Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Oto 4 najprostsze przepisy
Ciasta z rabarbarem i kruszonką, ale również bez niej, cieszą się dużą popularnością, ponieważ są smaczne i szybkie do zrobienia. Jednak pamiętajmy tym, że jeśli chcemy upiec dobry i łatwy placek, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami i wybrać ten, który będzie dla nas najlepszy i najprostszy. Zobaczmy więc, jak zrobić bardzo proste ciasto rabarbarowe.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Placek drożdżowy z rabarbarem - prosty sposób na to, jak zrobić dobry placek
Placek drożdżowy z rabarbarem - tanie i szybkie ciasto
Wśród ciast rabarbarowych spotkamy się zarówno z bardziej skomplikowanymi i drogimi przepisami, ale również z łatwymi i tanimi przepisami. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Zacznijmy od placków drożdżowych z rabarbarem i zobaczmy, jak wyglądają tanie przepisy na te placki.
Składniki na zaczyn:
- 40 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki ciepłego mleka.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 650 g mąki pszennej,
- 700 g rabarbaru,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 5 żółtek,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po około 30 minutach składniki na ciasto łączymy z zaczynem.
- Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykrywamy je folią i odstawiamy na godzinę.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie ciasto.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
- Pokrojony rabarbar umieszczamy na cieście.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do powstania gładkiej masy.
- Kruszonkę kruszymy na cieście.
- Placek pieczemy około 70-80 minut w 175oC.
Pamiętajmy, że po upieczeniu ciasta zaleca się jedynie uchylenie drzwi piekarnika i zostawienie placka jeszcze na 15 minut. Dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z rabarbarem i kruszonka z piekarnika.
Jak możemy zmodyfikować placki drożdżowe z rabarbarem - warto wiedzieć
Jeśli decydujemy się na to, by upiec najprostsze i bardzo dobre ciasto, możemy skorzystać z bardzo wielu przepisów, które pozwolą nam na to, by w krótkim czasie upiec smaczny placek. Nie zapominajmy też o tym, że takie przepisy możemy dowolnie modyfikować, pamiętając jednak o zachowaniu odpowiednich proporcji.
Placek drożdżowy z rabarbarem to również ciasto, które może być przez nas zmodyfikowane. Z powodzeniem możemy dołożyć do niego różne inne owoce, takie jak śliwki, truskawki, maliny, czy też jagody. Co więcej, możemy również dowolnie mieszać owoce, jednak nie zapominajmy o tym, że niektóre owoce puszczają więcej, soku, dlatego warto je wcześniej odsączyć.
Jeśli chodzi natomiast o same składniki na ciasto, nie zaleca się modyfikacji proporcji. Oczywiście, jeśli mamy mniejszą lub większą blachę do pieczenia, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy i zwiększamy ilość tych składników. Jednak z powodzeniem możemy zrobić proste placki drożdżowe bez kruszonki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - jak zrobić ucierany placek
Ucierane ciasto rabarbarowe - szybki i bardzo prosty przepis
Zdecydowanie najprostsze ciasta, które możemy upiec samodzielnie w naszym domu, to ciasta ucierane. Ciasto ucierane z rabarbarem możemy zrobić na wiele sposobów. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i jakie składniki będą nam do tego potrzebne.
Składniki:
- 250 g ciepłego masła,
- 500 g rabarbaru,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zasypać cukrem wanilinowym i łyżeczką cukru.
- Masło utrzeć z cukrem.
- Do masła dodać jajka i cały czas ucierać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i utrzeć razem z masą maślaną.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyć ciasto.
- Na ciasto położyć rabarbar i lekko wdusić go do środka.
- Całość piec około 50 minut w 180oC.
Ciasto podawać posypane przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką - prosty przepis
Ucierane ciasto z rabarbarem możemy piec zarówno bez kruszonki, jak i z kruszonką. Pamiętajmy o tym, że kruszonka to świetny i smaczny element, który doda dodatkowej chrupkości naszym ciastom, dlatego warto poświęcić chwilę naszego czasu, by wzbogacić nasz placek. Zobaczmy, jak zrobić takie łatwe ciasto.
Składniki na ciasto:
- 150 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Inne składniki:
- 80 g schłodzonego masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki tortowej,
- 500 g rabarbaru.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto rozkładamy na blaszkę.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki.
- Rabarbar wykładamy na ciasto.
- Masło łączymy z cukrem i mąką tortową.
- Kruszonką posypujemy ciasto.
- Ciasto pieczemy godzinę w 180oC.
Jeśli chcemy dodatkowo osłodzić nasz placek, możemy go podawać posypanego cukrem pudrem.
Bardzo proste ciasto rabarbarowe - jak upiec łatwy biszkopt z rabarbarem
Biszkopty z owocami to pyszne i nie tak trudne do przygotowania ciasta. Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli chcemy zrobić dobry i puszysty biszkopt, który nie jest wysuszony, musimy poznać dobry przepis. Zobaczmy więc, jakie proporcje musimy zachować, jeśli chcemy, by biszkopt nie był suchy i twardy.
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 4 jajka,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka zmiksować do pianki.
- Do jajek dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Masę miksować do puszystości.
- Do masy dodać olej i miksować jeszcze 5 minut.
- Do całości dodawać stopniowo suche składniki.
- Ciasto przelać do formy i ułożyć na nim rabarbar.
- Ciasto piec 45 minut w 180oC.
Takie szybkie i łatwe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.