Jarmuż i jego właściwości odżywcze

Jarmuż - smaczne warzywo

Jarmuż jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem. To roślina dwuletnia pochodząca z rodziny kapustowatych. Uprawiana jest właściwie na całym świecie. Liście jarmużu posiadają ciekawe formy i barwne odcienie – fioletu, brązu lub zieleni, które różnią się w zależności od odmiany.

Jarmuż lubi miejsca słoneczne i przewiewne. Dobrze radzi sobie w przeciętnych glebach z domieszką gliny i kompostu. Lubi umiarkowane podlewanie. Jarmuż jest mrozoodporny. Jego liście najlepiej smakują właśnie po przemarznięciu. Wtedy staje się bardziej delikatny w smaku. Jarmuż należy uprawiać z rozsady, którą przygotowujemy z nasion wysianych w maju lub czerwcu lub bezpośrednio wysiewając je do gruntu. Nie lubi uprawy po innych warzywach kapustnych. Jego zbiór zaczyna się późną jesienią i właściwie trwa całą zimę.

Wyróżniamy trzy odmiany jarmużu – niskie, średnie i wysokie. W zależności od odmiany liście mogą przybierać różne barwy. Jarmuż posiada dosyć mocno rozbudowany system korzeniowy. Dlatego ziemię przed posadzeniem warzywa, warto przekopać na głębokość około 30 centymetrów i w późniejszym czasie spulchniać. Sprawdź także nasze inspiracje na ogródek warzywny.

Jarmuż jest rośliną odporną na szkodniki. Żeby maksymalnie ochronić roślinę przed potencjalnymi chorobami, można zastosować przed sadzeniem wapno lub popiół drzewny. Między jarmużem można też posadzić pomidora lub selera, który odstraszy bardzo popularnego szkodnika jakim jest bielinek kapustnik.

Jarmuż i jego właściwości odżywcze

Jarmuż jest rośliną niezwykle bogatą w witaminy, wartości odżywcze i składniki mineralne. Zawiera w swoim składzie witaminy C, B A i E. Jego liczne właściwości odżywcze były już znane w starożytności.

Witamina C w jarmużu występuje na niezwykle wysokim poziomie. Jej zawartość jest dużo wyższa niż zalecana dzienna dawka. Witamina C odpowiada za zwalczanie wolnych rodników, które powstają zarówno podczas przygotowania potraw, ale również w wyniku procesów metabolicznych, które zachodzą w każdym organizmie. Witamina C zawarta w jarmużu pomaga również w walce z przeziębieniem i grypą i jest zalecana w okresach zimowych. Jest także doskonałym środkiem przeciwdziałającym miażdżycy.

Wartości odżywcze jarmużu są nie do przecenienia. W składzie jarmużu znajduje się również wapń, fosfor, białko, magnez, a także beta karoten i luteina. Dzięki składnikowi takiemu jak sulforafan, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jest też warzywem niskokalorycznym. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i bardzo dużo wapnia. A może zainteresuje cię także kapusta w ogrodzie?

Dania z jarmużu

Jarmuż wzbogaca swoim smakiem wiele dań i sałatek. Potrawy z jarmużu mogą być zarówno potrawami samodzielnymi na obiad, mogą stanowić dodatek do wielu potraw, jak również być znakomitą przekąską w ciągu dnia. Przepisy na dania z jarmużu lub z jarmużem znajdziemy w wielu książkach. Przepisy kulinarne z jego dodatkiem pojawiają się również na wielu stronach i blogach w Internecie.

Jarmuż jest też wiodącym składnikiem kuchni wegetariańskiej. Bogactwo witamin i soli mineralnych jakie posiada jarmuż sprawiły, że stał się on nieodłącznym elementem kuchni wegańskiej. Przepisy wegetariańskie z jego udziałem mogą z powodzeniem stosować przyszłe mamy, które potrzebują kwasu foliowego i wapnia szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży. Przepisy wegetariańskie dotyczą nie tylko dań, ale również wspaniałych koktajli. Będą idealną bombą składników odżywczych dla osób, które intensywnie uprawiają sport. Wystarczy surowy jarmuż wrzuć do blendera i zmiksować na gładki mus dodając np. mleko kokosowe.

Potrawy z jarmużu są zdrowe i smaczne. Poznaj najlepsze przepisy na dania z jarmużu i dowiedz się, jak przygotowywać to warzywo.
Najlepsze przepisy na potrawy z jarmużu – przegląd

Przepisy na potrawy z jarmużu i z jarmużem gwarantują nam dania pełne mocy. Gorąca zupa z jarmużem, wegetariańskie zapiekanki z jarmużem, jajecznica, koktajle lub chipsy z jarmużu, to tylko niektóre przykłady na potrawy z jarmużu, jakie możemy wykonać w swojej kuchni. Przepisów na jarmuż jest co nie miara.

Przepisy z jarmużu na parze i na surowo

Jarmuż na parze

Jarmuż jest nie tylko bardzo zdrowym warzywem, ale również smacznym. Dlatego przepisy kulinarne z jego udziałem mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdza się do przyrządzania na surowo, gotowany na parze, ale również w formie smażonej lub zapiekanej.

Jarmuż jest rośliną, która w swoim składzie zawiera sulforafen odpowiadający za działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Aby zachował w sobie ten związek, najlepiej jest przyrządzić go na parze.

Przygotowanie jarmużu na parze jest wyjątkowo proste, a czynność ta trwa kilka minut. Dzięki temu dania z jarmużu są zdrowe. Gotowanie na parze to również dobre rozwiązanie dla osób, które mają problemy ze wzdęciami. Takie skutki może wywoływać jarmuż spożywany w postaci surowej, ale po ugotowaniu ten problem znika.

Potrawy z jarmużu przyrządzone na parze są również korzystne dla osób, które mają problemy z tarczycą. Surowy jarmuż spowalnia wchłanianie przez organizm jodu. Przygotowanie go na parze problem ten niweluje, ponieważ obróbka cieplna neutralizuje związki goitrogenów. Więcej przepisów z wykorzystaniem warzyw i owoców zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Jarmuż – przepisy na surowo

Najzdrowszy jarmuż to ten, który spożywany jest na surowo. Jest on składnikiem potraw w kuchni portugalskiej, holenderskiej czy niemieckiej. Jarmuż na surowo jest dodawany do sałatek, a także jest stosowany jako dekoracja wielu potraw. Warto sięgać po przepisy, które uwzględniają surowy jarmuż, bowiem dzięki temu zatrzymamy wszystkie jego wartości odżywcze.

Ze względu na to, że jest to warzywo lekkostrawne, polecane jest dla dzieci i osób starszych. Jarmuż można podawać dzieciom, które skończyły osiem miesięcy. Podawany dla dzieci w formie surowej wymaga przelania wrzątkiem. Stanie się bardziej miękki i w pokrojonej wersji może być dobrym dodatkiem np. do ziemniaków.

Surowy jarmuż możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Aby jeść jarmuż na surowo wystarczy go umyć i po osuszeniu postrzępić na kawałki. Potrawy z jarmużu w postaci surowej wymagają skropienia sokiem z cytryny, dodania odrobiny cukru, soli, a także oliwy z oliwek. Dzięki temu uzyskamy niepowtarzalną sałatkę. Z surowego jarmużu można również zrobić pesto. Wystarczy dodać skórkę z cytryny, orzechy nerkowca lub migdały. Takie pesto można użyć na kanapki lub spożywać z makaronem. A może zainteresuje cię także uprawa i właściwości rukoli?

Jarmuż to prawdziwa skarbnica soli mineralnych i witamin. Dania z jarmużu powinny być częstym gościem na naszych stołach, tym bardziej, że przepisy kulinarne z jego dodatkiem nie są skomplikowane. Poza tym prozdrowotne właściwości jarmużu powinny nas skłonić do włączenia go do naszej codziennej diety.

ikona podziel się Przekaż dalej