Muffinki z rabarbarem - poznaj najlepsze przepisy na owocowe babeczki
Ciasto z rabarbarem i bezą, czy też tarta z rabarbarem i muffinki z rabarbarem, to proste i szybkie do przygotowania ciasta. Jednak jeśli chcemy upiec najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, konieczne jest zapoznanie się z różnymi przepisami i wybranie takiego, który nam najbardziej odpowiada. Zobaczmy więc, który przepis na to, jak upiec zdrowe i łatwe muffiny rabarbarowe będzie dla nas najlepszy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Z tego artykułu dowiesz się:
Muffinki z rabarbarem - prosty przepis na babeczki rabarbarowe
Kiedy chcemy poznać najłatwiejsze ciasta z rabarbarem, poza ciastem z rabarbarem i bezą oraz tartą z rabarbarem, naszej uwadze nie może umknąć muffina rabarbarowa. Muffinki z rabarbarem możemy piec na różne sposoby. Warto wiedzieć, że przygotowanie takich babeczek jest łatwe i dość szybkie. W pierwszej kolejności zobaczmy, jak wygląda przepis na tradycyjną i zdrową muffinkę z rabarbarem.
Składniki:
- 700 g mąki tortowej,
- 500 g rabarbaru,
- 300 g ciepłego masła,
- 300 g cukru,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 10 łyżek mleka,
- 8 jajek,
- szczypta soli.
Pamiętajmy o tym, że mleko, tak jak i jajka, powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
- Masło miksujemy z cukrem wanilinowym, solą i cukrem.
- Do masy dodajemy stopniowo żółtka.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodajemy mleko i cały czas miksujemy.
- Stopniowo dodajemy mąkę.
- Do ciasta dodajemy rabarbar i mieszamy.
- Ciasto wlewamy do foremek na muffiny.
- Pieczemy w 200oC przez 25 minut.
Pamiętajmy o tym, że foremki wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ ciasto podczas pieczenia rośnie i może wylać się z foremek. Gotowe muffinki z rabarbarem odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, który zrobimy ze 150 g cukru pudru i soku z 1 cytryny.
Babeczki rabarbarowe z cynamonem - jak upiec zdrowe muffiny
Kolejnym wykorzystaniem rabarbaru, poza znanymi przepisami na ciasto z rabarbarem i bezą, czy też ucierane najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, jest upieczenie prostych i szybkich muffinek z rabarbarem i cynamonem. Wykorzystanie cynamonu w tym łatwym przepisie doda charakterystycznego i ciekawego posmaku. Zobaczmy więc, w jaki sposób zrobić muffinki z rabarbarem, kruszonką i cynamonem.
Składniki na muffinki:
- 1,5 szklanki cukru,
- 4,5 szklanki mąki tortowej,
- 230 g masła,
- 300 g rabarbaru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- skórka z cytryny.
Te składniki starczą na to, by zrobić 24 muffinki z kruszonką, rabarbarem i cynamonem.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g ciepłego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
- Rabarbar zasypujemy dodatkowymi trzema łyżkami cukru wanilinowego i zostawiamy na 30 minut.
- Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Masło miksujemy z cukrem, jajkami, skórką cytrynową, sokiem z cytryny i solą.
- Połączoną masę łączymy z suchymi składnikami.
- Do ciasta dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
- Ciasto wylewamy do połowy wysokości foremek.
- Na ciasto wykładamy kruszonkę.
- Pieczemy 25 minut w 180oC.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.
Czekoladowe muffinki z rabarbarem - szybkie babeczki dla każdego
Idealnym przepisem dla miłośników czekolady będzie z pewnością przepis na proste czekoladowe muffinki z rabarbarem. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych ciast, również tarta z rabarbarem może mieć czekoladowy smak. Skupmy się jednak na tym, w jaki sposób możemy upiec czekoladowe muffinki z rabarbarem, które będą smakowały całej rodzinie. Poznajmy przepis.
Składniki:
- 75 ml oleju,
- 0,60 szklanki maślanki,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 jajka,
- 2 łodygi rabarbaru,
- olejek waniliowy.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w około centymetrowe kawałki.
- Czekoladę kroimy w drobne kostki.
- Jajka ubijamy z cukrem.
- Do masy jajecznej dodajemy olejek waniliowy, olej oraz maślankę.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Suche składniki dodajemy do masy.
- Całość miksujemy do połączenia składników.
- Czekoladę i rabarbar dorzucamy do ciasta.
- Ciasto mieszamy łyżką.
- Gotowe ciasto wlewamy do połowy wysokości foremek.
- Pieczemy w 180oC przez 25 minut.
Po upieczeniu możemy posypać nasze muffinki cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak o tym, że po upieczeniu warto przeprowadzić test suchego patyczka i w razie potrzeby włożyć je jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Jak widać, muffinki z rabarbarem możemy przygotować na różne sposoby. Co więcej, popularne jest również łączenie rabarbaru z innymi owocami, np. jagodami, malinami, czy też truskawkami. Dodatkowo możemy też polać nasze muffinki z rabarbarem mleczną lub gorzką czekoladą.