Najlepsze przepisy na chilli con carne. Zobacz, jak zrobić szybki obiad
Meksykańskie danie chilli con carne podbiło cały świat. Jest dość szybkie, a przy tym można od razu zrobić większą porcję, by część zamrozić. To danie jednogarnkowe, w którym najważniejszą rolę odgrywa wołowe mięso mielone. Wybierz najlepszy przepis na chilli con carne i wprowadź nieco ostrzejszych smaków do swojego codziennego menu.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Chilli con carne – ciekawostki i informacje dla dociekliwych
Chilli con carne – skąd pochodzi i co powinno się w nim znaleźć?
Nazwa chilli con carne pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza po prostu papryka z mięsem. I chociaż najczęściej kojarzy się z nim kuchnia meksykańska, tak naprawdę pochodzi z Teksasu. W tych rejonach jest to bardzo popularny fastfood. Chilli con carne jest postrzegane jako meksykańskie, ponieważ smak jest podobny do tej kuchni – ostry, wyrazisty, bazujący na papryczkach chilli, które tradycyjnie są bardzo meksykańskie. Nie można zapomnieć także o tym, że pierwotnie Teksas był stanem hiszpańskim, więc danie także z tego powodu ma meksykańskie inklinacje.
Danie doczekało się bardzo wielu różnych wariantów. Tradycyjnie jednak chilli con carne robi się z wołowiny, papryczek chilli, cebuli i pomidorów. Wszystkie składniki powinny być drobno posiekane, łącznie z mięsem. Jednakże nowa wersja wygląda nieco inaczej – danie kojarzy się przede wszystkim z kukurydzą i fasolą czerwoną. Na dodatek kuchnia meksykańska bardzo kojarzy się z mięsem mielonym. Meksykańskie inspiracje są więc widoczne na każdym kroku.
Na temat tego, jak powstało danie, krąży bardzo wiele legend. Najbardziej znana jest opowieść o kobiecie w błękicie, za którą uważa się zakonnicę hiszpańską Marię z Agredy. Kobieta wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk. Miał na celu krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po pewnej wyprawie duch zapisał kobiecie przepis na chilli con carne.
Jak podawać chilli con carne
Tradycyjne teksańsko-meksykańskie chilli con carne przyprawia się bardzo mocno, głównie pieprzem i kminem rzymskim. Można dodać także co nieco papryki suszonej słodkiej – za ostry charakter odpowiadają już papryki chilli, które są podstawowym składnikiem. Potrawa może zostać ozdobiona zielonymi listkami kolendry lub natki pietruszki.
Danie można podawać na kilka sposobów. Najczęściej jest zanurzone w smacznym, czerwonym pomidorowym sosie. Z tego względu warto podawać je w niewielkich miseczkach lub głębokich talerzach, tak jak spaghetti carbonara. Można także podać je na płaskich talerzach, obficie posypane pietruszką. Oryginalny przepis zabrania podawania ziemniaków jako dodatek. Chilli con carne je się z ryżem, tortillą lub nachosami – chipsami kukurydzianymi. Można także wykorzystać pieczywo kukurydziane. Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne dania, sprawdź także ten artykuł z przepisami na najlepsze zapiekanki.
Chilli con carne – podstawowy przepis
Podstawowych przepis na chilli con carne wcale nie przewiduje zastosowania fasoli i kukurydzy z puszki. To tylko mięso z papryką i sosem pomidorowym. Warto sięgnąć po mięso wołowe – może być drobno posiekane (jak na tatar) albo zmielone. Z mięsem mielonym oczywiście będzie mniej zachodu, więc jeśli chcesz zrobić prosty i szybki obiad, raczej wybierz taką opcję. Jak zrobić oryginalny przepis na chilli con carne?
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka chilli w proszku lub 1 papryczka,
- 1 czerwona papryka,
- 2/3 puszki pomidorów,
- po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, oregano, natki pietruszki suszona,
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej suszonej,
- 100 ml dowolnego bulionu.
Przygotowanie chilli con carne nie jest wcale trudne. Przepisy kulinarne zaznaczają najczęściej, że czas przygotowywania wynosi godzinę, ale w to wlicza się powolne gotowanie na małym ogniu, by składniki się przeniknęły.
- Cebulę obierz, pokrój ją w kostkę.
- Podsmażaj cebulę na oliwie z oliwek do zeszklenia.
- Dodaj mięso mielone i podsmaż, by nie było surowe.
- Przełóż mięso do garnka.
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paseczki i podsmaż na patelni po mięsie.
- Przełóż paprykę do mięsa. Dodaj bulion i pomidory w puszce.
- Gotuj składniki razem przez około 10 minut.
- Dodaj przyprawy – kmin, oregano, pietruszkę paprykę i paprykę słodką. Wymieszaj.
- Gotuj kolejne 10-15 minut na małym ogniu.
Potrawa najlepiej smakuje podawana z ryżem, nachosami lub pieczywem kukurydzianym.
Chilli con carne po polsku, czyli ciekawe wariacje na temat
Chili con carne z fasolą i kukurydzą – przepis
W Polsce receptura z fasolą i kukurydzą jest znana o wiele bardziej niż tradycyjny przepis. Warzywa dodają ciekawego smaku i sprawiają, że danie jest bardziej sycące, ponieważ fasola to wartościowe źródło białka, a kukurydza skrobi. Nie musisz już dodawać do dania żadnego ryżu ani nachosów.
- 450g mięsa mielonego,
- 1-2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub pół passaty pomidorowe,
- ok. 250 ml bulionu,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka czerwona,
- 1 ostra papryczka chili,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, oregano, kolendra
Jeśli mięso nie jest ci do niczego potrzebne, możesz je pominąć, zastosować sejtan lub wędzone tofu – będzie równie ciekawe. Potrawa najlepiej smakuje doprawiona dodatkowo pietruszką – sos będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Jak zrobić to danie?
- Zacznij od podsmażenia na oleju składników: cebuli i mięsa. Jak będą zarumienione, przełóż do garnka lub dużego rondla.
- Dodaj pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Podsmażaj, aż pomidory się rozpadną.
- Dodaj przyprawy – chilli, sól, pieprz, oregano i kolendrę a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu.
- Kukurydzę i fasolę odcedź na sitku.
- Paprykę rozkrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Dodaj do garnka.
- Dodaj kukurydzę i fasolę.
- Gotuj jeszcze około 10 minut do przeniknięcia smaków. W razie potrzeby dodatkowo dopraw.
Przepis na chilli con carne „po polsku”, czyli z boczkiem
Chilli con carne doczekało się także wersji „po polsku”, czyli w wersji z boczkiem. Sos robi się tak jak do tej pory – na bazie pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego, ale dzięki zastosowaniu boczku, danie nabiera smacznego, lekko wędzonego smaku. Oczywiście boczek można dodać po prostu do przepisu bez fasoli i kukurydzy, my jednak podpowiadamy, jak zrobić całe danie nieco inaczej.
- 1 duża lub 2 małe cebule,
- 300 g wędzonego boczku bez skóry,
- 300 g mielonego mięsa,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 passata pomidorowa,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 czerwone papryki,
- ½ łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 papryczka chili,
- kmin, oregano, sól i pieprz do smaku
Boczek wędzony sprawia, że sos ma przyjemny, wędzony posmak. Nie jest to może typowe meksykańskie czy teksańskie danie, ale naprawdę świetnie się sprawdzi. Jeśli chcesz zrezygnować z mięsa, możesz zastosować wędzone tofu. Efekt smakowy będzie bardzo podobny, a jeśli jeszcze dodasz odrobinkę wędzonej papryki, całe danie na tym zyska.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Podsmażaj boczek do zarumienienia.
- Cebulę zeszklij na tłuszczu z boczku.
- Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze przez chwilę.
- Przełóż mięso z boczkiem i cebulą do garnka lub dużego rondla. Dodaj czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki lub przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Gotuj około 15 minut.
- Fasolę odcedź na sitku.
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
- Paprykę chili pokrój w cienkie plasterki i włóż do garnka.
- Przełóż paprykę na patelnię i podsmażaj aż będzie miękka.
- Fasolę i paprykę włóż do garnka.
- Dopraw solą, pieprzem, kolendrą i oregano.
Chilli con carne z dynią – oryginalny
To opcja, która posmakuje miłośnikom nietypowych połączeń. Chilli con carne z dynią to ciekawy sposób na danie wegetariańskie, chociaż takie w wersji mięsnej także świetnie smakuje. Przygotowanie nie jest trudne. Dynia wspaniale przełamuje ostry smak i dodaje całości niezwykłego charakteru.
- 600 g mięsa mielonego,
- 500 ml bulionu,
- 1 puszka pomidorów,
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 300 g dyni,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka czerwona,
- 1 ostra papryczka chili,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, oregano, suszona pietruszka, odrobina ziół prowansalskich do smaku
Dynia może być albo zawczasu ugotowana, albo możesz dodać ja na surowo. Wtedy jednak musisz liczyć się z tym, że czas przygotowania potrawy trochę się wydłuży – o około 20 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i podsmażaj aż będzie zarumienione.
- Mięso przełóż do garnka lub dużego rondla. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, chili i bulion.
- Przypraw solą i pieprzem, dodaj także przyprawy.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i dodaj do dania. Gotuj do miękkości – około 20 minut.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz. Pokrój w paski.
- Kukurydzę i fasolę odsącz na sitku.
- Warzywa przełóż do garnka z mięsem i dynią.
- Gotuj kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodatkowo dopraw solą i pieprzem.