Najlepsza zapiekanka z kiełbasą. Poznaj najlepsze przepisy
Zapiekanka z kiełbasą to świetny pomysł na obiad. Najczęściej pod tą nazwą kryje się zapiekanka ziemniaczana, ale możliwości jest bardzo dużo. Poznaj najlepsze przepisy na zapiekankę z kiełbasą w różnych odsłonach i zrewolucjonizuj swoje menu!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiełbasie swojskiej.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami – przepis
Jeśli lubisz ziemniaki zapiekane, to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z pewnością ci posmakuje. W tym przepisie wykorzystuje się plasterki gotowanych ziemniaków, ale trzeba uważać, by nie były one ugotowane całkowicie, raczej lekko twarde najlepiej się sprawdzają. Sos do zapiekanki robi się z tłustej śmietanki – mimo wysokiej kaloryczności to lepsze rozwiązanie niż jogurt, ponieważ ten z wysoką temperaturą nie współgra najlepiej. Zapiekanka zyskała także nazwę „chłopska”. Jak ją zrobić?
- 1 kg ziemniaków,
- 540 g kiełbasy,
- 2 małe cebule,
- 150 g żółtego sera,
- 1/3 szklanki śmietany 30%,
- 2 małe jajka,
- 3 łyżki oleju,
- Przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki.
Do zrobienia zapiekanki wykorzystaj blaszkę lub naczynie żaroodporne. Powinno mieć średnice około 28 cm. Może być jednak prostokątne – około 2 l pojemności powinno wystarczyć.
- Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki.
- Posiekaj cebulę.
- Obierz ziemniaki, wstaw na gaz i gotuj przez około 15 minut (muszą być lekko twarde).
- Cebulę zeszklij na oleju.
- Przełóż cebulę na talerzyk, a na oleju pozostałym na patelni podsmaż kiełbasę ze wszystkich stron.
- Odcedzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Plasterki gotowanych ziemniaków przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wysyp ziemniaki serem, następnie posyp cebulką.
- Na wierzch ułóż kiełbasę.
- Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę z jajkami, dodaj przyprawy.
- Zalej zapiekankę sosem.
- Wylej śmietanę z jajkiem na zapiekankę.war
- Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Dobrym dodatkiem do zapiekanki będzie sałatka z makaronem i szynką lub rukola z pomidorkami i sosem vinegret. Możesz użyć także innych rodzajów kiełbasy. Sprawdź także, jak parzyć białą kiełbasę, by nadawała się do zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą podbije serca gości. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kiełbasę swojską krok po kroku.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą – z tartych ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z tartych ziemniaków to Kugel – popularne danie wśród polskich Żydów przed wojną. Przepis przeniknął do polskiej kuchni i pojawiło się mnóstwo wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie dodanie kiełbasy. To świetny pomysł na obiad, który naprawdę dobrze się sprawdza.
- 10 ziemniaków,
- 4 kiełbasek,
- 1 duża cebula,
- 6 jajek,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
- 4 łyżki oleju.
Danie robi się w dużym naczyniu żaroodpornym, mniej więcej około 2,5-litrowym. Nie przygotowuje się do niego sosu, ponieważ ziemniaki same puszczą dość dużo wody.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z wody – zlej ją do miseczki. Odlej wierzchnią warstwę wody, ale zachowaj krochmal i przełóż do ziemniaków.
- Na małych oczkach zetrzyj cebulę. Dodaj do ziemniaków.
- Pokrój kiełbasę na drobne kawałki. Podsmaż na patelni.
- Do dużej miski wbij jajka i rozmieszaj je rózgą. Dodaj sól i przyprawy. Dodaj do nich ziemniaki i cebulę, a także kiełbasę i mąkę ziemniaczaną. Intensywnie wymieszaj.
- Przełóż masę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
- Piecz około godzinę w 200 stopnicach Celsjusza. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą gotowa!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami to strzał w dziesiątkę. Nie jest tak tłusta i ciężka jak te na śmietanowym sosie, dlatego świetnie się nadaje na lekką kolację. Możesz podać ją także na przyjęcie – każdemu będzie smakować. Jest po prostu bardzo smaczna, a dzięki wielu barwnym warzywom wygląda wspaniale.
- 6 ziemniaków,
- 2 kiełbaski,
- po ½ papryki żółtej, zielonej i czerwonej,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- pieprz, chili, sól i suszona natki pietruszki.
Przygotowanie zapiekanki nie jest trudne. Można ją zrobić dość szybko, a na dodatek smakuje najmłodszym.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Powinny być lekko al dente.
- Pokrój kiełbasę, obierz warzywa i pokrój w grubsze plastry.
- Kiełbasę podsmaż na oleju i dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażaj do momentu, aż wyparuje woda z pieczarek.
- Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj zioła i wymieszaj.
- Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki – ½ na dno, następnie kiełbasę z warzywami znów ziemniaki. Na koniec wyłóż resztę kiełbasy i ser żółty.
- Piecz około 20 minut w 200 stopniach do roztopienia sera.
Zapiekanka z kiełbasą i makaronem – ciekawe przepisy na zapiekankę
Zapiekanka z kiełbasą i makaronem
Jeśli ziemniaki zapiekane już wypróbowałaś, czas sięgnąć po przepis na zapiekankę z kiełbasą i makaronem. To najprostszy możliwy przepis, który z pewnością ci posmakuje. Nadaje się do tego każdy gruby makaron – kokardki, rurki, spirale.
- ½ opakowania makaronu,
- 1 pęto kiełbasy domowej,
- 100 g sera żółtego,
- 1 szklanka sosu pomidorowego,
- bazylia, oregano, pieprz i sól,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Danie robi się po prostu błyskawicznie, wystarczy je wstawić do piekarnika. Dzięki temu masz czas na przygotowanie innych rzeczy, a do tego po prostu najmłodsi je uwielbiają. Jak przygotować prostą zapiekankę z makaronu?
- Makaron ugotuj al dente.
- Kiełbasę pokrój w kosteczkę i lekko podsmaż na oliwie z oliwek.
- Przygotuj sos – do passaty dodaj zioła i pieprz i sól.
- Natrzyj naczynię żaroodporne oliwą z oliwek.
- Połóż warstwę makaronu, na tym kiełbasę, znów makaron i kiełbasę.
- Zalej całość sosem i posyp obficie serem startym na grubych oczkach.
- Piecz około 35 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Zapiekanka z kiełbasą, makaronem i warzywami
Przygotowanie zapiekanki z kiełbasą i warzywami nie powinno zająć dużo czasu. To pomysł na świetny obiad, możesz także podać ją na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest lekka i dość atrakcyjna, do tego po prostu bardzo ładnie wygląda. W tym wypadku nie robi się sosu z jajkiem, możesz sięgnąć po gotowy sos do makaronu – będzie o wiele szybciej. Jak ją zrobić krok po kroku?
- 500 g kiełbasy wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 papryka żółta,
- 1 mała cukinia,
- 300 g makaronu tylu rurki lub świderki,
- 1 słoik passaty,
- 250 ml wody,
- 150 g sera żółtego,
- pieprz i sól
Zaletą tego obiadu jest to, że można ją szybko wrzucić do piekarnika i zająć czymś innym, a obiad po prostu sam się wykona. To o wiele łatwiejsze niż zapiekana z ziemniakami, ponieważ nie trzeba nic podgotowywać. Wystarczy przygotować składniki i zapiec.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni.
- Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do kiełbasy. Podsmażaj.
- Paprykę pokrój w dużą kostkę, a cukinię w półtalarki.
- Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego wszystkie warzywa i kiełbasę.
- Wymieszaj passatę z wodą i dodaj do makaronu z warzywami.
- Posyp serem startym na tarce.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach pod przykryciem, żeby makaron się ugotował.