiście możesz wkroić do niej także trochę białej, świeżej cebuli lub szalotki, a także wrzucić do miseczki odrobinę szczypiorku.

Dla osób, które lubią oryginalne smaki, mizeria jest nieskończonym źródłem eksperymentów. Tak naprawdę pasuje do niej wszystko. Można dołożyć do niej pomidory i paprykę, albo kiwano (ogórek chiński i słodko-kwaśnym smaku kiwi) i melona. Można także wsypać do mizerii nieco cynamonu lub curry i kurkumy.

Klasyczna mizeria z ogórków
Mizeria z ogórków krok po kroku - sprawdzone i szybkie przepisy

Mizeria z ogórków na zimę?

Miłośnicy mizerii z pewnością ucieszą się z wieści, że mizerię można zrobić także na zimę. Oczywiście nie będzie to typowa mizeria ze śmietaną, ale jej odpowiednik z pewnością urozmaici zimowe obiady. Ogórki na zimę znamy w wielu odsłonach – kiszone, konserwowe, w różnych zalewach. Czemu więc nie zrobić mizerii?

Tak naprawdę zaprawa z ogórków jest bardzo podobna do ogórków konserwowych, jednak jest o wiele delikatniejsza. Dzięki temu, że plasterki nie mają skórki, są bardziej wiotkie i lepiej przypominają klasyczną mizerię. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?

  • 4 kg ogórków,
  • 2 duże cebule.

Zalewa do ogórków konserwowych:

  • 2 litry przegotowanej wody (wystudzonej),
  • 500 ml octu,
  • 500 g cukru (opcjonalnie, możesz zmniejszyć ilość),
  • 4 łyżeczki soli,
  • odrobina oleju.
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz w ziarnach.

Zaprawa z ogórków jest dość prosta. Zaczyna się standardowo – od obrania i starcia na tarce sałatkowej ogórków. Muszą być dość cienkie.

  1. Obierz cebulę i pokój ją w półplasterki.
  2. Wymieszaj cebulę z ogórkami.
  3. Wymieszaj składniki zalewy aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Zalej zalewą ogórki i cebulę w dużej misce, przykryj ściereczką i zostaw na noc.
  5. Przygotuj słoiki – wrzuć do każdego kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, po jednym listku laurowym.
  6. Ciasno układaj ogórki w słoikach, rozlej pozostałą zalewę na 3 cm poniżej zakrętki.
  7. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Ogórki na zimę w formie mizerii to wspaniała alternatywa dla ogórków konserwowych. To świetny sposób na urozmaicenie klasycznego połączenia obiadowego: ziemniaków i mięsa. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.

ikona podziel się Przekaż dalej