Placek drożdżowy z rabarbarem - prosty sposób na to, jak zrobić dobry placek

Placek drożdżowy z rabarbarem - tanie i szybkie ciasto

Wśród ciast rabarbarowych spotkamy się zarówno z bardziej skomplikowanymi i drogimi przepisami, ale również z łatwymi i tanimi przepisami. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Zacznijmy od placków drożdżowych z rabarbarem i zobaczmy, jak wyglądają tanie przepisy na te placki.

Składniki na zaczyn:

  • 40 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki ciepłego mleka.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 650 g mąki pszennej,
  • 700 g rabarbaru,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 5 żółtek,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Składniki na zaczyn rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Po około 30 minutach składniki na ciasto łączymy z zaczynem.
  3. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykrywamy je folią i odstawiamy na godzinę.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie ciasto.
  5. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  6. Pokrojony rabarbar umieszczamy na cieście.
  7. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do powstania gładkiej masy.
  8. Kruszonkę kruszymy na cieście.
  9. Placek pieczemy około 70-80 minut w 175oC.

Pamiętajmy, że po upieczeniu ciasta zaleca się jedynie uchylenie drzwi piekarnika i zostawienie placka jeszcze na 15 minut. Dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z rabarbarem i kruszonka z piekarnika.

Jak możemy zmodyfikować placki drożdżowe z rabarbarem - warto wiedzieć

Jeśli decydujemy się na to, by upiec najprostsze i bardzo dobre ciasto, możemy skorzystać z bardzo wielu przepisów, które pozwolą nam na to, by w krótkim czasie upiec smaczny placek. Nie zapominajmy też o tym, że takie przepisy możemy dowolnie modyfikować, pamiętając jednak o zachowaniu odpowiednich proporcji.

Placek drożdżowy z rabarbarem to również ciasto, które może być przez nas zmodyfikowane. Z powodzeniem możemy dołożyć do niego różne inne owoce, takie jak śliwki, truskawki, maliny, czy też jagody. Co więcej, możemy również dowolnie mieszać owoce, jednak nie zapominajmy o tym, że niektóre owoce puszczają więcej, soku, dlatego warto je wcześniej odsączyć.

Jeśli chodzi natomiast o same składniki na ciasto, nie zaleca się modyfikacji proporcji. Oczywiście, jeśli mamy mniejszą lub większą blachę do pieczenia, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy i zwiększamy ilość tych składników. Jednak z powodzeniem możemy zrobić proste placki drożdżowe bez kruszonki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - jak zrobić ucierany placek

Ucierane ciasto rabarbarowe - szybki i bardzo prosty przepis

Zdecydowanie najprostsze ciasta, które możemy upiec samodzielnie w naszym domu, to ciasta ucierane. Ciasto ucierane z rabarbarem możemy zrobić na wiele sposobów. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i jakie składniki będą nam do tego potrzebne.

Składniki:

  • 250 g ciepłego masła,
  • 500 g rabarbaru,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 4 jajka. 

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zasypać cukrem wanilinowym i łyżeczką cukru.
  2. Masło utrzeć z cukrem.
  3. Do masła dodać jajka i cały czas ucierać.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i utrzeć razem z masą maślaną.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyć ciasto.
  6. Na ciasto położyć rabarbar i lekko wdusić go do środka.
  7. Całość piec około 50 minut w 180oC.

Ciasto podawać posypane przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką - prosty przepis

Ucierane ciasto z rabarbarem możemy piec zarówno bez kruszonki, jak i z kruszonką. Pamiętajmy o tym, że kruszonka to świetny i smaczny element, który doda dodatkowej chrupkości naszym ciastom, dlatego warto poświęcić chwilę naszego czasu, by wzbogacić nasz placek. Zobaczmy, jak zrobić takie łatwe ciasto.

Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem krok po kroku, czyli proste przepisy na wyjątkowe ciasto z rabarbarem, kruszonką i dodatkami

Składniki na ciasto:

  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.

Inne składniki:

  • 80 g schłodzonego masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 500 g rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozkładamy na blaszkę.
  4. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki.
  5. Rabarbar wykładamy na ciasto.
  6. Masło łączymy z cukrem i mąką tortową.
  7. Kruszonką posypujemy ciasto.
  8. Ciasto pieczemy godzinę w 180oC.

Jeśli chcemy dodatkowo osłodzić nasz placek, możemy go podawać posypanego cukrem pudrem.

Bardzo proste ciasto rabarbarowe - jak upiec łatwy biszkopt z rabarbarem

Biszkopty z owocami to pyszne i nie tak trudne do przygotowania ciasta. Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli chcemy zrobić dobry i puszysty biszkopt, który nie jest wysuszony, musimy poznać dobry przepis. Zobaczmy więc, jakie proporcje musimy zachować, jeśli chcemy, by biszkopt nie był suchy i twardy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 4 jajka,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  4. Jajka zmiksować do pianki.
  5. Do jajek dodać cukier i cukier wanilinowy.
  6. Masę miksować do puszystości.
  7. Do masy dodać olej i miksować jeszcze 5 minut.
  8. Do całości dodawać stopniowo suche składniki.
  9. Ciasto przelać do formy i ułożyć na nim rabarbar.
  10. Ciasto piec 45 minut w 180oC.

Takie szybkie i łatwe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

ikona podziel się Przekaż dalej