Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami – przepis

Jeśli lubisz ziemniaki zapiekane, to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z pewnością ci posmakuje. W tym przepisie wykorzystuje się plasterki gotowanych ziemniaków, ale trzeba uważać, by nie były one ugotowane całkowicie, raczej lekko twarde najlepiej się sprawdzają. Sos do zapiekanki robi się z tłustej śmietanki – mimo wysokiej kaloryczności to lepsze rozwiązanie niż jogurt, ponieważ ten z wysoką temperaturą nie współgra najlepiej. Zapiekanka zyskała także nazwę „chłopska”. Jak ją zrobić?

  • 1 kg ziemniaków,
  • 540 g kiełbasy,
  • 2 małe cebule,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%,
  • 2 małe jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • Przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki.

Do zrobienia zapiekanki wykorzystaj blaszkę lub naczynie żaroodporne. Powinno mieć średnice około 28 cm. Może być jednak prostokątne – około 2 l pojemności powinno wystarczyć.

  1. Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki.
  2. Posiekaj cebulę.
  3. Obierz ziemniaki, wstaw na gaz i gotuj przez około 15 minut (muszą być lekko twarde).
  4. Cebulę zeszklij na oleju.
  5. Przełóż cebulę na talerzyk, a na oleju pozostałym na patelni podsmaż kiełbasę ze wszystkich stron.
  6. Odcedzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Plasterki gotowanych ziemniaków przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Wysyp ziemniaki serem, następnie posyp cebulką.
  8. Na wierzch ułóż kiełbasę.
  9. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę z jajkami, dodaj przyprawy.
  10. Zalej zapiekankę sosem.
  11. Wylej śmietanę z jajkiem na zapiekankę.war
  12. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Dobrym dodatkiem do zapiekanki będzie sałatka z makaronem i szynką lub rukola z pomidorkami i sosem vinegret. Możesz użyć także innych rodzajów kiełbasy. Sprawdź także, jak parzyć białą kiełbasę, by nadawała się do zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą podbije serca gości. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kiełbasę swojską krok po kroku.

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą – z tartych ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z tartych ziemniaków to Kugel – popularne danie wśród polskich Żydów przed wojną. Przepis przeniknął do polskiej kuchni i pojawiło się mnóstwo wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie dodanie kiełbasy. To świetny pomysł na obiad, który naprawdę dobrze się sprawdza.

  • 10 ziemniaków,
  • 4 kiełbasek,
  • 1 duża cebula,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
  • 4 łyżki oleju.

Danie robi się w dużym naczyniu żaroodpornym, mniej więcej około 2,5-litrowym. Nie przygotowuje się do niego sosu, ponieważ ziemniaki same puszczą dość dużo wody.

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z wody – zlej ją do miseczki. Odlej wierzchnią warstwę wody, ale zachowaj krochmal i przełóż do ziemniaków.
  3. Na małych oczkach zetrzyj cebulę. Dodaj do ziemniaków.
  4. Pokrój kiełbasę na drobne kawałki. Podsmaż na patelni.
  5. Do dużej miski wbij jajka i rozmieszaj je rózgą. Dodaj sól i przyprawy. Dodaj do nich ziemniaki i cebulę, a także kiełbasę i mąkę ziemniaczaną. Intensywnie wymieszaj.
  6. Przełóż masę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz około godzinę w 200 stopnicach Celsjusza. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą gotowa!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami to strzał w dziesiątkę. Nie jest tak tłusta i ciężka jak te na śmietanowym sosie, dlatego świetnie się nadaje na lekką kolację. Możesz podać ją także na przyjęcie – każdemu będzie smakować. Jest po prostu bardzo smaczna, a dzięki wielu barwnym warzywom wygląda wspaniale.

  • 6 ziemniaków,
  • 2 kiełbaski,
  • po ½ papryki żółtej, zielonej i czerwonej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • pieprz, chili, sól i suszona natki pietruszki.

Przygotowanie zapiekanki nie jest trudne. Można ją zrobić dość szybko, a na dodatek smakuje najmłodszym.

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Powinny być lekko al dente.
  2. Pokrój kiełbasę, obierz warzywa i pokrój w grubsze plastry.
  3. Kiełbasę podsmaż na oleju i dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażaj do momentu, aż wyparuje woda z pieczarek.
  4. Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj zioła i wymieszaj.
  5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki – ½ na dno, następnie kiełbasę z warzywami znów ziemniaki. Na koniec wyłóż resztę kiełbasy i ser żółty.
  6. Piecz około 20 minut w 200 stopniach do roztopienia sera.

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem – ciekawe przepisy na zapiekankę

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem

Jeśli ziemniaki zapiekane już wypróbowałaś, czas sięgnąć po przepis na zapiekankę z kiełbasą i makaronem. To najprostszy możliwy przepis, który z pewnością ci posmakuje. Nadaje się do tego każdy gruby makaron – kokardki, rurki, spirale.

  • ½ opakowania makaronu,
  • 1 pęto kiełbasy domowej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 szklanka sosu pomidorowego,
  • bazylia, oregano, pieprz i sól,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Zapiekanka z kiełbasą makaronowa przygotowana w piekarniku z serem oraz przepisy na inne zapiekanki z kiełbasą
Zapiekanka z kiełbasą i makaronem krok po kroku - przepis i przygotowanie zapiekanki z kiełbasą domową

Danie robi się po prostu błyskawicznie, wystarczy je wstawić do piekarnika. Dzięki temu masz czas na przygotowanie innych rzeczy, a do tego po prostu najmłodsi je uwielbiają. Jak przygotować prostą zapiekankę z makaronu?

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Kiełbasę pokrój w kosteczkę i lekko podsmaż na oliwie z oliwek.
  3. Przygotuj sos – do passaty dodaj zioła i pieprz i sól.
  4. Natrzyj naczynię żaroodporne oliwą z oliwek.
  5. Połóż warstwę makaronu, na tym kiełbasę, znów makaron i kiełbasę.
  6. Zalej całość sosem i posyp obficie serem startym na grubych oczkach.
  7. Piecz około 35 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Zapiekanka z kiełbasą, makaronem i warzywami

Przygotowanie zapiekanki z kiełbasą i warzywami nie powinno zająć dużo czasu. To pomysł na świetny obiad, możesz także podać ją na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest lekka i dość atrakcyjna, do tego po prostu bardzo ładnie wygląda. W tym wypadku nie robi się sosu z jajkiem, możesz sięgnąć po gotowy sos do makaronu – będzie o wiele szybciej. Jak ją zrobić krok po kroku?

  • 500 g kiełbasy wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 mała cukinia,
  • 300 g makaronu tylu rurki lub świderki,
  • 1 słoik passaty,
  • 250 ml wody,
  • 150 g sera żółtego,
  • pieprz i sól

Zaletą tego obiadu jest to, że można ją szybko wrzucić do piekarnika i zająć czymś innym, a obiad po prostu sam się wykona. To o wiele łatwiejsze niż zapiekana z ziemniakami, ponieważ nie trzeba nic podgotowywać. Wystarczy przygotować składniki i zapiec.

  1. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do kiełbasy. Podsmażaj.
  3. Paprykę pokrój w dużą kostkę, a cukinię w półtalarki.
  4. Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego wszystkie warzywa i kiełbasę.
  5. Wymieszaj passatę z wodą i dodaj do makaronu z warzywami.
  6. Posyp serem startym na tarce.
  7. Piecz około 35 minut w 180 stopniach pod przykryciem, żeby makaron się ugotował.
ikona podziel się Przekaż dalej