Imbir kandyzowany – na czym polega kandyzowanie owoców?

Owoce gotowane w syropie znane są od wielu wieków. Przygotowuje się je w trakcie gotowania w syropie, z dużym udziałem cukru (o zawartości około 70%), więc są bardzo słodkie i kaloryczne. W naszym kraju najczęściej procesowi kandyzowania poddawane są rodzime owoce, np. jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki i truskawki. Smaczną przekąskę stanowią egzotyczne owoce – kandyzowane plasterki pomarańczy lub ananasów. Kandyzowana cytryna smakuje wyjątkowo dobrze, dodana do herbaty.

Możemy kandyzować również kwiaty, łodygi, a nawet korzenie – imbiru, arcydzięgla lub kozłka lekarskiego. Kandyzowane liście mięty i pelargonii stosowane są do dekorowania deserów, podobnie jak kandyzowane płatki róży oraz kwiaty pierwiosnków lub fiołków pachnących. Kandyzowane łodygi rabarbaru są smacznym dodatkiem do ciast. Zaletą tak zakonserwowanych roślin jest możliwość wykorzystania ich przez długi czas. Zawierają korzystne dla zdrowia witaminy i mikroelementy, porównywalnie do suszonego imbiru, a przy tym są bardzo smaczne. Z umiarem powinni sięgać po nie osoby cierpiące na cukrzycę.

Samodzielne kandyzowanie imbiru umożliwi nam przygotowanie produktu, którym będziemy wzbogacać smak wielu potraw. Imbir marynowany w słodkim syropie zachowa na długo swoje smakowe i lecznicze właściwości. Przepis zawiera tylko trzy składniki: owoce, wodę i cukier. Proces kandyzowania trwa zwykle 1-2 dni, w zależności od tego, po które przepisy sięgniemy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?

Przepis na imbir kandyzowany – krok po kroku na imbir w cukrze

Świeży imbir ma grube, węzłowate i bulwiaste kłącza, o brązowożółtym zabarwieniu, wyróżniające się charakterystycznym słodkawym zapachem. Skórka korzenia powinna być gładka i napięta, a bulwa ciężka, co świadczy o jej świeżości. Zanim przystąpimy do kandyzowania imbiru, musimy pozbawić bulwę skórki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw.

Składniki:

  • Świeże kłącza imbiru – 50 dag
  • Cukier trzcinowy – 1 kg
  • Woda
  • Sól - szczypta

Przygotowanie:

  1. Obrany korzeń kroimy na cieniutkie plasterki lub w drobną kostkę. Przekładamy je do rondelka i zalewamy zimną wodą w taki sposób, by przykryła całość. Doprowadzamy zawartość do wrzenia.
  2. Po zmniejszeniu płomienia, gotujemy imbir jeszcze około 10 minut.
  3. Teraz należy imbir odcedzić. Ponownie zalewamy go zimną wodą i powtarzamy całą operację.
  4. Po odlaniu wody, ugotowany imbir mieszamy z cukrem oraz szczyptą soli i dolewamy wody, przykrywając zawartość rondla.
  5. Na niewielkim ogniu gotujemy imbir z cukrem i wodą, mieszając go, do momentu, aż syrop z imbiru uzyska odpowiednio gęstą konsystencję – przypominającą ciekły miód. Powinien lekko oblepić łyżkę. Cały proces zajmie nam około 2 godzin. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę imbirową.
Gotowy imbir kandyzowany oraz przepis na imbir w cukrze i imbir kandyzowany, najlepszy imbir do herbaty na zimę
Najlepsze przepisy na imbir kandyzowany krok po kroku - sprawdź je!

Gotowy imbir wyjmujemy z syropu i obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy do wystudzenia i obeschnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie suche płatki przekładamy do pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu. Imbir marynowany w ten sposób zachowa przez długi czas swoje walory smakowe i odżywcze. Możemy śmiało uraczyć nim swoich gości, bowiem imbir w cukrze jest pysznym dodatkiem do herbaty i słodkich przekąsek. Powstały w czasie przygotowań sok z imbiru - smaczny i aromatyczny, dodajmy do deserów i napojów, np. z dodatkiem cytryny.

Zdrowy i smaczny przepis na imbir w miodzie

Naturalny miód jest nieocenionym produktem, którego słodycz i właściwości lecznicze znane są od najdawniejszych czasów. Regularnie spożywany wzmacnia serce, jest bakteriobójczy i wpływa na ogólną poprawę naszego zdrowia. W połączeniu z ziołami, a także z cytryną lub imbirem, pomoże na przeziębienie, doda animuszu i wspomoże procesy trawienne. Dodawany do potraw i napojów zamiast cukru, poprawi samopoczucie i dostarczy wyjątkowych wrażeń smakowych.

Składniki:

  • Kłącza świeżego imbiru – 50 dag
  • Miód spadziowy, lipowy lub wielokwiatowy

Przygotowanie:

  1. Świeże bulwy imbiru należy obrać przy pomocy obieraczki do warzyw i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  2. Starty imbir przekładamy do wyparzonego słoika.
  3. Zalewamy zawartość naturalnym miodem, w ten sposób, by miód zakrył dokładnie starte kłącza. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na dwa dni.

Powstały syrop dodajemy do herbaty i wzbogacamy nim smak deserów.

Syrop miodowo-imbirowy można przechowywać przez dłuższy czas, bowiem naturalny miód nie psuje się i traci swoich wyjątkowych właściwości leczniczych i smakowych. Miód jest naturalnym konserwantem, dzięki czemu imbir przez cały czas będzie świeży i smaczny. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie imbiru w doniczce?

ikona podziel się Przekaż dalej